Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mehmet Zeki Tığ depremi değerlendirdi: Bu deprem sürpriz oldu

Düzce’de meydana gelen, Kocaeli dahil birçok ilde hissedilen deprem ile ilgili Bağımsız Kocaeli’ye konuşan Jeofizik Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Zeki Tığ, “Fay üzerinde her zaman deprem beklenir ancak bu sürpriz bir deprem oldu. Çok hissedilme nedeni yüzeye yakın olmasından kaynaklı” dedi.

Düzce’de meydana gelen, Kocaeli

Nazim Ozgun Erbulan 1Düzce’nin Gölyaka ilçesinde 23 Kasım gece saat 04:08’de, 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Kocaeli’de de şiddetli hissedilen deprem ile ilgili Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre depremin merkez üssü Düzce’nin Gölyaka ilçesi olarak kaydedildi.

“ÇOK HİSSEDİLME NEDENİ YÜZEYE YAKIN OLMASI”

Jeofizik Mühendisleri Odası Kocaeli Şube Başkanı Mehmet Zeki Tığ, depremi Bağımsız Kocaeli’ye değerlendirdi. Tığ, depremin sürpriz olduğunu belirterek, “Fay üzerinde her zaman deprem beklenir ancak bu sürpriz bir deprem oldu. Çok hissedilme nedeni yüzeye yakın olmasından kaynaklı. Bu yüzden çok geniş alanlarda hissedildi bu da paniğe yol açtı. Yıkıcı bir deprem boyutunun sınırında bir deprem. 6 ve üzeri genelde yıkıcı deprem oluyor. Ağır hasarlı binalar da var bildiğim kadarıyla. İnşallah bildiğimiz kadarıyla kalmıştır.  Maddi hasar var. Allah’tan yıkım yok. En azından bu sevindirici” dedi.

Mehmet zeki tig “ÖNCÜ DEPREM DEĞİL”

“Hocalarımla da görüştüm; öncü denilebilecek bir durum yok” diyen Tığ, “Bu beklenenin dışında bir deprem. İstanbul depremiyle arada çok uzak mesafeler var. Kocaeli depreminde Yalova açıklarına kadar fay kırılmıştı. İstanbul depreminde Marmara denizinin içerisine doğru bir kırılma bekleniyor. İstanbul’da beklenen deprem 99 depremiyle tetiklendi. Çok ekstrem bir deprem değil şu an olan” ifadelerini kullandı.

“99 DEPREMİNDEN KALMA OLABİLİR”

Hissedilenle gerçeğin farklı olduğunu söyleyen Tığ, “Düzce’deki kırık 99 depreminden kalma olabilir, demek ki bir parça kalmış o kırıldı. Bazı vatandaşlar 6 şiddetinden daha büyük hissettik diyor. Hissedilenle gerçek değer tabi ki farklı. 13-15 saniye sürdüğü görülüyor. İnsanlara bazen böyle durumlarda 10 saniye 1 dakika gibi gelebiliyor. Ancak burada püf nokta depremin yüzeye yakın olması. Bu yüzden şiddetli hissedildi” dedi.