Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’de ulaşım durabilir!

UlaşımPark işçilerini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. Demiryol-İş Sendikası’nın yüzde 80 zam talebine karşılık işverenin yüzde 13,19’da ısrar etmesi süreci çıkmaza soktu. Uyuşmazlık tutanağının tebliği sonrası grev kararının ilan edilmesi bekleniyor.

UlaşımPark işçilerini ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşma sağlanamadı. Demiryol-İş

Kocaeli’de toplu ulaşımı doğrudan etkileyecek kritik süreçte taraflar anlaşamadı. Yerel-Sen binasında Prof. Dr. Gökçe Cerev’in arabuluculuğunda gerçekleştirilen görüşmeden sonuç çıkmadı. İşveren kanadının yeni bir teklif sunmaması üzerine toplu iş sözleşmesi görüşmeleri resmen kilitlendi.

Masadaki en büyük kriz ise zam oranında yaşandı. Demiryol-İş Sendikası’nın hayat pahalılığı ve artan geçim yükünü gerekçe göstererek talep ettiği yüzde 80’lik artışa karşılık işverenin yüzde 13,19’luk teklifini koruması, taraflar arasındaki uçurumu daha da büyüttü. Bu tablo, grev ihtimalini kuvvetlendirdi.

“2 bin 400 emekçinin hakkını yedirmeyiz”

Demiryol-İş Sendikası Şube Başkanı Cemal Yaman ve Başkan Yardımcısı Yusuf Yıldırım yaptıkları sert açıklamada geri adım atmayacaklarını vurguladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bayram seyran demeden Kocaeli’nin ulaşım yükünü omuzlayan 2 bin 400 emekçimizin ekonomik gerçekleri görmezden geliniyor. Üyelerimizin insanca yaşayacağı bir ücret sağlanana kadar mücadelemiz sürecek. İşçinin kabul etmediği hiçbir rakamın altına imza atmayacağız.”

Uyuşmazlık tutanağı sonrası süreç başlayacak

Arabulucu tarafından hazırlanan uyuşmazlık tutanağının taraflara tebliğ edilmesinin ardından sendikanın yasal süre içinde grev kararını ilan etmesi bekleniyor. Bu süreçte işveren cephesinden yeni bir teklif gelmemesi halinde grev kararı kaçınılmaz hale gelecek.

Otobüsler de tramvay da etkilenebilir

Olası bir grev durumunda UlaşımPark bünyesinde görev yapan yüzlerce çalışanın iş bırakması, Kocaeli genelinde toplu ulaşımı doğrudan etkileyecek. Otobüs hatlarından tramvay seferlerine kadar geniş bir ulaşım ağında ciddi aksamalar yaşanabileceği belirtiliyor.

Kentte her gün on binlerce vatandaşın kullandığı toplu ulaşım sisteminde yaşanabilecek bir grev, Kocaeli’nin günlük yaşamını kilitleyebilecek en kritik gelişmelerden biri olarak görülüyor.