Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Parkomatlar da kanuna aykırı!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin parkomatları Belde A.Ş.’ye devretmesinin usulsüz olduğu ortaya çıktı. Sayıştay: “İhale yapılmalıydı” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin parkomatları

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Çayırova, Derince, Gebze, İzmit, Kandıra, Karamürsel ve Gölcük’te parkomat işletmesini Belde A.Ş.’ye devretmesinin usulsüz ortaya çıktı. Sayıştay’ın 2018 raporlarında yer alan ifadeler şöyle: “Büyükşehir Belediyesi, 5216 sayılı Kanun’un 26’ncı maddesine istinaden yedi adet ilçedeki parkomatlı park yerlerini (Çayırova, Derince, Gebze, İzmit, Kandıra, Karamürsel, Gölcük) 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine tabi olmaksızın belediye meclisince belirlenen süre ve bedelle kendi şirketi olan Belde A.Ş’ye devretmiştir.

GÖLCÜK SPOR’A DEVİR

İzmit park yerleri 17.02.2016 tarihine kadar Belde A.Ş. tarafından alt kiracılara, Gebze park yerleri 01.07.2014 tarihine kadar Belde A.Ş. tarafından alt kiracılara, Gebze park yerleri 03.09.2016 tarihine kadar Belde A.Ş. tarafından alt kiracılara, Karamürsel park yerleri 03.01.2014 tarihine kadar Belde A.Ş. tarafından Karamürsel Köylere Hizmet Götürme Birliğine verilmiş, belirtilen tarihlerden sonra ise Belde A.Ş. tarafından işletilmiştir. Gölcük park yerleri Belde A.Ş. tarafından Gölcük Spor Kulübüne ve Gölcük Spor Kulübü tarafından diğer işletmecilere verilmiş, Çayırova park yerleri ise Belde A.Ş. tarafından işletilmiştir.

İHALESİZ DEVİR KANUNA AYKIRI

Parkomatlı park yerlerinin 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu hükümlerine uygun olarak ihale edilmesi gerekmektedir. İlçe belediyelerinin de gelir elde edebileceği ve pay sahibi olması gereken kiralama işlemini, Büyükşehir Belediyesi kendi şirketine ihalesiz bir şekilde meclis kararıyla vermesi 5216 sayılı Kanun’a aykırıdır. Parkomatlı park yerlerinin Belde A.Ş. şirketine ihalesiz verilmesiyle ilgili meclis kararlarının iptal edilerek 2886 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak ihale edilmesi ve geçen sürelerde elde edilen gelirle ilgili gerekli işlemlerin Kanuna uygun şekilde yapılması gerekir.

OTOPARK YÖNETMELİĞİ

Belediye konuyla ilgili verdiği cevapta “otopark” kelimesine sığındı. Belediyenin cevabında şu ifadeler yer aldı: “Konu hakkında ilgili Daire olan Toplu Taşıma Dairesi cevabında; 5216 sayılı Kanunun 26 ncı maddesinde geçen otopark ifadesinin, TSE –TS10551 T.C. Sayıştay Başkanlığı Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 2018 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporu 50 standartına göre ve 30340 sayılı Otopark Yönetmeliğinin ilgili maddelerine göre tanımlanan yol üstü otopark olarak anlaşılması gerektiği, bu nedenle 5216 sayılı Kanundaki ‘otopark’ ifadesinin yol üstü otoparkları da kapsadığı şeklinde görüş belirtmiştir.”

KARARLAR İPTAL EDİLMELİ

Sayıştay denetçileri ise söz konusu otopark ve parkomatların ayrı olduğunu, alınan devir kararlarının iptal edilmesi gerektiğini belirterek, “5216 sayılı Kanun’un 23’üncü (f) fıkrasında, ‘7 nci maddenin (f) bendine göre tespit edilen park yerlerinin işletilmesinden elde edilen gelirin ilçe ve ilk kademe belediyelerine, nüfuslarına göre dağıtılacak %50’sinden sonra kalacak %50’si’ denilerek parkomatlı park yerlerinin işletilmesinden elde edilen gelirin %50’sinin ilçe belediyelerine verileceği belirtilmiştir. Otoparkların işletilmesinden elde edilen gelirin ilçe belediyelerine dağıtılmasıyla ilgili bir hükme yer verilmediği göz önüne alındığında otopark ve parkomatlı park yerlerinin ayrı olduğu açıkca anlaşılmaktadır. Parkomatlı park yerlerinin Belde A.Ş. şirketine ihalesiz verilmesiyle ilgili meclis kararlarının iptal edilerek 2886 sayılı Kanun hükümlerine uygun olarak ihale edilmesi ve geçen sürelerde elde edilen gelirle ilgili gerekli işlemlerin Kanuna uygun şekilde yapılması sağlanmalıdır” dedi.