Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kocaelispor Stadı’na tramvay geliyor!

Kocaelispor taraftarları ve Alikahyalıların büyük bir heyecanla beklediği Alikahya Tramvay Hattı için ÇED süreci başladı. Kısa zamanda tamamlanması beklenen sürecin ardından Büyükşehir’in nisan ayına kadar ihale tarihini belirlemesi bekleniyor. 24 ayda tamamlanması planlanan proje 4 kilometre uzunluğunda ve 6 duraktan oluşacak. Projenin maliyeti ise 400 milyon lira olacak.

Kocaelispor taraftarları ve Alikahyalıların

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması planlanan, pek çok kişi tarafından yapımı büyük bir heyecanla beklenen Alikahya Tramvay Hattı Projesi’nin ÇED süreci başladı. Özgür Kocaeli Gazetesi’nden Suriye Çatak Tek’in haberine göre; ÇED yönetmeliğinde Ek2 kapsamında yapılan ve halkın katılım toplantısı gerekmeyen ÇED sürecinin kısa zamanda tamamlanması ve proje ihalesine çıkılması bekleniyor. Yaklaşık 400 milyon liraya mal olması beklenen tramvay hattı, 4 bin metre uzunluğunda 6 duraktan oluşan bir güzargah olarak planlandı.

İLK PROJE İPTAL OLDU

Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019 Yahya Kaptan üzerinden hazırlanan proje bölge halkının tepkisi nedeniyle iptal edildi ve yeniden proje çalışması başladı. Projesinin tamamlanmasının ardından Büyükşehir Belediyesi ÇED süreci için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvuruda bulundu. Projenin tamamlanmasıyla birlikte ekim ayında Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, projenin yapılacağı müjdesini verdi.

NİSANA KADAR BELLİ OLACAK

Açıklamanın ardından başlayan ÇED başvuru süreci tamamlandı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED sürecini başlattı. Ek2 kapsamında sürdürülecek ÇED sürecinin kısa zamanda tamamlanması bekleniyor. Kocaeli Stadyumu ve Alikahya bölgesinin ulaşımı için büyük öneme sahip olan projede ÇED olumlu kararı çıktıktan sonra Büyükşehir Belediyesi ihale sürecini başlatacak. İhale tarihinin nisan ayına kadar belli olması bekleniyor.

4 BİN METRE UZUNLUĞUNDA

Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 bin metre olarak planlanan tramvay hattı ile şehir içinden otogara, otogardan Alikahya bölgesine rahat bir şekilde ulaşımın sağlanması ve toplu taşıma sistemine entegre bir yapı oluşturarak, kent içerisinde trafiğin yoğun olduğu noktalardaki olumsuz etkilerin azaltılması hedeflenmiştir. Söz konusu tramvay hattının güzergahlarının başlangıç ve bitiş noktaları Kocaeli ölçeğinde önem arz eden transfer noktaları olarak dikkat çekiyor. Tramvayın bu yeni güzergahı yeni Kocaeli Stadyumu’na gidecek futbolseverler kadar, binlerce kişinin yaşadığı Yuvam Akarca bölgesi ve çevresinde oturanlar tarafından da heyecanla bekleniyor.

6 DURAKTAN OLUŞACAK

Şimdilik doğu bölümündeki son durak olan Otogar depo alanından başlayan hat, Alikahya’da stadyumuna ulaşmadan, çok yakınındaki Bağımsızlık Caddesinde son bulacak. Hattın birinci durağı Fener Sokak ile Sultan Murat Caddesinin kesiştiği noktada, ikinci durağı Fatma Seher Hanım Sokağın İbni Sina Sokak ile kesiştiği yerde, üçüncü durağı Sakıp Sabancı Caddesi üzerinde Fenerli Sokak ile kesiştiği yerde, dördüncü durak Sakıp Sabancı Caddesi üzerinde Nar Çiçeği Sokak ile kesiştiği yerde, beşinci durak Bağımsızlık Caddesi üzerinde Yunus Emre Sokak kesişiminde, altıncı durak Bağımsızlık Caddesinin sonunda olacak.

24 AYDA TAMAMLANACAK

İzmit Şehirlerarası Otogarının depo alanından başlayacak olan tramvay hattı, Kocaeli Stadyumuna gelmeden Bağımsızlık Caddesinde sona erecek. 4 bin metrekare uzunluğunda olan projenin 24 ayda tamamlanması bekleniyor. Alikahya Hattı’na mevcut trafik koşulları, yapım zorluğu nedeniyle oluşabilecek güzergah değişiklikleri söz konusu olması durumunda sinyalize kavşaklarda düzenleme yapılması ön görülüyor.

400 MİLYONA MAL OLACAK

Özellikle Kocaelispor maçlarının olduğu dönemde büyük trafik sıkıntısı yaşanan Alikahya bölgesindeki trafiği önemli oranda rahatlatacak tramvay projesinin 400 milyon liraya mal olması bekleniyor. Yaklaşık maliyetin 300 milyonunun inşaattın maliyeti olarak hesaplanırken 100 milyonunun ise elektrik-elektro manyetik işlerine ayrıldı.

İNŞAATTA 125, İŞLETMEDE 52 PERSONEL ÇALIŞACAK

Alikahya Tramvay hattı inşaat aşamasında 125 işçinin çalışması planlanıyor. Ancak ihaleyi alacak firmanın iş bitirme süreci ile ilgili çalışan sayısının yükselmesi söz konusu olabilir. İnşaatın tamamlanarak hattın devreye alınmasının ardından hattın işletmesinde ise 14 vatman, 33 güvenlik personeli ve 5 bakım personeli hizmet verecek.