Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Tahir Büyükakın: “Dünya, gerçek bir gıda güvenliği tehdidi altında”

2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı’nda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “Reklam yapmak için, biz çok çalışıyoruz demek için bu toplantıyı organize etmedik. Dünya, gerçek bir gıda güvenliği tehdidi altında” dedi.

2. Yerel Yönetimler ve

Özgun imzaUluslararası Tarım Şehirleri Birliği (Agricities) tarafından, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde 30 Büyükşehir Belediyesinin katılımıyla “2. Yerel Yönetimler ve Tarım Çalıştayı” bugün başladı. 4 Kasım’a kadar sürecek çalıştayda amacın ülke tarımının daha iyi noktaya getirilmesi olduğu açıklanırken 30 Büyükşehir Belediyesi, belediyelerin Tarımsal ve Kırsal Hizmetler Dairesi yöneticileri, yerel yönetim temsilcileri, özel sektör yatırımcıları, çiftçiler ve akademisyenlerin katılımıyla başladı. “30 Büyükşehir, tarım için birlikte” sloganıyla, Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştaya Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişci de katılım gösterdi

Vahit KirisciYOĞUN KATILIM

Programa Bakan Kirişçi’nin yanı sıra Vali Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mücahit Sami Küçüktığlı,  Tarım Reformu Genel Müdürü Burhan Demirok, Kamerun Tarım ve Tarımsal Kalkınma Delege Bakanı Clementine Antoinette Ananga Messina, Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Adıyaman Büyükşehir Belediye Başkanı Süleyman Kılınç, Niğde Büyükşehir Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce, Balıkesir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, AK Parti İl Başkanı Mehmet Ellibeş, MHP İl Başkanı Yunus Emre Kurt, ilçe belediye başkanları, muhtarlar ve çok sayıda davetli katıldı.

“KONUNUN ÖNEMİ YETERİNCE FARK EDİLMEDİ”

Açılış konuşmasını yapan Uluslararası Tarım Şehirleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mücahit Sami Küçüktığlı, program akışını anlattı. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın konuşmasında, “Gıda güvenliği konusu son dönemde giderek artan bir şekilde insanlığın farkına varmaya çalıştığı büyük bir problem olarak ortaya çıkıyor. Zaman geçtikçe gerçek bir tehdit olduğu zaman geçtikçe daha çok farkında varılmaya başlandı. Konunun önemi yeterince fark edilmedi. Ta ki iklim değişikliğinin ortaya çıkarttığı ekstrem iklim olayları bize çok daha yakından temas ettiğinde, pandeminin getirdiği ağır şartlarla birlikte daha büyük problemlerle baş etmeye çalıştığımızda, açıklanan istatistiklerle birlikte ‘gerçekten büyük problemler var galiba’ demeye başladık. Rusya-Ukrayna savaşından sonra artık daha ciddi bir şekilde gıda güvenliği konusunu gündemimize almaya başladık.

Kocaeli Tarim calistayi 1“BİZ NE YAPABİLİRİZ TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRMİYORUZ”

Gıda güvenliği olmayan insan sayısı 2019’da 135 milyonken bugün 345 milyona ulaştı. Konuşmayı bırakın icraat yapmamız gerektiği de sıkça ifade edilir oldu. Biz, uzunca bir süredir bunun farkında olan belediyeler olarak çalışmalar yürütüyoruz. Konunun ciddiyetinin farkındayız ve belediyeler olarak bir şeyler yapmak istediğimizi beyan etmek istiyoruz. Biz ne yapabiliriz toplantısı gerçekleştirmiyoruz. Diğer toplantılardan en önemli farkı şu; 30 tane büyükşehir, il ve ilçe belediyeleri tarımla ilgili yapmış olduğu sahadaki çalışmaları, var olanları, bizzat yapılmakta olanları anlatacaklar. Herkes birbiriyle deneyimlerini paylaşacak. İyi uygulama örnekleri diğerleri örnek olacak.

“İKİ ŞEY YAPMALIYIZ”

Reklam yapmak için, biz çok çalışıyoruz demek için bu toplantıyı organize etmedik. Dünya, gerçek bir gıda güvenliği tehdidi altında. Küresel ısınmanın getirdiği, bölgesel çatışmanın getirdiği, pandeminin getirdiği tehditleri var. Özellikle pandemiyle birlikte çok daha iyi fark ettik ki biz iki şey yapmalıyız: birincisi yeniden düşünmeliyiz. Üretim, tüketim, varlık biçimimiz sürdürülebilir değil. Sadece güzel nutuklar atıyoruz ama eylem safhasına geçildiğinde yeterli ilerlemenin kaydedilmediğini de yeterince görüyoruz. Mesela, gıda güvenliğinin en çok kız çocukları ve eğitimlerini etkilediğini biliyoruz.”