Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Liman-İş cevap verdi

DP World Yarımca Limanı’ndaki 130 işçiyi habersiz sendikalarına üye yaptıkları iddiasıyla gündeme gelen Liman-İş Sendikası, bir açıklama yayımladı

DP World Yarımca Limanı’ndaki

Liman-İş Sendikası tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: “Sendikal hak ve özgürlüklerin engellenmesi ile ilgili girişimlerin bugün yeni bir türü ile karşı karşıyayız. Bin bir emek ile sürdürdüğümüz DP World Yarımca Limanı’ndaki sendikalaşma süreci 04/03/2019 tarihinde çoğunluğun sağlanması ile sonuçlanmış ve yetki başvurusu bakanlığa yapılmıştır.

“ZAN ALTINDA BIRAKILDIK”
Sendikal hakların engellenmesi ile ilgili çeşitli yöntemlere başvuran DP World Yarımca Limanı yönetimi son olarak yetki sürecine itirazda bulunmuştur. Bu da yetmemiş olacak ki; sendikalaşma sürecinde olup bitenler, işveren tarafından Liman-iş Sendikası’nı zan altında bırakacak şekilde yansıtılmaya çalışılmaktadır. Son olarak Kocaeli bölgesinde para karşılığı haber yapmakta nam salmış ve hakkında birçok dava bulunan gazete üzerinden sendikamız hedef alınmıştır. 22 Aralık 2019 tarihinde http://www.gundemkocaeli.com.tr adresinde ‘Liman-iş Sendikası’ndan Büyük Usulsüzlük’ başlığı ile bir sözde haber yayınlanmış ve sözde haber içeriğinde tümüyle sendikamız hedef alınmıştır.

“BASKI VE DÜŞÜK ÜCRET”
DP World Yarımca Limanı’nda yaşananları kısaca kamuoyu ile paylaşmak istiyoruz. DP World Yarımca Limanı işçileri 2018 yılı Haziran ayı içerisinde sendikamıza başvurmuşlardır. İşçilerin en temel gerekçelerinin başında iş yerlerinde yaşanan baskı ve düşük ücretle çalıştırılmaları olmuştur. İşçi arkadaşlarımız tarafından, DP World Yarımca Limanı yönetiminde yer alan Türkiyeli temsilcilerin DP World’ün küresel yönetimine limanda işçilerin ücretleri ile ilgili olarak ‘burası Türkiye, burada fazla maaş vermenize gerek yok’ dendiği ifade edilmiştir. Bu yaklaşıma ve işyerindeki ağır çalışma koşullarına isyan eden işçi arkadaşlarımız sendikalaşmak için bir süreç başlatmışlardır.

Son olarak DP World Yarımca Limanı yönetimi tarafından operatörlere her iş makinesinin kullanımını zorunlu tutan bir tutanak imzalatılmaya çalışılmış ve bu tutanağı imzalamayı kabul etmeyen 5 QC operatörü işten atılmıştır. Bu durum bardağı taşıran son damla olmuştur. İşçilerin sendikamıza yöneliminin artması ile birlikte işveren tarafından akıl almaz bir süreç başlatılmıştır. Bu sürece dair tüm bilgi ve belgeler tarafımızda bulunmaktadır. Limanda çalışmakta olan yerel yöneticiler tarafından ve üstelik DP World küresel yönetiminin de bilgisi dışında limanın çeşitli bölümlerinden işçiler kendilerince ‘ajan’ olarak seçilmiş ve sendikamız faaliyetleri hakkında bilgi almak için görevlendirilmiştir.

TEHDİT
İşçileri ‘ajanlaştırma’ ve ‘birbirine düşürme’ çalışmaları liman yönetiminin görevlendirdiği bir şirket yetkilisi tarafından sürdürülmüş ve koordine edilmiştir. Aynı zamanda limandaki çeşitli bölümler tek tek dolaşılmış, işçiler üzerinde baskı kurulmuş, Türkiye Cumhuriyeti Anayasası ile güvence altına alınan sendikal haklar ayaklar altına alınmaya çalışılmıştır. Örgütlenme faaliyetlerini yürüttüğümüz sendika binamız takip altına alınmış, üyelerimiz tehdit edilmiştir.

KUMPASLAR ENGELLEYEMEDİ
Tüm bu kumpas ve oyunlar işçi arkadaşlarımızın sendikamıza yönelmesini engelleyememiştir. Sendikamızın yetkiye yaklaştığı günlerde şirket yetkilileri, limanda işçiler arasında dolaşmaya başlamış ve zorla işçilerin e-devletlerine girerek sendikaya üye olup olmadıklarını kontrol etmiştir. Tam da bu esnada işveren vekilleri tarafından işçilerin e-devletlerine başka kişilerce girildiği iddiası ortaya atılmıştır. Bu süre içerisinde üyelerimiz tarafından e-devlet şifreleri de dahil olmak üzere bütün kişisel bilgilerin işveren vekilleri tarafından kendilerinden alındığı ve e-devlet üzerinden işlem yapabilmek adına tüm bilgilerin işveren vekillerinin elinde olduğu aktarılmıştır.

BELGELER PAYLAŞILACAK
Yaratılan panik ortamı ile birlikte birçok işçi, işverenin sağladığı araçlarla önce Kocaeli Yarımca’da bulunan notere, daha sonra da oradan topluca başsavcılığa götürülmüştür. Bu işlem işveren tarafından günlerce sürdürülmüş ve noter masrafları için her akşam işveren vekilleri tarafından notere toplu ödeme yapılmıştır. Sendika yöneticilerimiz kurgulanan bu oyunu bozmak adına ilgili notere gitmiş, DP World çalışanı olduklarını beyan etmiş ve işlem yapma talebinde bulunmuştur. DP World çalışanı olduklarını beyan etmeleri noter tarafından yeterli görülerek işveren vekillerince hazırlanan evraklar üzerinden işlem yapılmaya çalışılmıştır. Bu sürece dair tarafımızca elde edilen belge ve bilgiler savcılıkla ayrıca paylaşılacaktır.

ÇAMUR AT İZİ KALSIN
1963’ten beri işçilerin iradesi ile bugünlere gelen sendikamızın mücadelesi hiçbir baskı ve zor aygıtı ile engellenemediği gibi bugün de engellenemez. Sendikamız hakkında hiçbir iddia bulunmamasına, hiçbir yasal süreç olmamasına rağmen sendikamızın zan altında bırakılma çabaları boştur. Satılık kalemleri kullanarak ‘çamur at izi kalsın politikası’ ucuz bir politikadır ve tutmayacaktır. ‘Gündem Kocaeli’ bir tetikçilik görevi üstlenmiştir ve hak ettiği yanıtı mahkemelerde alacaktır.

KİRLİ OYUN
İşçi sınıfımızın birlik olma ve hak arama mücadelesi böyle ucuz yöntemlerle engellenemez. DP World Yarımca Limanı önünde sendikal hakların tanınması ile ilgili yaptığımız eylemleri ve işinden edilen işçilerin feryadını bir türlü görmeyen, duymayan gazetenin gerçek sahiplerinin çığırtkanlığını yapmaya, sesi olmaya soyunmuştur. Bu kirli oyun bozulacaktır

YARGIYA GİDİLECEK
Liman-İş ailesi büyük ve onurlu bir ailedir. Bu saldırılar, Liman-İş Sendikası’nı zayıflatamayacağı gibi daha da büyümesine katkı sunacaktır. Konu ile ilgili tüm yasal süreç sendikamız tarafından başlatılmıştır. Kamuoyuna saygılarımızla duyurulur.”.