Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tahir Büyükakın: Bugün Kocaeli için tarihi bir gün

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Marmara Yeniden Büyük Körfez Projesi temel atma töreninde yaptığı konuşmada, “Bugün Kocaeli için tarihi bir gün. Bugün Marmara için de çok tarihi bir gün. 2 Mayıs 2023’ü gelecek nesiller hem Körfez’in hem Marmara’nın tarihi açısından hiç unutulmaz bir tarih olarak hatırlayacaklar” ifadelerini kullandı.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı

İzmit Körfezi’nin temizlenmesi için önemli bir projeyi hayata geçiren Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, dip çamurunun temizlenmesi için düğmeye bastı. İzmit Körfezi Doğu Baseni Dip Çamuru Temizlenmesi, Susuzlaştırılması ve Bertarafı işi ihalesinde sürecin tamamlanmasının ardından ihaleyi kazanan Atlas Maden Ürünleri Otomotiv İnşaat arasında sözleşme imzalanmıştı. 121 milyon dolarlık proje kapsamında ilk çamur çekimi bugün Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un katılımıyla yapıldı.

GENİŞ KATILIM

Düzenlenen programa Bakan Kurum’un yanı sıra Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, AK Parti Kocaeli Milletvekilleri Radiye Sezer Katırcıoğlu, Cemil Yaman, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, AK Parti Kocaeli İl Başkanı Şahin Talus, il müdürleri, AK Parti Kocaeli milletvekili adayları, AK Parti İlçe Başkanları, önceki dönem Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kocaelispor Başkanı Engin Koyun, KESOB Başkanı Kadir Durmuş ve yüzlerce vatandaş katıldı.

“KOCAELİ İÇİN TARİHİ BİR GÜN”

Açılış konuşmasını yapan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Bugün Kocaeli için tarihi bir gün. Bugün Marmara için de çok tarihi bir gün. 2 Mayıs 2023’ü gelecek nesiller hem Körfez’in hem Marmara’nın tarihi açısından hiç unutulmaz bir tarih olarak hatırlayacaklar. Dünya kadar işimiz var. 2019 yılında belediyeyi yönetmek için kolları sıvadığımızda ‘bundan sonra bu hayat, şehre adanmış bir hayattır’ demiştik. Şehrimize verdiğimiz sözü tuttuk. Ne söz verdiysek gerçekleştirmek için gece-gündüz demeden her daim çalıştık. O çalışmalarda her zaman çalışma arkadaşlarımızı yanımızda bulduk. Bu şehrin insanını yanımızda bulduk. İyi ki varsınız” dedi.

“İHALELERİ YAPMAK BİLE GÜÇ HALE GELMİŞTİ”

“Aslında zorlu günlerden geçtik” diyen Büyükakın, “Bu şehrin gençlerini de asla unutmamak gerekiyor. Bu şehrin gençleri her zamanki yerinde. Aslında zorlu günlerden geçtik. Çok badireler atlattık. Neredeyse 1 sene geçmişti ki pandemi başladı. Yola çıkarken yapmadığımız hesaplar masaya geldi. pandeminin Büyükşehir Belediyemize getirdiği ilave harcamalar 300 milyon TL’yi aştı. Hesaplamamaları yeniden yapmak gerekti. Pandemiden sonra global ekonomik kriz başladı. İşler daha da zorlaşmıştı. Bir yandan pandeminin yükü bir yandan global piyasalardaki dalgalanmalar nedeniyle ihaleleri yapmak bile güç hale gelmişti. O zor günleri geçtik. Yılmadık, yorulmadık. İşlerimiz bir yandan ilerliyor, devam ediyor. Derken acı bir depreme uyandık. Hepimiz tek yürek olduk.” ifadelerini kullandı.

“KOCAELİ HER ZAMAN YANINDA DURDU”

Büyükakın sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı; “Böyle bir şehri yönetmek, insanların desteğini alarak yönetmek… ‘İstikbal göklerdedir’ diyen Mustafa Kemal Atatürk’ün hayallerini gerçekleştirmek için bu ülkenin evlatları bir bir adım atıyor. Mavi Vatan’a sahip çıokmak için de çalışmaları bir an olsun durdurmuyoruz. Bunca işin arasında Körfez’i temizleme zamanı mı demedik. Devam ediyoruz. Bakanımız her zaman yanımızda olmuştu. Dilovası’nda Kömürcüler OSB’yi vatandaşlarımız şikayet edince kapattık. İş adamlarımızın ekmeğine taş mı koyduk? Hayır. Onların da OSB’lerinin yerini değiştirdik. Siz de işinizi yapın, vatandaşlarımız huzur bulsun dedik. Bakanımız, sanki bu şehrin evladı gibi bize hep yardımcı oldu. Marmarayı ölmekten kurtaracak büyük bir çevre projesine başlıyoruz. Kocaeli’ye, Marmara’ya müjdeler olsun. Cumhurbaşkanımız Kocaeli’ye sevdalı. Cumhurbaşkanımız da Kocaeli’ye sevdalı. Kocaeli, her zaman yanında durdu. Bundan sonra da duracak. 14 Mayıs’ta en büyük destek Kocaeli’den gelecek. Buna zerre şüphemiz yok..

“656 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE”

Körfezin ucundaki çamuru almaya başlıyoruz. 120 milyon dolarlık bir proje. Bu projenin 3’te birini Cumhurbaşkanlığı karşılıyor, 3’te birlik kısmını çevre bakanlığımız karşılıyor geri kalan kısmı ise biz karşılayacağız. Denizin dibindeki çamur borularla çekilecek daha sonra sulandırılacak. Kirli olan denizden alınan çamur alandan uzaklaştırılacak. Temizlik yapacağımız alan 656 futbol sahası büyüklüğünde.”

“HİZMET İÇİN BİR ARADAYIZ”

Büyükakın’ın ardından konuşan Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, “Türkiye Cumhuriyeti Devleti, Cumhurbaşkanımızla birlikte sessiz bir devrim gerçekleştirmiş, hayal ettiğimiz ne varsa hizmete almıştır. Küresel güçlere karşı artık Türk Milleti ‘biz de varız’ diyor. Bu iddialı, milli duruş bizim bekamızın elbette garantisi. Büyük Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti Devleti aziz milletimizin omuzlarında hizmet edecektir. Bugün devrim niteliğinde bir hizmet için bir aradayız. Hepimizin şikayet ettiği, masmavi görmek istediği günlere daha yakınız. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a, Bakanımız Murat Kurum’a, Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Büyükakın’a, Kocaelili kardeşlerimize teşekkür ediyorum” dedi.

NELER YAPILACAK?

İki etaplı projenin 720 Hektarlık alanda gerçekleşmesi sonucunda 3,5 milyon metreküp yaklaşık 8 milyon ton dip çamurunun temizlenmesi yapılacak. Projenin ikinci etabının hayata geçirilmesi sonrası İzmit Körfezi eski günlerine kavuşacak ve adeta dev bir akvaryum görünümü kazanacak. Marmara denizinde yaşanan müsilaj felaketinin ardından harekete geçen Büyükşehir Belediyesi, İzmit Körfezi’ni kurtarmak için önemli olan dip çamuru temizlenmesi projesine hazırlık yaptı. Proje kapsamında çamur gemiler ile dipten borularla çıkarılacak ve İzmit Atletizm Pisti’nin arkasına kurulacak susuzlaştırma tesisine taşınacak. Dip Çamuru Temizleme, Susuzlaştırma ve Bertarafı projesinin 5 yılda tamamlanması planlanıyor.

alan 2