Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Macaristan Cumhurbaşkanı Kocaeli’ye geliyor!

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak 31 Mart Cuma günü Kocaeli’ye gelecek. Cumhurbaşkanı Novak ilk olarak ilk olarak 1999 depreminin sembol köpeği Mancs’ın heykelini ziyaret edecek.

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak
Nazim Ozgun Erbulan 1

Macaristan Cumhurbaşkanı Katalin Novak 31 Mart Cuma günü Kocaeli’de olacak. Cumhurbaşkanı Novak, ilk olarak İzmit Pişmaniyeciler Meydanı’nı ziyaret edecek. Novak ziyareti öncesi alanda çimler yenilirken Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından yaptırılan 1999 depreminin sembol köpeği Mancs’ın heykeli de meydana konuldu. Cumhurbaşkanı Novak burada yapacağı ziyaretin ardından Sekapark’ta bulunan Thököly İmre Anı Evi’ni ziyaret edecek.

İŞTE MANCS’IN HİKAYESİ

Alman çoban köpeği Mancs (Türkçede ‘pençe’ anlamına geliyor ve ‘Manç’ diye okunuyor) 1994 yılında Macaristan’ın Miskolc şehrinde dünyaya geldi. Mancs, henüz altı aylık bir yavruyken 11 kardeşi ile birlikte çöplükte bulundu. Arka ayaklarından birini kullanmayan Mancs’ın sahibi Laszlo Lehoczki, köpeğin çok farklı yetenekleri olduğunu fark etti.

Çoban köpeğinin bu üstün sezilerinden ötürü arama kurtarma köpeği olabileceğini düşünen Lehoczki, köpeğe buna yönelik eğitim verdi ve Mancs, Macaristan’ın Spider Ulusal Kurtarma Takımına girdi. Mancs’ın özel yeteneği, enkazın derinliklerinde kalmış insanların durumunu anlayabiliyor olmasıydı. Eğer enkaz altında ölü bir insan sezerse yere yatıyor, canlı olduğunu hissederse ayaklanıp kuyruğunu sallayarak havlıyordu. Mancs ve sahibi László Lehóczki, El Salvador ve Hindistan’daki 2001 depremleri de dahil olmak üzere dünyanın birçok yerinde deprem kurtarma ve doğal afet misyonlarında yer aldılar. Mancs, 17 Ağustos 1999 İzmit depreminden 82 saat sonra deprem enkazından 3 yaşındaki bir kızı kurtarmaya yardım ettiğinde meşhur oldu.

mancs kocaeli 1