Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’de talan edilen 2 bin yıllık tarih TBMM’de!

Kocaeli’de yaklaşık 2 bin yıl önce inşa edilen tümülüs diefne uğruna talan edildi, tarihe yapılan saygısızlık TBMM gündemine taşındı.

Kocaeli’de yaklaşık 2 bin

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, konunun muhatabı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a soru önergesi verdi.

KAZI UĞRUNA

Türkkan önergesinde şunları söyledi: “Kocaeli İzmit’e bağlı Mecidiye ve Güvercinlik mevkileri arasında bulunan tümülüs kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından tahrip edilmiştir. Yaklaşık 2 bin yıl önce inşa edildiği tahmin edilen tümülüs, hem define uğruna kazı yapanlar hem de taşların kazınması nedeniyle zarar görmüştür.1993 yılında Sit Alanı ilan edilen tarihi yapı, tahrip edilmiş haliyle çevredeki vatandaşların da tepkisine neden olmaktadır.” diyen Türkkan, “Bölgede yaşayanların ifadesine göre; İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müze Müdürlüğü işbirliğiyle bölgede kurtarma kazısı yapılmış, alan temizlenmiş ve mesire alanı gibi ziyarete açılmıştır. Tümülüs zarar görmesinin ardından toprakla kapatılmış, fakat kaçak defineciler tarafından burası tekrar açılıp tahrip edilince tümülüsün tekrar kapatılmasına karar verilmiştir.”

Türkkan, 2 yıl önce iş makinesiyle define arayanlar tarafından tekrar açılan tümülüste taşların yerlerinden söküldüğünü, yapılan basınçla beraber taşlarda patlamalar olduğunu, iç tarafta ise göçmeler meydana geldiğini belirtti.

TARİHİ YAPI definecilere karşı koruma altına alınıp güvenli hale getirilerek ziyarete açılacak mı?

İşte Türkkan’ın soruları:

1-Kocaeli İzmit’e bağlı Mecidiye ve Güvercinlik mevkileri arasında bulunan, 1993 yılında Sit Alanı ilan edilen tümülüs neden ilgisizliğe terk edilmiştir, bu tarihi yapının korunması konusunda sorumluluk kime aittir?

2-Sit Alanı ilan edildikten sonra tümülüs ile ilgili bugüne kadar herhangi bir düzenleme ve restorasyon işlemi gerçekleştirilmiş midir?

3-Yaklaşık 2 bin yıl önce inşa edildiği tahmin edilen tümülüste oluşan tahribatın giderilmesi ve kapsamlı restorasyonunun yapılması düşünülmekte midir, Bakanlık programı dahilinde böyle bir düzenleme yer almakta mıdır, bu ne zaman gerçekleşecektir?

4-Tümülüsün çevre düzenlemesinin yapılması, kaçak definecilere karşı koruma altına alınıp güvenli hale getirilerek ziyarete açılması düşünülmekte midir?