Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’de iki simit bir paket karper peynir minimum 25 TL!

Kocaeli’de son zamlardan sonra simit satışları düştü. İki simit bir paket karper peynir almak isteyen vatandaşın cebinden minimum 25 TL çıkıyor. Dört kişilik bir ailenin sadece simit masrafı 720 TL’yi bulurken 15 yıldır simit satışı yapan Mahmut Karaosman “Yılbaşında tekrar zam gelecek. Zam yapmakta haklı değiller” dedi.

Kocaeli’de son zamlardan sonra

Özgun imza1 Kasım itibariyle Kocaeli Fırıncılar Odası ekmek ve simidin yeni zamlı fiyatlarını duyurdu. Bu kapsamda 210 gramı 4 liradan satılan ekmek 5 TL, 100 gramı 5 TL’ye satılan simit 6 TL oldu. 200 gramı 3 TL’den satılan halk ekmek, yeni tarifede 210 gram 3,75 olarak satışa sunulmaya başlandı.

DÖRT KİŞİLİK AİLENİN MİNİMUM SİMİT MASRAFI 720 TL

Vatandaşların en temel kahvaltı giderlerinden birisi olan simidin tanesi 6 TL olurken, iki simit bir karper peynir yemek isteyen bir vatandaş minimum 15 TL ödüyor. Bir paket karper peyniri minimum 13 lira 25 kuruş, bir adet karper peyniri ise 2 buçuk liradan satışa sunuluyor. Bir ay boyunca günde bir simit yiyen vatandaşın cebinden çıkan para 180 TL olurken bu fiyata bir adet karper de eklenince sadece 255 TL bir adet simit ve karpere vermiş oluyor. Simit yiyen dört kişilik bir ailenin minimum gideri ise 720 TL.

Karper fiyatlar 1TARİFELER TEZGAHLARDA YOK

Simit tezgahlarında daha önce zorunlu tutulan fiyat tarifesi ise artık tezgahlardan kalkmış durumda. Simit satıcıları bu durumu ‘vatandaş zaten fiyatları biliyor’ şeklinde yorumlarken Kocaeli’de uzun zamandır tarifenin birçok tezgahta yer almadığı da belirtildi. Simitçiler, maddi anlamda zor durumda olan vatandaşlara fiyatta indirim yaparken simit satışlarının da düştüğünü vurguladı.

“HAKLI OLARAK TEPKİ GÖSTERİYOR”

15 yıldır Fevziye Cami önünde esnaflık yapan emekli Mahmut Karaosman, vatandaşın yeni zamlara tepki gösterdiğini belirterek, “15 yıldır burada esnafım. Vatandaş yeni zamlara tepki gösteriyor. Önceden simit zammı senede bir olurdu bu sene üç sefer zam oldu. Bunun için vatandaşlar tepki gösteriyor ve haklı olarak tepki gösteriyor. Zam olduğu için biraz kârım oluyor ama simit satışı düştüğü için kafa kafaya” dedi.

“YILBAŞINDA TEKRAR ZAM GELECEK”Simitci

“Hiçbir zam teklifini geri çevirmediler” diyen Karaosman, “İki simit bir karper 15 TL. Bir paket karperi 15-16 TL’ye satıyorum. Fazla bir kârı yok. Yılbaşında tekrar zam gelecek. Zam yapmakta haklı değiller. Enflasyon yüksek, ben emekliyim. Yüzde 42 küsür zam verildi. Yılbaşında yine zam var, yine verecek. Maliyet arttı ama iki, üç sefer yapmışsın zaten. Olmaz yani böyle. Hiçbir zam teklifini geri çevirmediler” ifadelerini kullandı.

“ÖĞRENCİLERİN ÇOĞUNDAN 1 TL ALMIYORUM”

6 liranın gıcık bir zam olduğunu söyleyen Karaosman, “Öğrencilerinin çoğundan 1 TL almıyorum. Kimisinin olmuyor. 5 TL dediğim zaman öyle seviniyor ki o bana mutluluk veriyor; o mutluluk tüm gün yetiyor. Yok çocukta ne yapsın. Kantinlerde çok pahalı. Küçücük tost 20 liraymış. Nasıl bunlara el atmıyorlar bilmiyorum” dedi.