Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Lütfü Türkkan Kocaeli’deki hasarlı binaları sordu!

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Düzce depreminin ardından Kocaeli’de 1999 Marmara Depremi nedeniyle hasar gören binaları ve bu binalarda kaç kişinin ikamet ettiğini TBMM gündemine taşıdı.

İYİ Parti Kocaeli Milletvekili

ugurİYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Düzce depreminin ardından kentimizle ilgili çok önemli soruları meclis gündemine taşıdı. Türkkan Kocaeli’de 1999 Marmara Depremi nedeniyle hasar gören binaları ve bu binalarda kaç kişinin ikamet ettiğini Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu. Bakan Kurum’un cevaplaması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na soru önergesini ileten Lütfü Türkkan şu ifadeleri kullandı: “Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası tarafından şehirdeki 305 bin kayıtlı binanın yaklaşık 140 bininin, l999’daki Gölcük ve Düzce depremlerinden önce yapıldığı belirtilmiş, bu binaların mühendisler tarafından incelenip, gerekli görülmesi durumunda güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapılmıştır.

9 AĞIR HASARLIDAN 4’Ü İZMİT’TE

Depremden önce inşa edilen yüzde 45’lik bölümdeki bu yapılarla ilgili elde bir veri olmadığı, insanların oturmaya devam ettiği bu binaların olası bir depremde risk teşkil edeceği vurgulanmıştır. Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası ayrıca bir performans analizi yapılarak binaların depreme dayanıklılık durumlarının ölçülebileceğini, bu rapora göre güçlendirme yapılabileceğini ya da hasar durumlarıyla ilgili net veriler alınabileceğini belirtmiştir. Kocaeli genelinde ağır hasarlı raporu verilen, 4’ü İzmit’te olmak üzere 9 bina bulunduğu ve bu binaların bazılarında oturanlar olduğuna da vurgu yapılmıştır.

Bu bilgiler çerçevesinde;

1 – Kocaeli İnşaat Mühendisleri Odası tarafından açıklanan, 1999 yılındaki Gölcük ve Düzce depremlerinden önce yapıldığı ifade edilen, insanların oturmaya devam ettiği ve olası bir depremde risk teşkil edeceği vurgulanan yaklaşık 140 bin bina ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın elinde bir bilgi bulunmakta mıdır? Bu binalar ile ilgili bugüne kadar herhangi bir çalışma yapılmış mıdır?

2 – Söz konusu binaların mühendisler tarafından incelenerek depreme dayanıklılık durumlarının ölçülmesi, bu rapora göre güçlendirme yapılması ya da hasar durumlarıyla ilgili net veriler alınması düşünülmekte midir? Bakanlık programında böyle bir çalışma var mıdır?

3 – Kocaeli genelinde ağır hasarlı raporu verilen ve yıkılmayan kaç bina vardır, bu binaların ilçelere göre dağılımı nasıldır, bu binalarda kaç kişi oturmaktadır?

4-Bu binalar ile ilgili olarak Bakanlık tarafından yürütülen herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır, bu binalar ile ilgili yıkım işlemi ne zaman gerçekleştirilecektir?

5 – Olası bir depremde orta hasarlı ve ağır hasarlı binaların yıkılma tehlikesine karşı aynı acıların tekrar yaşanmaması için Bakanlığınızın aldığı bir tedbir bulunmakta mıdır, bu tedbirler nelerdir?

6 – Beklenen olası Marmara Depremi için Bakanlığınız tarafından hazırlanan acil eylem planı var mıdır?”