Kocaeli Basın İlan Kurumu, kamudaki tasarruf tedbirlerini gerekçe göstererek, İstanbul’daki Basın İlan Kurumu merkezine bağladı. Basın İlan Kurumu Kocaeli’de kapatılmadan önce belediyeler adına bankalardan kredi kullandı ve kullanılan krediler sonrasında ise belediyeler yerel medyaya reklam verdi. Kocaeli Basın İlan Kurumu belediyeler adına çekilen kredileri ise ödemedi. Yaşananlarla ilgili olarak İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a soru önergesi verdi.
REKLAM GELİRLERİNE EL KONULDU
Kocaeli’deki Basın İlan Kurumu’nun kapatılmasıyla borçlarıyla birlikte yerel medya organlarının reklam gelirlerine herhangi bir bildirim bulunmadan İletişim Başkanlığı tarafından el konuldu. Reklam gelirlerine el konulan ve İstanbul’daki Basın İlan Kurumu’na bağlanan Kocaeli’deki yerel medya, zor duruma düştü.
ÇEKİLEN KREDİ MİKTARI NE KADAR?
Kocaeli’de yaşananlar sonrası İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan, Cumhurbaşkanı Cevdet Yılmaz’ın cevaplaması için soru önergesi verdi. Türkkan soru önergesinde şu ifadelere yer verdi; “1) Kocaeli Basın İlan Kurumu’nun kapatılmasının gerekçesi nedir? İletişim Başkanlığı hangi gerekçeyle bu adımı atmıştır? Bu adımla kapatılan Kocaeli Basın İlan Kurumu’nun belediyeler borcu ödemezken, kendi adına kredi kullanması ve ilgili belediyelerin kuruma olan borçlarını ödememesi skandalı mı kapatılmak istenmektedir?
2) Kocaeli Basın İlan Kurumu’nun belediyelerin borçlarını kapatmak adına çektiği kredi miktarı ne kadardır? Bu krediler hangi belediyelerin borçlarını kullanmak adına kullanılmıştır?
3) Kocaeli Basın İlan Kurumu’nun kapatılmasının ardından, bu kurumun alacaklı olduğu belediyelerden ödeme alınıp alınmadığı, ödenmeyen tutarların ne kadar olduğu konusunda detaylı bir bilgi verebilir misiniz?
4) Kocaeli Basın İlan Kurumu’na belediyelerin borçlarını tahsis yoluna niçin gidilmemiştir? Uygun değilse kapatılan kurum yöneticileri hakkında herhangi bir soruşturma ve inceleme başlatılmış mıdır?
5) Kocaeli Basın İlan Kuruntumun kapatılmasıyla birlikte, yerel gazetelere yapılacak ödemeler üzerindeki kesintiler hukuka uygun mudur? Kocaeli’deki yerel medya organları neden borçlu duruma düşürülmüş ve mağdur edilmiştir?
6) Kocaeli Basın İlan Kurumu’nun kapatılması geçici bir durum mudur? Yeniden açılması düşünülmekte midir? Düşünülmekteyse kurumda kadro değişiklikleri yapılacak mıdır? Görevi kötüye kullanan yöneticiler kurumda istihdam edilmeye devam edecek midir?
7) Kocaeli Basın İlan Kurumu’nun kapatılmasının, yerel medyanın işleyişi ve mali durumu üzerindeki olumsuz etkisi nasıl giderilecektir? Bu durumun yerel basının bağımsızlığı ve sürdürülebilirliği akamete uğratmamak için herhangi bir çalışma bulunmakta mıdır?
8) Kocaeli Basın İlan Kurumu’nun kapatılmasıyla ilgili olarak, yerel medya temsilcilerinin veya gazetecilerin görüşü niçin alınmamıştır?”