Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ölümcül akıntı (Rip akıntısı) böyle görüntülendi!

Kocaeli’nin Kandıra sahillerinde hafta sonu rip akıntısı nedeniyle denize girmek yasaklandı. Saatte 70 kilometre hıza ulaşabilen ve birçok boğulma vakasına neden olan rip akıntısı Kandıra Babalı Mahallesi’nde bulunan Tuzağzı sahilinde görüntülendi.

Kocaeli’nin Kandıra sahillerinde hafta

SEBO min 5Karadeniz sahillerindeki plajlarda, alınan tüm önlemlere rağmen özellikle sıkça görülen boğulma olaylarının nedenlerinin başında ‘rip akıntıları‘ geliyor. Çok iyi yüzme bilenleri bile denizin derinliklerine çeken, saatte 70 kilometre hızla hareket edebilen bu çok güçlü akıntı, sığ olan plajlarda da görünebiliyor. Kocaeli’nin Karadeniz’e sahili olan Kandıra İlçesi’ne bağlı Kefken, Kerpe, Kumcağız, Bağırganlı, Kovanağzı, Sarısu, Cebeci gibi denize girilebilen plajlarda da rip akıntısı sık sık kendini gösteriyor.

RİP AKINTISI BÖYLE GÖRÜNTÜLENDİ

Geçtiğimiz hafta sonu Kandıra sahillerinde dalga ve rip akıntısı nedeniyle denize girmek yasaklanmıştı. Denizde yoğun bir rip akıntısı olduğu görüldü. Kandıra Babalı Mahallesi’nde bulunan Tuzağzı sahilinde çekilen videoda rip tehlikesi açık açık görüldü.

RİP AKINTISI NEDİR?

Kıyıya ulaşan dalgaların etkisine tepki nedeniyle oluşur. Kıyıya ulaşan suların tekrar denize dönmeleri sırasında meydana gelir. Pek çok plajda bu oluşum bazı bölgelerde kıyıya dik bir şekilde meydana gelir. Rip akıntısı ancak yüksekten bakıldığında dikkatli gözle anlaşılır. Bu bölgede suyun rengi çevresindeki su rengine oranla daha koyudur. Bu bölgede derinlik artar. Yüzey çevresi, denizin yüzeyine göre daha kırışıktır.

RİP AKINTISINDAN NASIL KURTULABİLİRİZ?

Sabit, aniden oluşan ve gizli olmak üzere değişik türleri bulunan rip akıntılarında sahile gelen dalga geri dönerken çık hızlı bir şekilde hareket ettiğinden, çok iyi yüzme bilen kişi bile bu akıntıya karşı koyamaz. Uzmanlar dize kadar gelen sığ suda bile aniden oluşabilecek rip akıntısına yakalananların paniğe kapılmamalarını, sahile doğru değil sahile paralel olarak yüzülmesi gerektiği, rip akıntısının bulunduğu alandan ancak bu şekilde çıkılabileceği uyarısında bulunuyor.

BU YAZ TOPLAM 1800 KİŞİ BOĞULMAKTAN KURTARILDI

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kocaeli Sahilleri Su Kazaları Engelleme Merkezi(KOSKEM) hafta sonu Kandıra sahillerinde Cebeci’de 25, Kumcağızda 26, Bağırganlı’da 5, Bayramoğlu’nda 2 kişi olmak üzere toplamda 58 vatandaş boğulmaktan son anda kurtardı. Kurtarmanın yanı sıra KOSKEM görev bölgelerinde 8 vatandaşa da ambulans birimlerince sağlık hizmeti verdi. KOSKEM ekipleri göreve başladıkları günden bugüne kadar 1801 kişiyi boğulmaktan kurtardı.

101 KİŞİLİK EKİP

Kocaeli’de halkın güvenli bir şekilde denize girebilmeleri için 2005 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından başlatılan su kazalarını engelleme hizmeti bugün itibariyle haftanın yedi günü saat 10.00 ile 18.00 arasında veriliyor. Cankurtaranlık hizmeti Kocaeli Büyükşehir Belediyesi bünyesinden ve sivil toplum kuruluşlarından oluşan yaklaşık 101 kişilik ekipten oluşuyor.

İŞTE RİP AKINTISININ ÇEKİLDİĞİ O ANLAR