Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’deki projelerde garanti araç geçişlerini doğru kaydetmemişler…

Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yapılan denetimlerde Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun ve Kuzey Marmara Otoyolu geçiş garantilerinin tam, doğru ve gerçeğe uygun bir şekilde muhasebe kayıtlarına alınmadığı ortaya çıktı. Durum Sayıştay raporlarına yansıdı.

Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yapılan

Ugur ENC min e1623645972212Sayıştay denetçileri tarafından Karayolları Genel Müdürlüğü’ne yapılan denetimlerde yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilen bir kısmı kentimizde de bulunan otoyol ve köprü projelerinde idarece verilen talep garantilerinin mali tablolarda eksik yer aldığı tespit edildi. Denetçiler konuyla ilgili şu ifadelere yer verdi: “Yap-işlet-devret modeli ile gerçekleştirilen ve işletmeye açılan otoyol projeleriyle ilgili olarak idarece verilen talep garantilerinin tam, doğru ve gerçeğe uygun bir şekilde muhasebe kayıtlarına alınmadığı görülmüştür.

KİMSE GEÇMEZ DİYE HESAPLAMA YAPMIŞLAR

Kocaeli’den de geçen yollar ile ilgili paylaşılan tabloda denetçiler, söz konusu projeler için verilen talep gelirlerinin 97 milyar 923 milyon 862 bin 337,19 TL eksik yazıldığını fark etti. Bakanlık, bulguda yer alan tablonun “sıfır trafik geçmesi senaryosuna göre hesaplandığı, ödenmesi muhtemel/tahmin edilen garanti tutarlarının sıfır trafik geçmesi senaryosuna göre hesaplanmadığı, Görevli Şirketlerin ilgili projelerde otoyolu kullanan taşıtlardan elde ettikleri gelirlerinin toplam garanti edilen tutardan düşüldüğü ve bulguda belirtilen “kalan garanti tutarı” farkının gerçekleşen trafik miktarları ve elde edilen gişe gelirlerinin dikkate alınmamasından kaynaklandığı ifade etti.

KAMUYA DEVİR TARİHLERİ DE YAZILDI

Denetçiler ise, yalnızca “otoyollar ve köprülerden geçecek muhtemel araç sayısı” değil; ayrıca önümüzdeki 10-15 yıllık döviz kuru ve ABD tüketici fiyatları endeksi projeksiyonlarının oluşturulması ve bu doğrultuda hesaplamaların yapılması gerekmektedir. Bunun yanında, söz konusu projeksiyonların her bir proje için işletme sürelerinin tamamı dikkate alınarak yapılması gerekmektedir” dedi. Bir diğer yandan Gebze-Orhangazi-İzmir Otoyolu’nun 12 Nisan 2036, Kuzey Marmara Otoyolu Kurtköy-Akyazı Kesimi’nin 8 Haziran 2029’da kamuya devredileceğini belirtti.