Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Lastik işçisi hayata nasıl bakıyor?

Lastik-İş Sendikası Genel Merkezi, sendikanın kuruluşunun 71’nci yılı dolayısıyla bir program gerçekleştirdi. Bu programda işçilerle yapılan anketin sonuçları paylaşıldı. Ayrıca resim ve müzik yarışmalarında dereceye giren öğrencilere hediyeleri verildi.

Lastik-İş Sendikası Genel Merkezi,

SEBO min 5Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Alaaddin Sarı, sendikanın kuruluşunun 71’inci yılında işçilerle ilgili yapılan anketin sonuçlarını paylaştı. Tryp By Wyndham İzmit Oteli’nde gerçekleştirilen programa DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Lastik-İş Yönetimi ve işçiler katıldı. Programın açılışında Arzu Çerkezoğlu, yaptığı konuşmada, “Ben Lastik-İş Sendikamızı kuran, bayrağı ileri taşıyan, Rıza Kuas ve Abdullah Karacan’ı saygıyla anarak sendikamızın 71’inci yılını kutluyorum. İzmir depremiyle ilgili üzerlerine düşen her şeyi yapacağız. Sendikamız çok ciddi mücadelelere imza attı. Alaaddin Başkan, birazdan bir buçuk yıllık bir araştırmayı bizle paylaşacak. Bu veriler bizim için çok önemli” dedi.

İKTİDARA UYARILAR

Çerkezoğlu “Bu kadar zor bir dönemi resmeden her kare çok etkileyici. Resim ve müzik yarışmaları nedeniyle sendika yönetimimizi kutluyorum. Biz çocuklarımızın emanetine sahip çıkıyoruz. Kıdem tazminatımız başta her şeye sahip çıkarken çocuklarımızın emanetine sahip çıkıyoruz. Çocuklarımızı sürecin öznesi yapan bu tür çalışmalar çok önemli. Pandemi döneminde ülkeyi yöneten siyasi iktidarın politikaları, ekmeği koruyan bir şekilde ilerlemiyor. 99 depreminde mezarda emeklilik geldi. Şimdi pandemi ve enkaz kaldırma çalışmaları devam ederken Meclis’te bir paket var. Kanun teklifi içeriğinde onlarca maddede işverene destek var. Asgari ücretten vergi alınmaması yok, KDV’nin alınmaması yok. Kıdem tazminatı hakkını ortadan kaldırmayı hedefleyen bir yasal düzenleme var. Bu torba yasayı derhal geri çekin. Kıdem tazminatı hakkımıza el uzatmaktan vazgeçin.” dedi.

WhatsApp Image 2020 11 02 at 10.56.08

KARACAN ANILDI

Ardından Lastik-İş Sendikası Genel Başkanı Aladdin Sarı kürsüye çıktı. Sarı, “Sosyal devlet kavramı çok önemlidir. Her ne kadar olumsuzlukları ifade ediyorsak da kendi bünyemizi de sorgulamalıyız. Sosyal sendikacılık kavramını da hayata geçirmeliyiz. Bu sendika 71 yıllık sendika. Sayın merhum genel başkanım Abdullah Karacan’ı saygıyla anıyorum. Sendikal alan artık çocukları ön planda tutacak çalışmalar içerisinde olmalıdır. Mücadelemizin ruhunu gelecek kuşaklara taşımak zorundayız.

İŞÇİLER NE DİYOR?

Bugün 71’inci yıl dönümüzü kutlarken fabrikada çalışan arkadaşlarımızın çocuklarının resim ve şiir yarışmasını yaptık. Yine çok kıymetli bir çalışma yapıldı. Sendikamızın değerlendirildi. İşçilerin yüzde 63 lise düzeyinde öğrenim görmüş. İşçiler hane halkı geliriyle yüzde 39’u 1.3 ay, yüzde 47’si ise 1 aydan daha geçinebileceğini söyledi. İşçiler toplu sözleşme hakkının kullanılmasıyla ilgili de büyük ölçüde hayır oyu verdi. İşçiler yine 65 yaşın emeklilik olmasını fazla buluyor. İşsizlik sigortasının çalışanların yararına yönetilmediği de işçilerin genel görüşü.

İŞÇİLER KAYGILI

Yapılan araştırmaya göre 10 işçiden 8’i işinden dolayı kaygı duyuyor. İşçilerin yüzde 83’ü güçler ayrılığı ile sendikal hakların varlığını demokratik bir toplum için gerekli görüyor. İşçilere göre çalışanların en önemli sorunu sıralaması şöyle: İş güvencesinin olmayışı, ücret düşüklüğü, örgütsüzlük, işsizlik, sınıfsal eğitim eksikliği” bilgilerini verdi. Ardından resim ve müzik yarışmalarında dereceye giren öğrencilere Alaaddin Sarı tarafından hediyeleri teslim edildi.

WhatsApp Image 2020 11 02 at 10.56.10