Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

PTT işçileri eylemde: ‘Hakkımızı alana kadar dağıtıma çıkmayacağız’

PTT’de toplama ve dağıtım şirketinde çalışan 300’ü Kocaeli’den 14 bin taşeron işçi yeni sözleşme döneminde firmanın gönderdiği bireysel sözleşmede haklarının geriye götürüldüğünü, mevcut sözleşmelerinin korunmasını isteyerek eyleme başladı. İşçiler sözleşme kendi talepleri doğrultusunda yapılana kadar eylemlerini sürdürecek.

PTT’de toplama ve dağıtım

Türkiye genelinde PTT’nin taşeron firmasının değişmesiyle birlikte mevcut 14 bin işçiye yeni sözleşme imzalatılmak istenmesi üzerine işçiler eyleme geçti. Özgür Kocaeli Gazetesi’nden Suriye Çatak Tek’in haberine göre; Kocaeli’de 12 ilçede yaklaşık 300 işçi iş bırakma eylemi yaparak mevcut haklarının korunmasını, promosyonlarının verilmesini, yol, yemek ücretlerinin, cezaların devlet memurları ile aynı noktaya çekilmesini, mesailerinin tam verilmesini talep etti. İşçiler talepleri kabul edilinceye, gönderilen bireysel sözleşme geri çekilmeyene kadar eylemlerini sürdüreceklerini söyledi.

HAKLARI İYİLEŞTİRSİNLER

Kandıra Sapağında bulunan PTT Dağıtım ve Toplama Merkezinde iş bırakan işçiler daha önce Saf ve Avrasya Adi Ortaklığı firmasının taşeron işçileri olarak çalıştıklarını ancak şirketlerinin PTT ile sözleşmesi bittiği için değiştiğini belirtti. Yeni gelen UFS Tesis Yönetimi şirketinin ise kendilerine imzasız, ücretlerinin ne kadar olacağı ile ilgili her hangi bir beyan olmayan, mevcut haklarını geriye götüren bir sözleşme gönderdiğini söyledi. Sözleşmeyi imzalamayacaklarını ve PTT’ye yıllardır hizmet eden işçiler olarak mevcut haklarının korunmasını ve iyileştirilmesini istediklerini kaydetti.

ÜCRETLERİMİZİ DÜŞÜRÜYORLAR

PTT Sen ile birlikte Türkiye genelinde yapılan eylem ile ilgili işçiler adına açıklama yapan Fulya Mermertaş, “PTT A.Ş. bünyesinde çalışan kargonuzu, postanızı, mektuplarınızı, tebligatlarınızı taşıyan ve her gün evinize girip çıkan, senelerce yüzlerimizi tanıdığınız taşeron işçileriz. Ülkeyi sokak sokak bilen, çuvallarca kargo sırtlayan taşeron işçileriz. Bugün sözleşme yenileme tarihimiz ve bugüne kadar bulunduğumuz il ve yaptığımız işe göre değişen asgari üzerine yüzde 40, yüzde 35 ve yüzde 30 olan ücretlerimiz yüzde 20, yüzde 15 ve yüzde 10 bandına çekilmek isteniyor.

KADRO SÖZÜ TUTULMADI

Ücrette yapılan düşüklüğün yol yemek hakkıyla dengelendiği söylense de bayram, hastalık, yıllık izin gibi her ay mutlaka denk gelen durumlarda ücretimiz düşük yatacak. Sosyal haklar hesaplamaya dahil olmadığı için emeklilik günlerimiz, geleceğimiz için biriktirdiğimiz sigorta primlerimiz ve ay sonunu getirmemize yarayan mesai ücretlerimiz düşecek. Biz koca bir çınar olduğunu söyleyen PTT kurumunda her seçim öncesi kadro vaadi verilen, geçim bu denli zorlaşmış, asgari ücrete dahi ara zam yapıldığı bir dönemde ücret hakları düşürülmüş taşeron işçileriz.

DESTEK OLUN

Kadro talebimiz çok açıktır, eski sözleşmelerimizin yeniden düzenlenip önümüze koyulmasını 14 bin taşeron işçi için istiyoruz. Talebimiz gerçekleşene kadar dağıtım merkezlerimizde bekliyoruz. Çocuklarımızın, bizlerin geleceği için kurumun tüm yükünü sırtlanmış biz taşeron işçilerin bu talebinin dikkate alınacağını umuyoruz. Bize destek olun, her gün evinize misafir olan taşeron işçiler hakkını alsın” dedi.

MÜDÜR İKNA EDEMEDİ

İşçilerin eylemi sırasında Dağıtım ve Toplama merkezinin önüne gelen PTT Kocaeli Baş Müdür Yardımcısı Tacettin Mazlum, işçilerin eylemi sonlandırmasını ve işlerinin başına dönmesini istedi. İşçilerle yaklaşık 30 dakika görüşen Mazlum, “Başkalarının kışkırtmasına gelmeyin. Biz sizin yanınızdayız. İşinizin başına dönün. İşinin başına dönenler 15 Ağustos’tan sonra sevinecek. Ancak dönmeyenler üzülecek. İşe dönmeyenlerle ilgili gerekli tutanaklar tutulacak” dedi. Mazlum’un açıklamasının ardından işçiler hakları ve yaşanan sıkıntılarla ilgili müdüre bilgi verdi. İşçiler konuşmaların ardından eyleme devam kararı aldı.