Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Taşdemir: İSU’nun görevi taşeron kalkındırmak mı?

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yan

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi yan işletmelerinden İSU Genel Müdürlüğü 2019 yılı faaliyet raporlarını görüştüğü 2020 yılı birinci olağan genel kurulunu Kocaeli Uluslararası Kongre Merkezi’nde gerçekleştiriliyor. Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un programında katıldığı için kurul Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz başkanlığında gerçekleşiyor.

ALİ SAĞLIK SUNUM YAPTI

Faaliyet raporlarını sunan İSU Genel Müdürü Ali Sağlık, 2019 yılı hakkında genel bilgi verdi. Sağlık şu ifadelere yer verdi: “İSU’nun şebeke alanı 3 bin 505 kilometre kare, içme suyu şebeke uzunluğu 9 bin 196 km, kanalizasyon uzunluğu 5 bin 785 km, yağmur suyu 646 km. Abone sayımız 2005 yılında 479 bin 769 kişi iken, 2019 yılında bu sayı 823 bin 761 kişi oldu. 2019 yılı itibariyle şehrimize yüzde 36 oranında su artışı verdik. Suyu Yuvacık Barajı’ndan aldık. Daha sonra bunu Sapanca Gölü ve Namazgah Barajı takip ediyor. Namazgah Barajı’mız bizim can simidimiz.

TAHMİNİ BÜTÇE 980 LİRA

2019 yılı tahmini bütçemiz 920 milyon 974 bin 937 TL, gider bütçemiz 1 milyar 89 bin 774, 937 TL, gerçekleşen gelir bütçesi 873 milyon 528 bin 353 TL, gider bütçemiz ise 899 milyon 239 bin 234 TL. 2020 tahmini gelir bütçemiz 980 milyon 95 bin TL, gider bütçemiz ise 1 milyar 47 milyon 574 bin TL. Kocaeli’nin nüfusu 4 milyona bile ulaşsa su sıkıntısı yaşamayacağız. Kocaeli’de su musluktan içilir. İçme suyumuzda kalite kontrolünde hiçbir sıkıntı yok. Türkiye’nin atık su arıtma oranında en iyi şehir Kocaeli’dir. İSU olarak yatırımlarımızın yüzde 43’ünü içme suyu oluşturuyor. İSU bugüne kadar Kocaeli’de 2,4 milyarlık yatırım gerçekleştirdi.”

İSU FAİZE NE KADAR ÖDEDİ?

Faaliyet raporu hakkında söz alan Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkan Vekili Engin Taşdemir, şunları söyledi: “Öncelikle içme suyu konusunda ve diğer bir çok altyapı çalışmalarında Kocaeli Halkına yapmış olduğunuz çalışmalardan ötürü tüm İSU çalışanlarına teşekkür ediyorum.
İSU’nun 2019 tahmini Gelir bütçesi 920.974.937-TL
Gerçekleşen Gelir Bütçesi 873.528.353-TL
2019 yılı tahmini Gider bütçesi 1.089.774.937-TL
Gerçekleşen Gider Bütçesi 899.239.234-TL’dir.
Mal ve hizmet geliri 771.116.961-TL
Sadece abonelere satmış olduğu ‘’SU’’ dan elde ettiği gelir 400.280.000-TL
İSU bankalardan aldığı kredi için ödediği faiz 23.768.522-TL

BÜYÜKŞEHİR ELEKTRİĞİNİ KENDİ ÜRETSİN

Şimdi genel olarak Faaliyet raporunu ve sahadaki yansımalarını sizlerle paylaşayım. Geçen dönem sıkça belirtmiştim. Yeni aboneliklerde yol cephesine göre ücret alınıyordu. Bundan dolayı da büyük bir adaletsizlik oluyordu. Bunu artık sabitlemişsiniz. Doğru bir uygulama olmuş. Teşekkür ederim. Bir diğer konu GES, yani Güneş Enerjisi Santrali. Namazgah Barajında İSU tarafından yapılan Güneş Enerjisi Santrali isabetli bir yatırımdır. Bu konuyu özellikle önemsediğimi belirtmek isterim. Namazgah Barajında yapılmış olan Güneş Enerji Santralinden yıllık ne kadar gelir elde edeceğiz bunu rakamsal olarak öğrenmek istiyorum. Ayrıca önerimiz şudur; Büyükşehir belediyesi bu konuda yatırım yaparak, en azından kendi hizmet alanlarındaki elektrik ihtiyacını karşılayamaz mı?

BULVAR VE SU BASKINLARI

İSU’nun yetersiz kaldığı noktaları sizlerle paylaşayım. Genel olarak yağmur suyu ve dere ıslah çalışmaları yetersiz kalıyor.
İzmit Bulvar’da 2013 yılında İSU tarafından milyonlarca lira harcanarak terfi istasyonu yapıldı.  Daha sonra defalarca o bölgede terfi istasyonu olmasına rağmen sel baskınları sonucu birçok ev ve iş yeri sular içinde kaldı. 2019 yılında 1.944.487-TL harcanarak bu terfi istasyonunda revizyon yapıldı. Buradan çıkan sonuç şudur.  Kurum yaklaşık 2 milyon lira zarara uğratıldı. Bu konuda 2013 yılında işin kabulünü yapan dönemin yetkilileri hakkında yapılmış herhangi bir cezai müeyyide var mıdır?

SANAYİCİYE VERİLEN SU

Diğer bir konu geri kazanım suyu ile ilgili bazı tespitlerimizi paylaşmak istiyorum. Faaliyet raporunu incelediğimizde toplamda 113.841.577 m3 su satmış. Elde ettiği gelirin %41 ini yüksek tüketimli abonelerden yani sanayiciden elde etmiş.
Arıtmadan elde edilen su %9 civarında. Sanayiciye verdiğimiz su yüzde 26 civarı. İSU son birkaç yıldır sık sık yeni bölgelerde su sıkıntısı çekilmesin diye kuyular açıyor. Bu projeler için bir sürü para ödüyor. Geri dönüşüm konusunda yatırım yaparak en azından geri dönüşüm den elde edilecek su miktarını %30 lara çıkarabilirsek, en çok parayı kazandığınız sanayicilere hem şebeke suyu vermemiş olursunuz hemde yeni kuyular açmak zorunda kalmamış oluruz.

TAŞDEMİR’DEN ÖNEMLİ SORULAR

Bu vesile ile sormak istiyorum.
1- Sanayicilere, 2019 yılında Sapanca gölünden su verdiniz mi?
2- Eğer verdiyseniz Sapanca suyunun m3 ünü ne kadardan verdiniz?
3- Birde üretilen suyun kaç m3’ü Sapanca gölünden sağlandı?
Sapanca gölü ile ilgili bir önerimiz olacak. Sapanca gölü içme suyu açısından çok değerli bir göl. Dolayısıyla orada ki ormanların ve su yataklarının korunması gerekiyor. Yapılaşma ile ilgili çok ciddi sıkıntılar söz konusu.
Sapanca gölü hem Sakarya’ya hem de Kocaeli’ne su temini sağlıyor. Gölün korunması için Sakarya belediyesi ile ortaklaşa çözümler bulmak zorundayız.
– Diğer bir sorumuz şu?
1- Yağmur yağdığı dönemlerde arıtmalara yağmur suyu karışıyor mu?
2- Yani arıtmaya giden pis su hattına yağmur suyu karışıyor mu?
3- Yada karıştığı durumlarda, arıtmalar bay pas edilip bu sular denize dökülüyor mu?
Örneğin ilimizin neredeyse 3. büyük ilçesi olan Darıca’da sürekli sel ve su baskınları yaşanmakta, cadde ve sokaklar sürekli su altında kalmaktadır.  Darıca’da bazı noktalardan boru hatları ile denize kirli sular dökülmektedir. Bölge halkı bu kirlilikten ve orada oluşan pis kokudan çok şikayetçi olduklarını sıklıkla belirtmişlerdir.

İMAR ELEŞTİRİSİ

İzmit Cedit mahallesi ve üst taraflarda yağmur yağdığı zaman orada ki kolektörler çalışmakta yetersiz kaldığı için buradaki mazgallarda tıkanıklık oluşmakta ve biriken kirli su mazgallardan geri teperek bir çok ev ve işyerini sular altında bırakmaktadır. Bu konuda da bir önlem alınmasını talep ediyoruz. Buradan İmar Komisyonundaki arkadaşlarımıza da bir çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen bundan sonra yeşil alanları veya park alanlarını imara açarken daha titiz davranalım.

ASBESTLİ BORULAR

Son günlerde yağan yağmurların sele dönüşmesinin sebebinin yeşil alan azlığı ve her tarafın beton yığınlarına dönmesinden kaynaklı olduğunu hepimiz daha net görmüş olduk. Derince ve Körfez ilçelerinde alt yapı çalışmaları yapılmadığı için sık sık borular patlamakta ve su kesintileri yaşanmaktadır. Bu iki ilçemizde ki altyapı çalışmalarına ne zaman başlanacaktır? Çünkü süreç uzadıkça eski asbestli borulardan su içmeye devam edeceğiz. Bu da vatandaşın sağlığını olumsuz olarak etkilemektedir.

BİR FİRMAYA 80 MİLYON LİRA

Önemli konulardan birisi de özelleştirme ve taşeronlaştırma. Şimdi İSU’nun ana görevi nedir? Kentin su ve kanalizasyon işlerini yürütmek.  İSU ne yapıyor? Gebze, Dilovası, İzmit Plaj yolu ve Kullarda ki atık su tesislerini bir bir özelleştiriyor. Kocaeli büyükşehir belediyesi İSU Genel müdürlüğü 3 tane tesiste atık su arıtılması için taşeron firmaya 80.767.000-TL para ödüyor.

MASRAFLAR FATURAYA YANSIYOR

Yani İSU kendine ait 3 tane tesiste atık su arıtılması için 2 yılda 80 milyon TL ödüyor.  Örneğin İSU ne yapıyor? Geçmiş dönemde Başiskele de yağmur suyu bakım onarım işi için 11.541.000-TL para ödüyor. 2019 yılında Gölcük Başiskele ve muhtelif yağmur suyu ve kanalizasyon ve içme suyu için yaklaşık 18 milyon lira para ödüyor. İSU ne yapıyor? Abonelerin ihtiyacı olan su sayaçları için ihaleye çıkıyor. 113.260 tane sayacı alan İSU bunların montajını bile sayaçları aldığı firmaya ihale ediyor.  İSU ne yapıyor? Vatandaş evinin su giderlerinde bir tıkanma v.b sorun yaşadığında İSU’yu arıyor. İSU bu basit işlemi bile bir taşerona yönlendirip, masrafları o vatandaşın faturasına ekliyor.

TAŞERONLAR KULLANILIYOR

Değerli arkadaşlar, 1686 tane personeli olan ve yaklaşık 1 milyar TL yani eski parayla 1 katrilyon bütçesi olan bir kurumun üst düzey yöneticileri neden bunlara bir çözüm bulamaz. Bu kadar olağanüstü bütçesi ve personeli olan bir kurumun işi sadece ihale yapmak ve taşeronları kalkındırmak mıdır? İSU’nun kullandığı 381 aracın 344 tanesi kiralık. Yani kullandığı araçların %91’i kiralık. 2019 yılında kiralık araçlar için 32.743.000-TL para ödenmiş.

BÜTÜN ARAÇLAR KİRALIK

Asli görevi alt yapı olan bir kurumun iş makinası kiralık, Damperli kamyonu kiralık, vidanjör kamyonu kiralık, iş makinası kiralık ve hatta hatta basit bir tıkanıklığı açması gereken kuka diye tabir ettiğimiz aracı bile kiralık ise bu gerçekten de düşündürücü bir durumdur.  Sonuç olarak şunu belirtmek isterim ki, bugüne kadar tabi ki İSU bir çok şey yaptı. Emek harcayan arkadaşlara ayrı ayrı teşekkür ederim. Fakat sorun şu, bu kadar büyük bütçe ile daha güzel ve daha kalıcı işler yapılabilir.”