Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’deki fabrika kapanıyor mu? Taliplisi bile çıktı!

Kocaeli’de paslanmaz çelik üretimi yapan ve 2010 yılında Alikahya’da kurulan Posco Assan’ın kapanacağı iddia edildi. Yaşanan gelişmeler sonrasında TUSİD Başkanı Bekir Korkmaz’dan “Eğer satarlarsa fabrikaya talibiz” açıklaması geldi.

Kocaeli’de paslanmaz çelik üretimi

İzmit’in Alikahya bölgesinde 2010 yılında kurulan ve çelik üretimi gerçekleştiren Posco Assan’ın kapatılacağı öne sürüldü. Posco Assan’ın zarar edilmesi durumunda fabrikayı kapatırız çıkışına TUSİD Başkanı Bekir Korkmaz’dan “Eğer satarlarsa biz fabrikaya talibiz. Alırız, 6 ayda kara geçiririz. Vergiyi de sıfıra indirmek için talepte bulunuruz” açıklaması geldi.

DERNEKLER GÖRÜŞTÜ

Türkiye’deki ekonomik krizden dolayı vergi oranlarının 2024 yılının başında yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkarılması sonrasında paslanmaz çelik sektörünün hammade üretimini yapan firmanın TST’nin antidamping başvurusunda bulunması sonrasında dernekler bir araya gelerek, toplantı gerçekleştirildi.

BİR ARAYA GELDİLER

Paslanmaz çelik kullanan sektörlerin ortak bildiri yayınlandığı basın toplantısında; Ev ve Mutfak Eşyaları Federasyonu (EVFED) Yönetim Kurulu Başkanı Güçlü Kaplangı, Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Talha Özger, Gelişen Ev ve Yaşam Eşyaları Markaları Derneği (GEEM)  Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çığır Şahin, Küçük Ev Aletleri Sanayici ve İhracatçıları Derneği (KESİD) Genel Sekreteri Bülent Durlanık, Paslanmaz Çelik Derneği (PASDER)  Yönetim Kurulu Başkanı Ercüment Sarıtaş, Paslanmaz Sanayi ve İş İnsanları Derneği (PASİD) Yönetim Kurulu Başkanı A. Arslan Küçükemre, Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Topuz, Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) Genel Sekreteri Ayşe Keskinkılıç, Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Öksüz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Züccaciye Komitesi Başkanı Murat Kolbaşı yer aldı.

“YÜZDE 70’İNİN İTHALİ ZORUNLU”

Ana sanayi sektörlerinin temsilcileri, paslanmaz çelik ürünleri için yüksek gümrük vergisi uygulandığı dönemlerde Türkiye sanayisinin zarar gördüğünü belirterek, “İlgili üreticinin ürünlerinde de yerli girdiler yerine yüksek oranlarda ithal girdiler kullanıldığı bilinmektedir. Paslanmaz çelik ürünlerinde tek bir firmanın kısıtlı kapasitesi nedeniyle ülke ihtiyacının yüzde 70’inin ithalat yoluyla karşılanması zorunludur” denildi. Ayrıca diğer demir-çelik ürünlerinde ortalama ürün fiyatı 650-1.250 dolar/ton seviyelerindeyken, paslanmaz çelik ürünlerinde ortalama ürün fiyatının 2.500-5.000 dolar/ton olduğu bilgisinin paylaşıldığı toplantıda, “Dolayısıyla vergi artışlarının ürün fiyatlarında çok yüksek artışlara sebebiyet verdiği, yeni gümrük vergisi oranıyla 300-600 dolar/ton ilave maliyet söz konusu olacağından bu durumun yerli firmaların özellikle yurt dışı pazarlarda rekabet gücünü olumsuz yönde etkileyeceği“ vurgulandı.

“SÖYLEDİKLERİ ÇOK MANİDAR”

Basın bildirisinin ardından soruları yanıtlayan dernek temsilcileri, soruşturma açılması ve sonrasında gelecek olası bir antidampingin sektöre etkilerinin yıkıcı olacağını belirtti. TUSİD Başkanı Bekir Topuz, “Bu olursa sektör biter. Küçük firmalar tamamen kapanır, orta büyüklüktekiler küçülür. İstihdam yarı yarıya azalıp 500 bine düşer, ihracat da yüzde 50’ye yakın azalır” dedi. Posco Assan’ın “Bu yıl da zarar edersek fabrikayı kapatıp satabiliriz” açıklamasını da değerlendiren Topuz, “Satarlarsa biz talibiz. Söyledikleri zira çok manidar. Yüzde 12 ek vergi avantajı olduğu halde firma zarar ettiğini söylüyor” ifadelerini kullandı.