Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Turizm şurası yol haritası olacak!

Turizm Şurası Toplantısı’nda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Kocaeli’nin yeni turizm master planını anlattı. Büyükakın Turizm master planının Kocaeli’de yapılacak yatırımlarda yol haritasını belirleyeceğini dile getirdi.

Turizm Şurası Toplantısı’nda konuşan

Turizm Şurası Çalıştayı Uluslararası Kongre Merkezi’nde başladı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kent Politikaları ve Araştırma Şube Müdürlüğü’nün organize ettiği birçok kurum ve kuruluşun destek verdiği Turizm Şurası, Kocaeli Kongre Merkezi’nde başladı. ‘Kocaeli Turizminin Geleceğini Birlikte Planlıyoruz’ başlığı altında düzenlenen turizm şurası kapsamında Doğa ve Ekoturizm Çalışma Masası, Kültür, Tarih, İnanç Turizmi Çalışma Masası, Spor ve Kış Turizmi Çalışma Masası, Sağlık Turizmi Çalışma Masası, Sanayi, İş, Kongre, Fuar Turizmi Çalışma Masası, Gastronomi ve Yöresel Değerler Çalışma Masası, Deniz Turizmi Çalışma Masası başlıkları altında 7 çalışma masası oluşturuldu.

GENİŞ KATILIM

Turizm şurasına Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, Sakarya Vali Yardımcısı Ersin Emiroğlu, Turizm İl Müdürü Fatih Taşdelen, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, Darıca Belediye Başkanı Muzaffer Bıyık, Gölcük Belediye Başkanı Ali Yıldırım Sezer, Kartepe Belediye Başkanı Mustafa Kocaman, Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan, Dilovası Belediye Başkanı Hamza Şayir, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa Altay, Gökmen Mengüç, GTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Demirbaş, Kent Tarihi ve Tanıtımı Daire Başkanı Dr. Ali Yeşildal, AKP Kocaeli İl Başkanı Mehmet Ellibeş, KSO Başkanı Ayhan Zeytinoğlu ve davetliler katıldı.

NE YAPMAYA ÇALIŞTIĞIMIZ BELLİ

Programda konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın şunları kaydetti: “Bu çalışmaya katkı vermek için bugün yapabileceği birçok şeyi bir kenara koyup buraya gelen tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Ne yapmaya çalıştığımız aslında belli. Bir turizm master planı hazırlıyoruz. Bu plan bizim bundan sonra yapacağımız yatırımlarda atacağımız adımlarda yol haritamızı belirleyecek. Master planına altlık olsun diye bugün de bir çalıştay düzenliyoruz. Ortak akılla çalışıyoruz. Ortak akılda, farklı farklı fikirlerin birbirini tetiklemesi söz konusudur. Hazırlayacağımız turizm master planında bu kentin çeşitli paydaşları bir araya geldi. Sizlerden fikir alınacak. Söylediğiniz her şey çok önemli olacak.

“HER TEHDİT FIRSATLA GELİYOR”

Bugünkü fikir alışverişini tetikleyicisi olsun diye söylenmesi gereken şeyler de var. Diyeceksiniz ki ‘Kocaeli’de turizm mi olur? Kocaeli bir sanayi kenti. Kocaeli gri bir kent, kokan bir kent. Siz daha denizdeki müsilaj problem, ile başa çıkamamışsınız.’ Tersinden bakmak lazım. Ben de tam bunların üzerine gitmeyi severim. Müsilaj bir tehdit mi tehdit. Her tehdit beraberinde bir fırsatla geliyor. Müsilaj problemini fırsata çevirmeyi başarıyoruz. Her şeyden önce yeniden düşünmeyi başarıyoruz. Pandemi ve müsilaj problemleri birlikte hareket etmemiz gerektiğiniz gördük. 7 il var her birinin ay ayrı karar alması yetmiyor. Aslında dünya biraz oraya doğru gidiyor. Dünyanın yeni meseleleri bizlere yeniden düşünmeyi ve birlikte hareket etmeyi gösteriyor. Yeniden düşünme iyileştirme için gerekli olan bir şeydir.

ALGI SORUNU VAR

Kocaeli’de olgudan ziyade algı sorunu var. Mesela kirli bir şehir algısı var. Onun üzerinden çok sular aktı. Öyle değil. Kocaeli’nin yüzde 50’si orman. Yüzde 29’u tarımsal arazilerden oluşuyor. Sanayi ve ticaret için yüzölçümümüzün sadece 1,5’uğunu kullanıyoruz. Bir ayağımız denizde öbür ayağımız zirvede. 2 Bin 517 kilometre işaretli, haritalanmış doğa parkımız var. Ormanya’ya karavanla konaklamak için gelen bir sürü insan var. Kartepemiz’de, Kandıramız’da, muhteşem destinasyonlar var. Gebze deyince bir sanayi kentinden bahsediyoruz. Ama Gebze’de Ballıkayalar, Kartacalı Komutan Hanibal’ın mezarı var. Fatih’in otağı Gebze’de. Kocaeli’ye baktığımda Babalı’da sörf yarışları yapıldığını görüyorum. Doğa sporlarına elverişli bir kent görüyorum.

GERÇEKLEŞTİRECEK GÜCÜMÜZ VAR

Hayal kuruyoruz ve bunu gerçekleştirecek gücümüz de var. Bu kent insan kaynakları açısından en zengin kentlerden biri. Kocaeli’nin geleceğini yeniden hayal etmenizi sizlerden bekliyorum. Kocaeli’nin geleceğini çocuklarınızın, torunlarınızın geleceği için düşünmenizi istiyorum. Kocaeli’nin geleceği için burada olduğunuz için sizlere teşekkür ediyorum. Yapmamız gereken tek şey bu fikirleri güzelce takip edip her eylem safhasından sonra bir araya gelip gözden geçirmeyi ve sürekli iyileştirmeyi taahhüt ediyorum.”