Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

UlaşımPark’ta sözleşme tıkandı!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı UlaşımPark A.Ş.’de toplu iş sözleşmesi görüşmeleri tıkandı. 905 işçiyi ilgilendiren görüşmelerle ilgili sendika başkanı Cemal Yaman bugün bir açıklama yaptı.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı

Demiryol-İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Cemal Yaman bugün Kocaeli’ye gelerek Ulaşım Park A.Ş. toplu iş sözleşmesi süreciyle ilgili bir basın açıklaması yaptı. Türk İş Bölge Temsilcisi Yakup Yıldızla birlikte kameraların karşısına geçen Yaman açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Demiryol-iş Sendikası ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesine ait Ulaşımpark A.Ş. işyerinde 905 işçiyi kapsayan II.Dönem Toplu-iş sözleşme görüşmeleri 13 Ocak 2021 tarihinde yapılan ilk toplantı ile başlamış yapılan 4 oturum sonucunda mevcut sözleşmenin 66 maddesinden 33 maddesi üzerinde anlaşmazlık zaptı tutulmuştur. Yasal sürenin dolması ile birlikte sendikamızın 6356 sayılı yasasının 49.maddesine göre tek taraflı uyuşmazlık zaptı tutularak resmi makama iletmiştir. Toplu-iş sözleşme görüşmeleri yasanın 50. maddesi gereği arabulucu tespit edilerek görüşmeler 15 gün daha devam edecektir.

SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN SONRA EN TEHLİKELİ İŞ

Demiryol-İş sendikası olarak yasalardan gelen yetkilerimiz çerçevesinde çalışanların ve üyelerimizin haklarını korumak, geliştirmek asli görevimiz olduğu bilincindeyiz. Sendikamız bugüne kadar yaptığı sorumlu sendikacılık mücadelesi ülkemizin birliğine katkı sağlamak, işyerimizde hizmetin kalitesini yükseltmek ve çalışanların acımasız enflasyon karşısında alım güçlerini daha ileriye taşımak, sosyal ve idari maddelerde gelişimini sağlamaktır. Ulaşımpark çalışanlarımızın yaptıkları işin ne kadar önemli ve nitelikli bir iş olduğu ortadadır. Bir yıldan beri pandemi döneminde bunun önemi daha iyi anlaşılmıştır. Canını hiçe sayarak her gün yüzlerce insan ile irtibatlı bir şekilde ulaşım hizmetini kimse küçümsememelidir. Sağlık çalışanlarımızdan sonra en tehlikeli ve sorumlu mesleğin taşımacılıkta görev yapan şoförlerimiz, temizlik, güvenlik, terminal ve bakım çalışanlarımızdır. Çalışanların hepsi bir Tahir Büyükakın’dır. Kimsenin yüzünü kara çıkarmadık.

ÇOK DÜŞÜK TEKLİF

Kocaeli ulaşım çalışanları yaptıkları hizmetin karşılığım almaları en tabi haklarıdır. Ulaşımpark işçilerinin mevcut ücretlerine baktığımızda, yeterli olmadığını görüyoruz. Ulaşım hizmeti gelişmiş ülkelerde halkın devletten beklediği en önemli bir sosyal hizmettir. Pandemi döneminde ve diğer dönemlerde kamuda ulaşım uygulamalarına baktığımızda bir çok kesim ücretten muhaf tutulmuştur, buna rağmen Ulaşımpark A.Ş. zarar eden bir kurum değildir. Çalışanların hakları üzerinden kar-zarar hesabı yapılmamalıdır, ayrıca Ulaşım hizmetleri Belediye ve merkezi yönetimlerce desteklenmelidir. Yukarıda belirtildiği üzere görüşmelerimizde 33 madde üzerinde anlaşmazlık mevcuttur. Bunların birçoğu sözleşmenin omurgası diyeceğimiz parasal ve idari maddelerdir. Tarafımıza teklif edilen ücret 2021-2022 yılları için, Enflasyon+l puandır.

cemal yamanARABULUCU GELECEK

Sosyal maddelerde ise sadece enflasyon artışı teklifi verilmiştir. Yerel-Sen denilen sendikayla toplu iş sözleşmeleri bitmez. Bütün iş sözleşmelerini tıkamak için her şeyi yapıyor. Toplantı diyoruz olmuyor ayarlanmıyor. Türk-İş olarak Şeffaf ve mücadelecisi bir sendikaya sahipiz. Biz iyiyi kötüyü açık açık konuşuyoruz. Şeffaf ve mücadeleci bir yapımız var. Hala anlaşma sağlanamadıysa bu Yerel-Sen’in suçudur.  Arabuluculukta biz tek taraflı bir karar aldık. Uyuşmazlık zaptı tuttuk ve bakanlığa gönderdik. Bundan sonra arabulucu tespit edilecek ve 15 günlük görüşme tespiti olacak. Bekliyoruz ki bu toplu iş sözleşmesi masada geçsin. Masada geçerse herkes mutlu demektir. Olmadıysa eğer yasa ne derse yolumuza öyle devam edeceğiz. Aklı başında kararlar alarak yolumuza devam edeceğiz. Görüşmeye her an hazır olduğumuzu beyan ediyorum. Anlaşamadık evet ama genel müdüre gittik Murat Sağlam anlayışla karşıladı. Ayın 13’üne kadar size teklif vereceğim dediler ama bugüne kadar hala teklif gelmedi. Kişinin sendika hakkını kısıtlamak bize yakışmaz.

ÖZEL Mİ, DEVLET Mİ?

Ulaşımpark’ı birine sorsak devlet derler. Ben de devlet diyorum. Onlar ise istedikleri zaman devlet istedikleri zaman özel diyorlar. Sendika olarak bu teklifi kabul etmemiz mümkün değildir. Sadece 2020 yılı enflasyonundan doğan % 3,6 alacağımız vardır. Bunun üzerine yevmiyelerde iyileşme daha sonra enflasyon ve refah artışı talebimizdir. İkramiye, yeni sosyal haklar, çalışma saatinin 40 saate düşürülmesi, kapsamın genişletilmesi vazgeçmiyeceğimiz taleplerimizdir. Ulaşımpark çalışanlarının yaptığı nitelikli iş, ülkemizde yaşanan enflasyon ve alım gücümüzün göz önüne alınarak, yetkililerin toplu-iş sözleşmesinin masada bitirilmesi yönünde katkılarını bekliyoruz. Uzlaşmaya açık olduğumu bir kez daha söylüyorum.”