Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Türkiye’nin ilk maleik anhidrit üretim tesisi Kocaeli’de kuruluyor!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Kocaeli GEBKİM’de kurulacak olan maleik anhidrat tesisine proje bazlı devlet yardımı verileceği duyuruldu. Projenin sabit yatırım tutarının 3 milyar 289 milyon 231 bin 133 TL olduğu, üretimin Türkiye’de ilk kez yapılacağı da belirtildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın

Özgun imzaGAMA Endüstri, petrokimya şirketi TN Maleik Petrokimya A.Ş.’nin Dilovası GEBKİM’de doğrudan yabancı yatırım olarak yapmayı planladığı 50 bin ton/yıl kapasiteli Maleik Anhidrit Üretim Tesisi Projesi’nin Detay Proje Mühendislik ve Satınalma Mühendisliği Yönetimi Müteahhitliğini üstlenerek 15 Haziran 2022, Çarşamba günü TN Maleik Petrokimya A.Ş. ile sözleşme imzaladı.

100 MİLYON DOLARLIK İTHALATIN ÖNÜNE GEÇİLECEK

Yapılan açıklamada Maleik Anhidrit Üretim A.Ş. için önemli bir üretim üssü olması planlanan, 50 bin ton/yıl kapasiteli maleik anhidrat tesisinin faaliyete geçmesiyle, Türkiye’nin hammadde bağımlılığının azaltılarak 100 milyon dolarlık ithalatın önüne geçilmesi, yaklaşık 150 milyon dolarlık doğrudan yatırım ile, Türkiye’de ilk kez üretilecek hammaddenin cari açığın kapanmasına katkı sağlaması, Türkiye’nin ihracatının güçlendirilmesi ve yurtdışı pazarında rekabet gücünün artırılması hedeflendiği belirtildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’IN KARARI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla maleik anhidrit üretim yatırım proje bazlı devlet yardımı verilmesine ilişkin kararın yürürlüğe konulması Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayınlandı. Söz konusu yatırımın proje bazlı destekleneceği belirtilirken başlangıç tarihi ise 1 Nisan 2022 olarak yer aldı. Yatırımın süresinin 3 yıl olduğu, öngörülen sürede gerçekleşmemesi halinde bakanlık tarafından ek süre verilebileceği belirtildi.

  maleik anhidrit uretim tesisi KocaeliYATIRIM TUTARI 3 MİLYAR 289 MİLYON

Sabit yatırım tutarının 3 milyar 289 milyon 231 bin 133 TL olan projede öngörülen ilave istihdamın 88, öngörülen nitelikli personel sayısının ise 30 olduğu bilgisi yer aldı. Erdoğan tarafından imzalanan karar kapsamında yatırım projesine gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi gibi destekler verileceği duyuruldu.

MALEİK ANHİDRİT NERELERDE KULLANILIR?

Maleik anhidrit organik bir bileşik olup, renksiz, beyaz ve asit kokuludur. Maleik anhidrit ürününün ana uygulama alanları; cam, tekne ve inşaat tribün kanatları için cam elyaf kompozitlerin üretiminde yer alan doymamış polyester reçinelerin imalatlarında kullanılmaktadır.