Dilovası OSB’de faaliyet gösteren DYO Boya Fabrikası’nda ocak ayında toplu sözleşme görüşmeleri başlamış ancak anlaşma sağlanamamıştı. Petrol İş Sendikası’nın örgütlü olduğu fabrikada 43 günlük grev sürecinin ardından toplu sözleşme imzalanmış ama işverenin tutumu nedeniyle Gebze ve İzmit şubeleri açıklama yaparak yürürlükte olan toplu sözleşmenin ihlal edildiğini iddia etmişti. Fabrikada sendikalı olarak görev yapan 30 işçinin, bölümün taşerona devredilmesi gerekçesiyle işten çıkarılacağı iddia edildi.
ORTALAMA ÜCRET 73 BİN LİRAYA YÜKSELMİŞTİ
Dilovası’ndaki boya fabrikasında Türk İş’e bağlı Petrol İş Sendikası ile iş veren arasında 2 yıllık sözleşme imzalanmıştı. Bu kapsamda işçiler birinci yıl için yüzde 73 artı 7 bin 500 lira seyyanen zam hakkı elde ederken; ortalama ücret de 73 bin 559 liraya yükselmişti. İkinci yıl için de enflasyon oranı artı yüzde 5 refah payı hakkı elde eden emekçilere vergi kesintilerinden kaynaklı kayıplar için de düzenleme yapılmıştı.
İŞVREN TİS SÜRECİNİ İHLAL ETTİ İDDİASI
DYO Boya Fabrikası’nda toplu sözleşme imzalanmasına rağmen kriz ise aşılamamıştı. İşverenin tutumu nedeniyle Petrol İş Sendikası’nın Gebze ve İzmit şubeleri açıklama yaparak, halen yürürlükte olan toplu sözleşme süresinin ihlal edildiğini iddia etmişti. Petrol İş açıklamasında; “İşveren; sendikamızın yetki ve kapsamı içinde yer alan bölümlerde, yasaya aykırı biçimde alt işveren ilişkileri kurmakta, bu bölümlerde çalışan sendika üyesi işçileri işten çıkararak işi taşeronlara devretmek istemektedir. Söz konusu uygulamalar hem yürürlükteki mevzuata hem de toplu iş sözleşmesi hükümlerine açıkça aykırıdır” ifadesine yer vermişti.
30 İŞÇİ İŞTEN ÇIKARILDI İDDİASI
DYO Boya Fabrikası’ndaki krizde yeni bir iddia daha gündeme geldi. Dilovası’ndaki fabrikanın sevkiyat bölümünde sendikalı olarak görev yapan 30 işçinin, bölümün taşerona devredilmesi gerekçesiyle ayın 22 ile 26’sı arasında işten çıkarılacağı öne sürüldü. İşçiler, bölümün taşeronlaşmasına tepki gösterirken, sendikanın da kendilerini yalnız bıraktığını iddia etti. Haklarını arayacaklarını belirten 30 emekçi, işten çıkarılmaya sessiz kalmayacaklarını ifade etti.
DYO Boya Fabrikası’nda anlaşma sağlandı: Ortalama ücret 73 bin lira oldu!
DYO boya fabrikasında sözleşme imzalandı ama kriz devam ediyor!
