Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sendikayı savundu, DP World’ten kovuldu!

Kentimizde çevrecilerin itirazlarına rağmen inşa edilen Dubai Port World Limanı’nda işçilerin sendika üyesi olması engelleniyor. Sendikalı olan işçiler işten atılıyor.

Kentimizde çevrecilerin itirazlarına rağmen

Kocaeli’nin Körfez ilçesinde kurulu olan DP World işçilerin sendikalaşmaması için elinden geleni yapıyor. Liman-İş Sendikası Kocaeli Şubesi 7 Temmuz’da gerçekleştirilen sendika yetki duruşmasında tanıklık yapan Murat Karakol isimli işçinin işten atıldığını açıkladı. Sendikadan yapılan açıklamada Körfez’in en büyük limanlarından biri olan Dubai Port World için çarpıcı ifadelere yer verildi.

2 YILDIR DEVAM EDEN MUCİZE

2018 yılında sendikalaşma faaliyetlerinin başlatıldığı belirtilen açıklamada, “Sendikamız Liman-iş Türkiye depo, antrepo, tersane ve liman işçileri içerisinde güçlü bir örgütlenme ağına sahip ve iş kolunda en hızlı büyüyen sendika olma özelliğine sahiptir. Çalışma hayatın da işçilerin yasalardan doğan haklarının kullanılması güvenceli ve güvenli çalışma ortamının oluşması için mücadeleyi büyütmektedir. DP World yarımca limanında da 2018 yılında işçi arkadaşlarımızın sendikamıza başvurmuş ve DP World işyeri ve işçi ilişkilerine, politikalarına DP World yarımca yöneticilerinin aykırı davrandığını, işçilerin üzerin de eşit olmayan ücret politikası uygulandığını ve iş güvenliği kurallarının ihlal edildiğini ifade ettiler” denildi.

KOVULAN İŞÇİLER İŞE İADE EDİLDİ

Sorunların çözümü için sendikal faaliyet başlattıklarını belirten Liman İş Sendikası yetkilileri, “Bu sorunların çözümü için sendikalaşma süreci başlandı ve 2019 Mart ayında gerekli çoğunluk sağlanarak yetki başvurusu gerçekleştirildi. Yetki başvurusu öncesinde de birçok işçi arkadaşımıza sendikadan istifa edilmesi yönünde baskılar yapıldı. Bu süre içerisinde aklın ve vicdanın el vermediği birçok uygulama ile karşı karşıya kaldık. Üstelik sendikadan istifa etmeyen işçilerin haksız yere işten atılması da mahkemelerce kanıtlanmış işten atılan arkadaşlarımız işe iade ve sendikal tazminat davalarını bir, bir kazanmışlardır.” ifadelerini kullandı.

7 TEMMUZ’DAKİ DP WORLD YETKİ DURUŞMASI

Sendikaya karşı süregelen olumsuz tavrın mahkeme sürecinde de devam ettiğini belirten sendika, “Tüm baskı ve engellemeye rağmen işçilerin yüksek iradesi ile yetki başvurusu yapıldıktan sonra DP World tarihinde görülmemiş bir uygulamayı DP World yarımca yöneticileri hayata geçirmiş ve yetki sürecimize itiraz edilmiştir. Yetki ile ilgili süren dava da ise bazı işçilerin yaşadıklarını anlatmaları ise yine yasalara aykırı şekilde engellenmek istenmiştir. Son olarak 07.07.2020 tarihinde görülen yetki duruşmasında üyemiz Murat Karakol mahkemenin huzurunda işyerinde sendikanın engellenmesi için yaşanan olumsuzlukları anlatmış ve yetkisi olmayan kişilerin sırf sendikalaşma mücadelesine engel olmak üzere görevlendirildiği gerçeğini ifade etmiştir.” dedi.

TANIKLIKTAN 9 GÜN SONRA KOVDULAR

Liman İş Sendikası, Yarımca DP World’ün 9 gün içerisinde tanık olan işçinin çıkışını verdiğini verdiğini belirterek, “Yasal olmayan davranışların nasıl sergilendiğine mahkemede değinen Murat Karakol 16.07.2020 tarihin de yani tam olarak 9 gün sonra işten çıkarılmıştır. İşten çıkış gerekçesi ise Murat Karakola ‘mahkemeye çıkmışsın işyeri aleyhinde yanlış bilgi vermişsin biçiminde olmuştur.’ Oysa sunulan delillerin ve tanık beyanlarının içeriğini analiz etmek tarafların değil mahkeme makamının takdiridir. DP Wolrd yönetimine sesleniyoruz, DP World yarımcada insanlık dışı, yargı tanımaz, insan haklarına aykırı davranan kişi ve kişiler durdurulmalı ve firma işçileri ile bir an evvel sorunun çözümü için masaya oturmalıdır.” açıklamasında bulundu.

BAKANLIĞI GÖREVE ÇAĞIRDILAR

Sendikanın açıklaması şu ifadelerle son buldu: “DP World yarımca da yaşananlar başta işçilerimize zarar vermekte ve aynı zaman da firmanın prestijini de ayaklar altına almaktadır. Bu akıl ve çağ dışı uygulamalar sonlandırılmalıdır. İşçi kardeşlerimize sözümüz ise şafak yakındır sendikanız etrafında kenetlenmekten vazgeçmeyin ve bunca usulsüzlüğe boyun eğmeyin. Kısa süre içerisin de yargı da gerekli kararı verecektir ve DP World işçisi hak ettiği çalışma düzenine kavuşacaktır. Ayrıca aile çalışma ve sosyal hizmetler bakanlığına da sesleniyoruz. Tarafı olduğunuz bir duruşmada tanıklık yapan bir işçinin işten atılması diğer tanıklarımızın dinlenmesini engelleyen mahkemeye doğrudan müdahale demektir. Derhal konuya bakanlık yetkilileri müdahale etmelidir.”