Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

O işyerlerine fatura kıyağı yapmışlar! İSU 2021 Sayıştay Denetim Raporu…

Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSU) 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’na göre İSU Kocaeli’de faaliyet gösteren 858 işyerinin faturasını konut olarak kesiyor. Su faturaları bu sebeple oldukça düşük geliyor.

Kocaeli Su ve Kanalizasyon

ugurSayıştay 2021 yılının son raporlarını bugün yayınladı. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İSU) 2021 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu’na göre İSU Kocaeli’de faaliyet gösteren 858 işyerinin faturasını konut olarak kesiyor. Bu işyeri sahipleri ticari fatura gitmediği için kullandıkları suya çok daha az para ödüyor. Sayıştay denetçileri söz konusu olayın kurumun gelir kaybına sebep olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Kocaeli Vergi Dairesi Başkanlığından resmi yazı ile alınan ve Kuruma teslim edilen veride, tapuda mesken olarak gözüktüğü halde faaliyet kodları avukatlık büroları, serbest muhasebeci mali müşavirlik büroları, mühendis ve mimarlık meslek mensuplarınca açılan bürolar ile 1219 sayılı Kanun’a göre açılan muayenehaneler, özel sağlık kurumları ve tıp doktorluk hizmeti verilen toplam 3.863 adet işyerinin olduğu görülmüştür.

858 İŞYERİNE KIYAK

Söz konusu işyerlerinden 858 adet yerin fiilen işyeri olarak kullanıldığı halde su faturalarının konut tarifesi üzerinden düzenlendiği ve bu hatalı uygulama neticesinde Kurumun gelir kaybının oluştuğu anlaşılmıştır. Bu itibarla, Kurum tarafından söz konusu yerlerin detaylı saha araştırma, inceleme ve tespitlerinin yapılarak su aboneliklerinin mevzuata uygun bir biçimde yeniden düzenlenmesi ve buna göre faturalandırılması, ayrıca mevcut bilgi ve veriler çerçevesinde geriye dönük hatalı işlemlerin düzeltilmesi işlemlerine başlanılması gerekmektedir.”

GÜNÜBİRLİK EVLER

Sayıştay denetçileri ayrıca günübirlik kiralanan evlerle ilgili de gereğinin yapılmadığını, bu yerlerin birer işletme olarak görülmediğini belirtti. Sayıştay’ın günübirlik evlerle ilgili raporun şu ifadelere yer verildi: “1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’nun 2’nci maddesinin birinci fıkrasına, “bekâr odaları” ibaresinden sonra gelmek üzere “günübirlik kiralanan evler” ibaresi eklenmiştir. Bu bakımdan günübirlik kiralanan evlerin, buralarda kalanlara ilişkin kimlik bildirme zorunluluğu getirilmesi dolayısıyla otel mahiyetinde olduğu değerlendirilmektedir. Bu çerçevede, Kocaeli Emniyet Müdürlüğünden 1774 sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’nun 2’nci maddesinde belirtilen günübirlik kiralanan evlerin detaylı adresleri resmi yazı ile istenilmiş olup gelen cevabi yazıda bu kapsamda bulunan 298 tesisin adres bilgileri tarafımıza sunulmuştur. Yapılan incelemede, günübirlik olarak kiralan bahse konu bu yerlerden 212 adedinin işyeri üzerinden düzenlenmesi gereken su aboneliklerinin konut tarifesi üzerinden yapıldığı tespit edilmiştir. Kurumun her ay güncellenen tarife cetvelinde işyeri aboneliği için belirlenen fiyatın konut tarifesi için belirlenen fiyattan yüksek olması sebebiyle söz konusu hatalı uygulama Kurumun gelirlerinin düşük kalmasına sebep olmaktadır. Bu itibarla; Kurum tarafından günübirlik kiralanan veya apart olarak tanımlanan yerlerin abonelikleri ile saha araştırma, inceleme ve keşifleri yapılarak aboneliklerinin işyeri aboneliği üzerinden tesis edilmesi ve mevcut bilgi ve veriler çerçevesinde geriye dönük gerekli düzeltmelerin yapılması gerekmektedir.”