Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Özak işçileri için EMEP Kocaeli’den eylem

Özak Tekstil işçilerinin üyesi oldukları sarı sendika Öz-İplik İş Sendikasından istifa ederek BİRTEK SEN Sendikası’na üye olması sonrası uğradıkları zulme EMEK Partisi Kocaeli İl Örgütü eylem yaparak tepki gösterdi.

Özak Tekstil işçilerinin üyesi

Urfa’da patron zulmüne uğrayan Özak Tekstil işçilerine destek büyüyor. Bugün de Emek Partisi Kocaeli İl Örgütü, Belediye İşhanı önünde bir eylem gerçekleştirdi. Sendika temsilcileri ve emek demokrasi güçleri de bu açıklamaya destek verdi.

Açıklamayı okuyan EMEP Kocaeli İl Başkanı Şanbaz Yıldız, şunları söyledi: “Urfa’da Özak Tekstil işçileri, üyesi oldukları sarı sendika Öz-İplik İş sendikasından istifa ederek BİRTEK SEN Sendikasına üye oldular. Çünkü Öz-İplik İş sendikası üyelerinin hiçbir hakkını aramıyor, üyelerine sahip çıkmıyor. İşveren temsilcisi gibi davranmakta işçiler özerinde baskı kurmaktadır. Özellikle kadın işçilere mobbing uygulamaktadır. Bu baskı ve mobbinge karşı çıkan kadın bir işçi işveren ve sendika iş birliğiyle işten atılması bardağı taşıran son damla olmuştur. “Susarsak sıra bize de gelecek” diyen 700 Özak Tekstil İşçisinin önce 500’ü daha sonra da tamamı patron işbirlikçisi sarı sendika Öz-İplik İş sendikasından istifa ederek BİRTEK SEN Sendikasına üye oldular.

İŞÇİLER MÜCADELE EDİYOR

Anayasal hak olan sendika seçme özgürlüğünü kullanan işçiler tehdit ediliyor, işten atılıyor. 15 gündür Özak Tekstil İşçileri yılmıyor, mücadele ediyor. Talepleri; Atılan arkadaşlarının tekrar işe alınması, Sendika seçme hakkına saygı duyulması, direnişte geçen sürede uğradıkları maddi zararlar karşılanmasıdır.

DİRENİŞİ BİTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR

Bu üç talebe karşılık işçiler her türlü baskı ve şiddete maruz kalmaktadırlar. Jandarma barikat kurarak işçileri fabrikaya yaklaştırmıyor. İşçiler ve üye oldukları BİRTEK-SEN yöneticileri yerlerde tekmeleniyor, coplu biber gazlı saldırı ile her gün gözaltına alınıyorlar. Öz İplik-İş Sendikası, Urfa valisi, jandarma ve diyanete bağlı İl müftülüğü birlikte Özak işçilerinin karşısına dikilmiş, Özak patronunun yanında saf tutarak işçilerin birliğini dağıtmaya, direnişi bitirmeye çalışıyorlar.

Öyle ki yağmurda ıslanmamak için her gün namaz kıldıkları Organize Sanayi Camisine sığınan işçileri, il müftüsü, camiden çıkartmak istiyor. Fabrikada üretim durmuş durumda. Baskıya, tehditlere, her türlü hakarete karşı direniyorlar. LEVİS başta olmak üzere dünyaca ünlü markaları üretiyorlar. Ancak ürettikleri elbiselerden bir parça bile alacak maddi güçleri yok. Çünkü Özak işçileri birçok sınıf kardeşi gibi asgari ücret olan 11 bin 402 liraya çalışıyorlar.

FABRİKA ÜZERİNE FABRİKA

Milyonlarca işçi gibi, Özak işçileri de açlık sınırının altında çalışıyor. Açlık sınırının 14 bin, yoksulluk sınırının 46 bin TL olduğu bir ülkede yaşıyoruz. İktidar ve patronlar el ele sadece Urfa’da değil, tüm yurtta işçi ve emekçileri açlık ve yoklukla terbiye etmeye çalışıyor. İşçiler için cehennem, patronlar için cennet yaratılmış durumda. Tüm patronlar gibi Özak patronu da vergi muafiyeti, devletin verdiği teşvikler ile zenginliğine zenginlik katmış durumda. İşçilerin ekmeği küçülürken, Özak patronu fabrika üzerine fabrika açabiliyor. İşçiler, emekçiler, emekliler açlık ve yoksullukla boğuşuyor. Ülkenin birçok yerinde insanca çalışma ve yaşam koşulları için işçiler emekçiler mücadele ediyor.

Kocaelili işçiler; grevlere, sendikalaşma ve hak arama mücadelesine yabancı değildir. Dün onların hak mücadelesinin önüne kurulan barikatlar, bugün Urfa’da Özak işçisinin önüne kurulmuş durumda. Anayasal hakları olan sendika seçme özgürlüğü çiğneniyor. Patron, vali, jandarma açıkça anayasal suç işliyor. Urfa Müftüsü de bu suça ortak oluyor. İşçiler tüm olumsuzluklara rağmen birliğini koruyor ve direnmeye devam ediyor. Biz de Özak işçilerinin bu kararlı mücadelesini selamlıyoruz. Biliyoruz ki Özak işçisinin kazanımı tüm işçilerin kazanımı olacaktır.

Kocaelili işçi ve emekçileri bu mücadeleye sahip çıkmaya, Özak işçileri ile dayanışmaya çağırıyoruz.  Şimdi sınıf kardeşlerimizle dayanışma zamanı.”

emep kocaeli ozak iscileri eylem Emep Kocaeli Ozak ISCISI Ilhami Sahbaz