Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’nin ilk dijital belediyesi Başiskele

E-imar e-çap, e-ekspertiz arşivi, e-askı, dijital işler, e-başvuru, e-kütüphane hizmetleri, iş sürecinin yönetimi ile artık Başiskele Belediyesi Kocaeli’nin ilk dijital belediyesi. Yapılan çalışmayı anlatan Belediye Başkanı Yasin Özlü “Gelecek onu tasarlayanındır. Bu nedenle artık alın terinden akıl terine geçiş sürecini belediyemizde başlattık” dedi.

E-imar e-çap, e-ekspertiz arşivi,

Başiskele Belediyesi, teknoloji dünyasında belediye hizmetlerini dijitalleştirmek için başlattığı projeyi tamamladı ve artık Başiskele dijital bir belediye oldu. Özgür Kocaeli Gazetesi’nden Suriye Çatak Tek’in haberine göre; “Dijital İşler” sloganı ile yapılan Başiskele Dijital Dönüşüm projesi tanıtımı Tryp By Wyndham Otel’de gerçekleştirildi. Başiskele Dijital (Badi) olan her alanda dijital hizmetlerin verileceği projenin tanıtımına Büyükşehir Başkanvekili Yaşar Çakmak, belediye meclis üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.

GELECEK TASARLAYANA AİT

Tanıtım toplantısında konuşan Başiskele Belediye Başkanı Yasin Özlü, belediyedeki dijital dönüşümün kapsamlı bir dönüşümü birlikte getirdiğini söyledi. Aylardır hazırlık yaptıklarını söyleyen Özlü, “Gelecek onu tasarlayana aittir, bilgi sonu gelmeyen bir fethidir. Bilgiye ulaşmak çok kolay ama bilginin hangi kaynaktan geldiği önemli. Eğer bu bilgiyi yönetirseniz fatih olursunuz. Yenilenemeyen yenilir, bunu biliyoruz. Bu nedenle biz gençlerimizi vatandaşlarımızı ve kurumlarımızı bu değişikliklere hazırlamaktır.

AKIL TERİNE GEÇİYORUZ

Emek yoğun alın terinden, emek yoğun akıl terine doğru bir dönüşüm yaşanıyor. Bu gençleri yarının sahipleri için biz dijital dönüşümü değiştiriyoruz. Belediyemizin iş yapma biçimlerini vatandaş odaklı bir yönteme çeviriyoruz. Kendi yapay zekamızın altlığını oluşturuyoruz. 8 hizmet başlığında çalışma yaptık. Birinci başlığımız iş sürecinin yönetimi ile 21 müdürlüğümüzün çalışmasını modelledik. İşleri yavaşlatan adımları ortadan kaldırdık. Vatandaşın hizmetlere en şeffaf şekilde ulaşacağı bir süreç yarattık.

BELEDİYEYE GİTMEYE GEREK YOK

Hizmet standartlarımızı sahaya daha iyi yansıtıyoruz. İkincisi e-ruhsat, e-çap. Mart ayından bu yana e-ruhsatı kullanıyoruz. Tüm süreç dijital ortamda yapılıyor. Vatandaşlar hiç belediyeye gelmeden çap belgelerini ve ruhsatlarını hızlı bir şekilde alabilecekler. Üçüncü başlık e-askı. Askıda bekleyen imar uygulamaları ile ilgili vatandaş belediyeye gelmeden bilgi alıyor ve varsı itiraz edebilecek. Dördüncü başlığımız e-ekspertiz dijital arşiv. Vatandaşlarımız istedikleri zaman e-ekspertiz arşive ulaşabilecek.

HIZLI İŞLER MERKEZİ

Beşinci başlığımız saha operasyon yönetimi. Bu içeriye dönük verimliliği amaçlayan bir çalışma. Ama kent genelinde ne yaptığımızı görebileceğiz. Saha personellerimizin önüne hemen ellerindeki tabletlere düşecek ve gerekli iyileştirmeleri yapıyor. Altıncı başlığımız hızlı işler merkezi. Standart çözüm masalarından çok daha farklı. Yeni bir halkla ilişkiler alanı. Buraya gelen vatandaş hemen ilgili uzmanla görüşüp işini hemen halledebiliyor. Bu çalışma ile bir sorunun çözüm süreci çok kısaldı.

TÜM BAŞVURULAR ARTIK E-BAŞVURUDA

Yedinci başlığımız e-başvuru. Tüm platformlarımızın başvurularını buradan alabiliyoruz. Buradan yapılan başvurularla istatistiklerimizi hemen oluşturuyoruz. Sekizinci hizmet ise dijital kütüphanemiz. Barbaros Mahallesinde açtığımız kütüphanede 25 bin e-kitap bulunuyor. Türkiye’nin her yerinden üyelik alıyoruz. Herkes internetin olduğu yerde bizim kütüphanemizden yararlanabilecek. Bu çalışmalar iki yıldır devam ediyor. Bundan sonrada devam edecek. Başiskele’yi dijital belediyecilik alanında Türkiye’nin öncüsü yapacağız” dedi.

BAŞİSKELE ŞANSLI

Kocaeli’nin bilim, teknoloji ve dijitalleşmenin başkenti olduğunu söyleyen KOÜ Teknopark Müdürü Prof. Dr. Oğuzhan Urhan, “Başiskele içinde üniversitenin teknoparkı olan bir ilçe olması açısından büyük şansa sahip. Dijital ikiz çalışmasına geçmek çok maliyetli bir çalışma. Başiskele Belediyesi 8 başlık ile çalışmaya başlamasıyla birlikte aslında Dijital ikizin ilk adımını atmış oldu. Açık veri platformu ile kent için tüm verileri açık hale getirebilirsiniz. Bu belediyeyi şeffaflaştıracak bir yandan da araştırmacılar arasından büyük kolaylık sağlayacak.

ÇOK ZOR BİR SÜREÇ

Dijital dönüşüm çok zor bir süreç. Tüm iş süreçlerini analiz ederek sadeleştirmeniz gerekiyor. Süreçleri yalınlaştırmazsanız dijitalleştirirseniz işler dijital olarak yapılmaz hale gelir. Bu nedenle Başiskele Belediyesi işlerini öncelikle yalınlaştırmış” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanvekili Yaşar Çakmak ise yapılan çalışma için Başiskele belediyesini tebrik etti.