Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Özmural tane tane anlattı… 8 yıl boyunca ek firmaya 50 milyon dolar kiralama bedeli ödediniz!

İzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural Ak Parti döneminde İzmit’te tek bir firmadan 8 yıl boyunca 50 milyon dolarlık araç kiralandığını söyledi.

İzmit Belediye Başkan Yardımcısı

Uğur Ençİzmit Belediye Başkan Yardımcısı Ünal Özmural araç satın almak için kredi kullanım yetkisi verilmemesi üzerine bir konuşma yaptı. Özmural konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Biz belediye kamu hizmetindeki tüm araçları kendi uhdesinde yönetmeli. Bu araçlar kendisine ait olmalı. Defalarca gerek mecliste, gerek komisyonlarda, gerek basın önünde bunu defalarca anlattık. Şimdi gene anlatacağız. Başa sarıyorum. Ak Parti’nin araç kiralama hikayesi bu ülkeye sokulan rant projesidir. 2005 yılında 5393 sayılı kanunun 15. Maddesi ile belediye araçlarının kiralanmasının önü açıldı. Bunun günahı vebali sizin üzerinize hiç boşuna konuşmayın.

163 MİLYON AVANTAJIMIZ VAR

Geçmiş dönemde burada yaşayanlar bilir. Real’in orada bakım atölyemiz vardı. Ne oldu, nereye geldik? Şimdi oradan mı kiralanmış, buradan mı kiralanmış falan filan. Bu iş bir rant işidir arkadaşlar nokta. İhalelerde neler yaşanıyor? Konuyu bir anlatayım. Buna neden karşı çıktığımızı daha iyi anlayacaksınız. Biz en başında 55 milyon lira kredi istedik. Vermediniz. 27 milyon lira verdiniz, 71 aracımızı satın aldık. İyi ki de almışız. 3 yıl boyunca bu 71 araca 29.5 milyon lira harcamışız. Bugünkü araçların bedeli 76 milyon lira. Biz bunları kiralasaydık 126 milyon lira kira bedeli ödeyecektik. Amortismanlarıyla birlikte 163 milyon lira bir avantajımız var şu anda.

8 SENE BOYUNCA TEK FİRMADAN KİRALADINIZ

Biz kalan araçları kiraladık. Kimin sayesinde? Sizin sayenizde kiraladık. Şimdi kaldı 186 araç. Bunları mecburen kiraladık. Şu anda bu araçların satın alınmasını konuşuyoruz. Şimdi diyorsunuz ki ihaleler… Arkadaşlar biz geldiğimizden bu yana 3 senede 7 kiralama ihalesi yapmışız. 5 farklı firma girmiş. 2010-2018 yılları arasında sizin döneminizde kira bedelleri ve dolar kuru ile çevirerek topladık. Tek bir firma katılmış 8 sene boyunca. Tek firma katılmış. 50 milyon dolar para ödemişsiniz. Ne anlatıyorsunuz siz bana ya? 8 yıl boyunca tek bir firmaya bu para çıkmış. Burada rant var mı yok mu? O dönem görev yapan meclis üyeleri de var burada. Neden hiç sesiniz çıkmadı?

3 YILLIK KİRALAMADA 5.2 MİLYON DOLAR FARK

Bizim 3 yılda kiralamaya ödediğimiz para 7.8 milyon dolar. Arkadaşlar son 3 yıllarında ise 13 milyon dolar ödemiş. Hangisi daha karlı? Hangisinde rant var? Her bir ihalede 2 ya da 3 yılda bir yapılıyor bunlar. Her bir ihalede memur arkadaşlarımızın yaşadığı sıkıntıları ben biliyorum. İhaleye çıktık, dosyayı hazırladık, KİK’e çıktı ve ihale açıldı. Sonra itirazlar başlıyor. Orada sonuçlanan ihalede biri kalkıyor itiraz ediyor. Tekrar başa sarıyorsunuz. Bu arada arkadaşlar işi yürütmek zorunda. Bazen mecburen doğrudan temin etmek zorunda kalıyorsunuz. Arkadaşlar ihaleye giren firmaların 7-8 şirketi var. Bunlar sizin büyüttüğünüz şirketler. 3-5 bin kamyonu olan filoları var. Bu şirketler artık belediyeleri yönetme şekline kadar gelmişler.

KİRALIK ÇÖP KAMYONLARI KAÇTI

Bu büyük firmalar işi alabilmek adına rüşvet ve tehdit deneyebiliyorlar. Sonra işi alıyor firma en düşük teklifle. Sonra gelen araçları 2019 değil 2018 gönderiyor, araç lastiklerini düşürüyor. İşler sıkıntıya geldiği zaman ‘Ben arabamı çeker giderim’ diyor. 2019’un yılbaşı akşamı 71 çok kamyonu aracı çekti gitti. Dediklerini yapmadık diye. Sabaha kadar sağdan soldan kamyon topladık. Bir geldik ki üzerinde Ünye ve Fatsa belediyesi yazıyor. 3 ay sıkıntı çektik. Biz bunları yaşadık. Bu dönemde de karşınıza dikiliyorlar, diyorlar ki bize ilave para verin. Neden? Enflasyon arttı. Buradan da gol yiyorsunuz. Ya arkadaşlar bu işler bitsin ya. Bu işler bitsin.

YA HALKTAN YA RANTTAN YANA OY KULLANACAKSINIZ

Arkadaşlar belediyeleri bu cendereden kurtarın ya. Korkunuz varsa burada açık yüreklilikle söyleyin. Araç firmalarından korkuyorsanız deyiverin. Bakın biz bugünü değil İzmit’in 10-15 yılını konuşuyoruz. Şimdi geriye dönüp şu ihalede bu olmuş, bu ihalede bu olmuş demek doğru değil. Siz getirdiniz bu işi buraya. Siyaseten elimizde bir güç var diyorsunuz. Seçime kadar böyle oyalarız diyorsunuz. Araç ruhsatlarına kadar istiyorsunuz. Acaba şoförlerin kan grubuna kadar mı isteyeceksiniz? Biz bizi bu prangadan kurtarın diyoruz. Başka bir şey demiyoruz. Ya ranttan yana oy kullanacaksınız ya halktan yana. Buna göre oy kullanın. Başka bir şey demiyorum.”