Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaelili o isimden önemli buluş

Kocaeli’nin yetiştirdiği bilim insanı Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT)'nden Dr. Canan Dağdeviren, koronavirüs ile ilgili bilgi verecek mükemmel bir buluşa daha imza attı

Kocaeli’nin yetiştirdiği bilim insanı

Kocaeli’nin yetiştirdiği bilim insanı, CHP’li Cahit Dağdeviren’in kızı Canan Dağdeviren korona ile büyük bir mücadelenin sürdüğü şu süreçte mükemmel bir buluşa imza attı. Daha önce meme kanseri ile ilgili sutyen buluşu ile adından oldukça söz ettiren Canan Dağdeviren’in bu buluşu da bebeğinde yaşlısına birçok insanda kullanılabilecek.

PATENTİNİ ALDIK

Dağdeviren programda yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Biz elektronik cihazları esnek ve katlanabilir hale getirip vücutla uyumlu hale getirmeye çalışıyoruz. Laboratuvarımızda vücuttaki tüm değişiklikleri bir arayüz vasıtasıyla doktora ulaştırabilecekleri sistemler yapıyoruz. Bahsettiğim tekstil üzerine yapıştırılmış elektronik cihazların projesini de yeni bitirdik. Geçtiğimiz hafta yaptığımız çalışma makale şeklinde kabul edildi ve önümüzdeki haftalarda da tüm dünyaya duyurulmuş olacak, patentini aldık.

67511350 10156336992692409 3422909753171378176 n 1

MAKALEYİ OKUYAN HERKES YAPABİLECEK

Makale herkese açık olacak ve herkes bu makalenin içerisindeki açıklamaları okuyarak aynısını yapabilecekler. Bu sistemin zamanlaması çok ilginç oldu çünkü bu sistemi daha çok evde yaş almış hastalar üzerinde denemek istemiştik çünkü bazen hastaneye gitmeleri mümkün olmuyor, evde düşebiliyorlar, evde tansiyonları yükselebiliyor, vücut sıcaklıkları artıyor ve farkında olmayabiliyorlar.

HASTA FARK ETMESE DE DOKTOR GÖRÜYOR

Biz daha çok bu hastalar için vücutlarına tişört olarak giyebilecekleri, elektronik aletler iç kısımda olacak şekilde, bunlar sıcaklık sensörleri, kalp atışını inceleyebilecek sensörler ve özellikle nefes alıp vermeyi inceleyecek sensörler şeklinde tüm vücuda yayılmış bir şekilde kullanılıyor. Biz bir app (uygulama) geliştirdik, bütün bilgiler telefona gidiyor ve cloud (bulut) vasıtasıyla uzaktan doktorun bilgisayarına gönderiliyor. Hasta veya hasta olmayan bir kişi vücudundaki bütün değişikliklerin farkında olmasa bile doktor tarafından fark edilip bir sonuca ulaşılabiliyor” diye konuştu.

TEST SAYISI SINIRLI

Elektronik tişörtün koronavirüs hastalarında ne zaman kullanılabileceğine Dr. Dağdeviren şu yanıtı verdi: “Bu alet tedaviden ziyade vücuttaki değişiklikleri anlamaya yönelik bir sistem. Bu da aslında ilk adım çünkü test sayısı çok sınırlı her ülkede olduğu gibi ve de herkese ulaşması çok zor. Bu bilgilerin sıcaklık ve nefes alıp vermenin objektif bir şekilde ölçülebilmesi ve birçok insan üzerinde denenmesi en çok istenilen şey. Ancak şunu söylemek gerekir; bu virüs olayı çıktıktan sonra bütün laboratuvarlarımız ve üniversitenin tamamı kapandı ama önümüzdeki hafta açıklanacak, sonra da izinler alınıp kısa bir vadede birçok kişiye ulaşabileceğini düşünüyorum.”