Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaeli’nin yapılaşma geleceği için hayati öneriler

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eski Başkan Vekili Mimar Zekeriya Özak, yatay mimari ile ilgili önemli tespitler yaparak Kocaeli’de yatay mimari çalışmaların artması gerektiğine dikkat çekti

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eski

SEBO min 317Koronavirüs salgınıyla birlikte kentleşmedeki düzensizliğin hastalığı yaygınlaştırdığı yönünde bir görüş ortaya koyan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi eski Başkan Vekili Mimar Zekeriya Özak, dikkate değer çözüm önerilerini sıraladı. Özak, yatay mimari, tersine göç gibi konularda görüşlerine yer verdi. Özak, şunları söyledi: “Yerleşimi incelendiğinde nüfusları fazla olsa bile geniş araziye dağıtılmış şehirlerde Korona hastalığının daha az yayıldığı görülüyor. Ülkemizde ve dünyada durum aynı. Yoğun ve sıkışık şehirler başta çevre(iklim değişikliği)olmak üzere ulaşım, yeşil alan, sosyal donatılar gibi birçok sorunu beraberinde getiriyor. Yoğun yapılaşmaların olduğu yüksek apartmanlar yerine yatay konut mimarisine mutlaka geçilmelidir.

Mimar Zekeriya Özak

ozak kocaeli turizmin gozbebegi h79822 ec187

AZ KATLI BİNALAR TERCİH EDİLMELİ

Kentlerin çeperlerinde müsait alanlarda düşük yoğunluklu ayrık nizam ve mümkün olduğunca bahçeli ve az katlı binalar tercih edilmelidir. 784 bin kilometrekarelik ülke coğrafyamızda şehir yerleşme alanlarının kapladığı yüzey çok az. Ülkemiz büyük oranda boş. Tarım, orman, su havzaları, kıyılar, sit alanları vb. yerler dışındaki müsait alanlara doğru kentler tabana yayılarak büyütülmelidir. Şehirlerde nüfusu belirleyen kriter konut alanlarındaki yoğunluk değeridir. Daha yaşanılabilir şehirler için bu değerlerde ve şehircilik standartlarında yasal değişiklik şarttır.

BAHÇELİ EVLERE AĞIRLIK

Yeni yerleşim alanları insan doğasına daha uygun olmalı. İnsanımız toprağa yakın yaşamayı seviyor. Yeni planlanacak alanlarda az katlı, düşük yoğunluklu yeşillikler içindeki bahçeli evlere ağırlık verilmelidir. Bu şekilde kent merkezleri üzerindeki baskı azaltılmalıdır. Bu amaçla Kocaeli Büyükşehir Belediyesi olarak yeni planlarını onaylayıp yürürlüğe soktuğumuz 3 başarılı örnekten bahsetmek istiyorum.

ÖRNEKLER VERDİ

1: 2016 yılında İzmit Belediyesi Kabaoğlu ,Sarıcalar- Üniversite yolu üzerinde,460 hektarda hazırlanan, 35 000 kişinin yerleşebileceği, iki katlı ve en küçük 500 metrekare arsalı planlama bölgesi. 2: 2017 yılında Karamürsel Belediyesi güney planlama bölgesi, 2 katlı ve en düşük parsel 500 metrekare. 3: 2018 yılında Körfez Belediyesi Dereköy bölgesi ,1500 hektarda hazırlanan ,55 000 kişinin yaşayacağı, 2 katlı bahçeli ve 750 metrekare en düşük parsel. Bu uygulamalar artarak devam etmelidir. Zaman içinde bu yeni alanların çok daha cazip ve değerli hale geleceği açıktır.”

TERSİNE GÖÇ

Özak’ın diğer önemli çağrısı ve tespiti de tersine göç oldu: Özak, “Yoğun ve kalabalık kentlerden bunalan insanlarda evvelden beri doğaya ve kırsal ortama dönüş özlemi vardı. Korona virüsü bu hasrete adeta tuz biber ekti. Kentler üzerindeki nüfus baskısını azaltmak için köylere ve kırsal alanlara göçü teşvik etmek, köylerden de kente göçü azaltmak gerekir. Bunun için köylerimizi bu talebe hazırlamak şarttır. Köylerimizin fiziki ortamını daha iyi hale getirmek, köylerin cazibeliğini arttırmak için köyün yöresel kimliğini bozmadan köye özel imar planlamasına tüm Türkiye’de geçilmelidir. Bunu yaparken köylü asla mağdur edilmemeli, tarımsal alanlara ve ormanlara zarar verilmemelidir. Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesi için güçlü desteklemeler her zamankinden daha çok önem kazanmıştır” dedi.

KIRSAL ALANLAR TASARIM REHBERİ

Özak, köylere dönüşün artmasının konut yapılaşmasını da artıracağını ifade ederek, “Köylerimizdeki yeni yapılar daha estetik olmalı. Yeni yapılar köyün kimliğini geliştirmeli ve geleneksel köy dokusuna uyumlu olmalı. Bu amaçla 2017 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi meclisinden Kocaeli köyleriyle ilgili oybirliğiyle çok önemli bir karar aldık. ‘kırsal alanlar tasarım rehberi’ Türkiye’de ilktir ve yörelerine uyarlanmak koşuluyla tüm Türkiye için önemli bir rehber niteliğindedir” ifadelerine yer verdi.