Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’de taşınmazlarla ilgili hatalı uygulamalar bulundu

Sayıştay, 2021 yılı raporunda “Kurum Kullanımında veya Mülkiyetinde Bulunan Taşınmazlara İlişkin Hatalı Uygulamaların Bulunması” bulgusu ile ilgili, “Kurumun binaları ile arsalarına ilişkin listeler, taşınmazların muhasebeleştirilmesine ilişkin kayıtlar, İstanbul, Kocaeli, Sakarya için Tapu ve Kadastro 2. (İstanbul) Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiler ile MOSİP uygulaması ekranlarında yapılan karşılaştırmalar sonucunda hatalı olduğu düşünülen bazı uygulamalar tespit edilmiştir” ifadelerine yer verdi.

Sayıştay, 2021 yılı raporunda

Uğur EnçSayıştay tarafından yayınlanan 2021 yılı denetim raporunda “Kurum Kullanımında veya Mülkiyetinde Bulunan Taşınmazlara İlişkin Hatalı Uygulamaların Bulunması” bulgusuna rastlandı. Sayıştay, “Kurum mülkiyetinde, yönetiminde veya kullanımında bulunan taşınmazların kaydı ile icmal cetvellerinin düzenlenmesi, 13.09.2006 tarih ve 2006/10970 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe giren Kamu İdarelerine Ait Taşınmazların Kaydına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre gerçekleştirilirken; Kurumun kullanımında veya mülkiyetinde bulunan taşınmazlara ilişkin her türlü satım, kiraya verme, işletilme, kamu kurumları arasında taşınmaz ve ayni hak devri ile Sosyal Güvenlik Kurumuna bağış yapılacak taşınmazlara yönelik iş ve işlemler Sosyal Güvenlik Kurumu Taşınmazlar Yönetmeliği’ne uygun olarak ifa edilmektedir” ifadelerine yer verdi.

“TAPU İLE KURUM KULLANIM ŞEKİLLERİ FARKLI”

Sayıştay, söz konusu bulgu ile ilgili, “Kurumun binaları ile arsalarına ilişkin listeler, taşınmazların muhasebeleştirilmesine ilişkin kayıtlar, İstanbul, Kocaeli, Sakarya için Tapu ve Kadastro 2. (İstanbul) Bölge Müdürlüğünden alınan bilgiler ile MOSİP uygulaması ekranlarında yapılan karşılaştırmalar sonucunda hatalı olduğu düşünülen bazı uygulamalar tespit edilmiş olup aşağıda başlıklar halinde açıklanmıştır” dedi. Bazı Taşınmazların Cins Tashihlerinin Yapılmaması ile ilgili Sayıştay, “Kurum mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan bir kısmının mevcut kullanım şekli ile tapu kayıtlarının birbirine uygun olmadığı ve ilgili taşınmazların cins tashihlerinin yapılmadığı görülmüştür. İnşaat ve Emlak Daire Başkanlığından Kuruma ait taşınmazların il, ilçe, mahalle, ada, parsel ve kullanım amacı bilgileri alınarak birçok ilde seçilen örnekler üzerinde yapılan incelemeler sonucunda tapuda görünen haliyle Kurum tarafından mevcut kullanım şekillerinin farklılık teşkil ettiği taşınmazların bulunduğu tespit edilmiştir” dedi.

“CİNS TASHİHİ İŞLEMLERİ TAMAMLANMASI GEREKİR”

Söz konusu bulguların çözümleriyle ilgili olarak Sayıştay, “Yapılan tespitler üzerine Kurum tarafından taşınmazların takibi ve cins tashihi işlemlerinin tamamlanması konusunda taşra birimine yazı ile talimat verilmiştir. Sonuç olarak, Kurumun mülkiyetinde bulunan taşınmazlardan tapuda görünen halleriyle mevcut kullanım şekilleri arasında farklılık gösterenlerin tespit edilmesi amacıyla gerekli çalışmaların yapılması ve cins tashihi işlemlerinin tamamlanması gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.