Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mühendis, mimar ve şehir plancıları Kocaeli’de bir araya geldi: Ücretlerin insanca yaşam düzeyine çıkartılması zorunluluktur

Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları tarafından yapılan ortak açıklamada, “İstihdamın artırılması için kamunun işlerinin kamu adına görev yapan kamu çalışanlarınca yapılması, bu kapsamda taşerona devredilen tüm sözleşmelerin iptal edilerek bu işler için kamu istihdamının sağlanması ve ücretlerin de insanca yaşam düzeyine çıkartılması zorunluluktur” ifadelerine yer verildi.

Kamuda çalışan mühendis, mimar
Nazim Ozgun Erbulan 1

Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancıları için bugün TMMOB tarafından İzmit Kent Meydanı’nda basın açıklaması düzenlendi. Düzenlenen açıklamaya Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma, sendika ve siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda mühendis, mimar ve şehir plancısı katıldı.

“NEREYE BAKARSAK BAKALIM BİZİM ESERİMİZ VAR”

Açılış konuşmasını yapan İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Ali Akgün, “Deprem felaketi sonrası şehirlerin ve kendi şehrimizin depreme hazırlanması için kamu çalışanlarının ne kadar önemli olduğunu gördük. Hakkımızı almak istiyoruz” ifadelerini kullanırken İSU çalışanı Barış Baykal, “Bağımsız, tarafsız bir şekilde mühendislik mesleğinin hak ettiği değeri alması için haklı bir mücadele veriyoruz. Bu zamana kadar derdimizi anlattık. Çok güzel bir çalışma yürüttüğümüzü düşünüyoruz kimseyi kırmadan üzmeden. Denk mesleklerin çok gerisinde kaldık. Altımızdaki otopark büyükşehir belediyesi mühendislerimizin eseridir. Devlet Demir yolları mühendislerimizin eseridir.  Nereye bakarsak bakalım bizim eserimiz var. Mühendislik medeniyettir, tarihtir. Hak ettiğimizi istiyoruz” dedi.

TALEPLERİ SIRALADI

Ortak açıklamayı okuyan TMMOB Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mehmet Ali Elma şu ifadeleri kullandı; “Kamuda çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının ekonomik koşullarının ve özlük haklarının iyileştirilmesini yıllardır Birliğimiz TMMOB, bağlı Odalarımız, Sendikalarımız, çeşitli dernekler ve diğer bir çok oluşum tarafından dillendirilmekte ve kazanımlar için mücadele yürütülmektedir.  Ücretli kesimlerin omuzuna yıkılan vergi yükü hafifletilmeli, bütçe gelirleri büyük oranda kar, faiz ve servetin vergilendirilmesine dayanmalıdır. Kamu çalışanları ücretlerinde yapılan gelir vergisi dilimine bağlı mağduriyet giderilmelidir. Her yıl, Mart ayından başlayarak tüm kamu görevlilerini kapsayan vergi dilimi uygulaması ile, yıl sonuna %15’lik vergi diliminden %20’lik ya da %27’lik vergi dilimine giren bizlerin de maaşlarında ekstra düşüşlere neden oluyor.  Ülkemizde vergi yükünün çalışanlarımızın omuzlarına yüklendiği de açık bir gerçektir. Çalışanların alım gücünü ücret ve vergi politikaları yoluyla da yükseltmek mümkündür.

“EŞİTSİZLİĞİ ORTADAN KALDIRACAKTIR”

Çalışma dönemlerinde ücreti oluşturan kalemlerden biri olan ek ödeme emekliliğe yansıtılmalıdır. Aynı statüde yer alan kamu çalışanı meslektaşlarımız ile diğer meslek sınıfları ile aralarındaki eşitsizliklerin ve farklılıkların giderilmesi amacıyla kamuda çalışan ve teknik hizmetler sınıfına dahil mühendis, mimar ve şehir plancılarının 375 sayılı KHK’ye ekli (I) SAYILI CETVEL’de yer alan Uzman Tabip, Tabip ve Diş Hekimlerine sağlanan ek ödeme oranı baz alınarak, emeklilik haklarında da etkisi olan “ek ödemeler” oranlarında iyileştirme yapılması eşitsizliği ortadan kaldıracaktır.

“EMEKLİLİKLERİNE KATKI SAĞLANMIŞ OLACAKTIR”

Başmühendis, Başmimar, Mühendis, Mimar, Bölge Plancısı ve Şehir Plancılarının mali haklarında iyileştirme ancak %130 ile %150 olan Ek Ödeme oranlarının, en az %180 ile %200 seviyesine yükseltilmesi ve emekli keseneğine yansıtılması suretiyle mümkün olacaktır. Ek gösterge oranlarının mühendis, mimar, şehir plancıları için yeniden düzenlenmesi, çarpan grubu değişen diğer çalışanlar gibi bu çalışanların da emeklilikte hak ettiklerini alabilmeleri için çarpan grubunu bir üste çıkaracak yeni ek gösterge rakamlarının belirlenmesi gereklidir. Bunun için de beklenen asgari durum, 1. derecenin 4. kademesindeki mühendis, mimar, şehir plancısı için ek göstergenin 6400 olmasıdır. Bu şekilde ancak çalışanlar arasında gerçek bir eşitlik oranı ile fayda sağlanmış, emekliliklerine katkı sağlanmış olacaktır.

“İNSANCA YAŞAM DÜZEYİNE ÇIKARTILMASI ZORUNLULUK”

Mevcut kamu çalışanı sayısının ihtiyacı karşılamadığı açıkça görülmektedir. Kamuda çalışan toplam personel içerisinde teknik hizmetler sınıfına tabi kamu çalışanı sayısı oldukça yetersizdir. Mühendis, mimar, şehir plancılarının kamuda istihdam, atama ve güvenceli kadro konusunda ihtiyaca uygun alım talebi yaratılmalı ve buna uygun bütçe ayrılmalıdır. Kamu kurum ve kuruluşlarının personel istihdam ve ücret politikalarının iyileştirilerek istihdamın artırılması, çalışan ücretlerinin gerçek enflasyon oranlarının üzerinde yükseltilmesi de günümüz ekonomik koşullarında öncelikli ele alınması gereken konulardandır. İstihdamın artırılması için kamunun işlerinin kamu adına görev yapan kamu çalışanlarınca yapılması, bu kapsamda taşerona devredilen tüm sözleşmelerin iptal edilerek bu işler için kamu istihdamının sağlanması ve ücretlerin de insanca yaşam düzeyine çıkartılması zorunluluktur. Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nin yaptığı ve sonuçları dün açıklanan “İstanbul’da Yaşayan Mühendisler Araştırması – 2023” araştırmasında mühendislerin artık %65’i yoksulluk sınırının altındadır.”