Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’de sivrisinek mücadelesine 1.7 milyon lira!

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte

Yaz aylarının yaklaşmasıyla birlikte sivrisinekler büyük bir sorun haline geliyor. Larvalarından çıkmaya başlayan sivrisinekler kentin dört bir yanına dağılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yaz ayları öncesinde sivrisinekler başta olmak üzere vektör mücadelesi için ihaleye çıktı. 27 Mart’ta gerçekleştirilen ihale ile kent genelinde 12 ilçede zararlı böcek ve haşerelerin üreme alanlarının ilaçlanması hizmeti alındı.

3 AY İLAÇLANACAK

Söz konusu ihaleye katılmak için 2 firma dosya aldı ancak ihaleye 1 firma katılabildi. Geçerli teklifi sunan Entopest Çevre Sağlığı Kimya İnşaat Sosyal Hizmetler Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi ihaleyi kazandı. Firma 1 milyon 862 bin 431 bir lira tahmini bedel belirleyen belediyeye söz konusu işi 1 milyon 759 bin 785 liraya yapacağını taahhüt etti. Firma 3 ay boyunca kentin dört bir yanında ilaçlama yapacak.

Sivrisinek 2

SİVRİSİNEK NEDİR?

Sivrisinek, çift kanatlılar (Diptera) takımının Culicidae familyasından kan emici zararlı böceklerin ortak adıdır. Kan emmek için yaklaşırken vızıltılı sesleriyle kolayca tanınan, ince uzun bacaklı narin böceklerdir. Sivrisinekler tam başkalaşımlı böcekler olup 4 evreden geçerler: Suda geçen yumurta, larva, pupa evreleri ile karada geçen ve ergin evre.

SU BİRİKİNTİSİ GEREKİYOR

Sivrisinekler doğru bilinenin aksine kışın da hangi evrede olursa olsun yaşayabilir. Yumurtadan çıkan sivrisinek yavrularının (larva ve pupa), büyüme evrelerini tamamlayabilmeleri için küçük bir su birikintisine ihtiyaç duyar. Bu, çamurlu bir yağmur suyu, bataklık, çeltik, havuz suyu ya da teneke kapta birikmiş bir su olabilir. Ancak durgun sular sivrisineklerin tercih sebebidir.

Sivrisinek 3

OKSİJENCE ZENGİN SULAR

Çünkü bu sular, içerdikleri fotosentez yapabilen bitki öbekleri sayesinde, oksijence zengindirler. Sivrisinek yumurtaları su bulunan her ortamda gelişebilirler, ancak bazı şartların sağlanması gerekir: Yumurtadan çıkacak olan larva, yetişkin bir sinek oluncaya kadar farklı evreler geçirecektir. Her evrede de yavru sineğin farklı ihtiyaçları olacaktır. Kuraklık ve aşırı sıcak da yumurtaların gelişimini engelleyebilir.

SİVRİSİNEK KİMİ ISIRIYOR?

Bir sivrisineğin kan emmek için konukçusunu nasıl bulduğu tam olarak bilinememektedir. Kanda bulunan aminoasitlerin, eminlerin ve amonyağın karışımı cezbedicidir. En iyi cezbetme etkisinin nem ve sıcaklık olduğu bilinmektedir.