Türkiye’nin en büyük fabrikalarından olan Tüpraş’ta ocak ayında işçi ve iş veren temsilcisi arasında toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlamıştı. Türk İş’e bağlı Petrol İş Sendikası ile iş veren arasındaki görüşmelerde masada anlaşma sağlanamadı. İşçilerin yüzde 80 oranındaki zam talebine karşılık, Tüpraş’ın yüzde 21’de diretmesi sonrasında sendika bugün açıklama yaptı. Petrol İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Nesimi Yetişoğlu yaptığı açıklamada “Birlik beraberlik ve beraber hareket etmek, bizim en büyük gücümüzdür. Müzakere bittiyse, işveren bu uzlaşmaz tavrını sürdürürse, gücümüzü kullanmaktan geri durmayacağız” ifadelerini kullandı.
İŞ VEREN YÜZDE 21’DE DİRETTİ
Türkiye genelinde 4 bin işçiyi ilgilendiren toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde taraflar son olarak 26 Mart’ta bir araya gelmişti. İzmir, Kırıkkale, İzmit ve Batman’daki rafinelerde görevli personelleri ilgilendiren görüşmelerde işçi temsilcisinin yüzde 80’lik zam teklifine iş veren tarafı yüzde 21 oranında zam önermişti.
“DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMAMIŞTIR”
Sendika ve iş veren arasında yapılan 9 görüşmenin sonuçsuz kalması üzerine Petrol İş Sendikası Kocaeli Şube Başkanı Nesimi Yetişoğlu, İzmit rafinerisinde işçilerle bir araya gelerek açıklama yaptı.
Başkan Yetişoğlu müzakere sürecinin bittiğini ve mücadele sürecinin başladığına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı: “Ülke şartlarının her geçen gün zorlaştığı bu ortamda Tüpraş işçisinin artık dayanacak gücü kalmamıştır. Tüpraş işçisi üzerine düşen görevi bilmekte ve yerine getirmektedir. Yeri geldiğinde ailesine ayırması gereken vakti mesailer sebebiyle İşyerine feda etmektedir.
İŞÇİNİN KARŞLIĞI BU DEĞİLDİR
Hiçbir arkadaşım hafta tatilinde evinde istirahat etmek, ailesiyle vakit geçirmek dururken ‘Bugün TÜPRAŞ’a gideyim de çalışayım’ demiyor, işverence çalışmaya çağrılıyoruz. Kusura bakılmasın bunun da bir karşılığının olması gerekmektedir. Yine tekrarlıyoruz, işçinin bu fedakârlığının, bu çalışma şartlarının karşılığı kesinlikle %21 değildir.
MÜCADELE BİTTİYSE GÜCÜMÜZÜ KULLANACAĞIZ
Birlik beraberlik ve beraber hareket etmek, bizim en büyük gücümüzdür. Müzakere bittiyse, işveren bu uzlaşmaz tavrını sürdürürse, gücümüzü kullanmaktan geri durmayacağız. Çalışanlar olarak üzerimize düşeni sonuna kadar yerine getiriyoruz ve işverene diyalog kapısını açık tutma çağrısında bulunuyoruz.
Ancak, taleplerimizin karşılanmaması durumunda da mücadele etmekten imtina etmeyiz, hakkımızı sonuna kadar savunmaktan çekinmeyiz. Bunu da bir kez daha net bir şekilde ifade edelim.”