Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Üsküdar Vapuru Faciası 62. yılında anıldı

Cumhuriyet tarihimizin en büyük sivil deniz kazalarından biri olarak kayıtlara geçen 1 Mart 1958'deki Üsküdar Vapuru faciasında yaşamını yitirenler, facianın 62. Yıl dönümünde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Cumhuriyet tarihimizin en büyük

Cumhuriyet tarihinin en büyük sivil deniz kazalarından biri olarak kayıtlarda yer alan 1 Mart 1958’deki Üsküdar Vapuru faciasında hayatını kaybeden öğrenciler gerçekleştirilen törenle anıldı. Vapur faciasının 61. yılı dolayısıyla İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile İzmit Lisesinde gerçekleştirilen anma törenlerine, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, DSP İl Başkanı Halim Dedeoğlu, DP İl Başkanı Mustafa Nazlıgül, AKP İl Başkan Yardımcısı İbrahim Elgin, CHP İzmit İlçe Başkanı Hakan Çakar, İYİ Parti İzmit İlçe Başkanı Pelin Coştur Filiz, İzmit ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Aktaş, İzmit Sanat Okulu Mezunları Derneği Başkanı Halil Atay, İzmit Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Erol, Batı Trakya Türkleri Derneği İzmit Şube Başkanı Yüksel Öztürk, mezunlar ve öğrenciler katıldı.

50 ÖĞRENCİ ÖLDÜ

Programda konuşan İzmit Sanat Okulu Mezunları Derneği Başkanı Halil Atay, “Okulumuza 1 Mart Üsküdar faciasıyla ilgili olarak anıt yaptırdık fakat bu facia nedir diye sorsak çocuğumuzun haberi yoktur. Faciada okulumuzdan 50 öğrenci vefat etti 4 öğrencimiz de yaralı kurtuldu. Biz bu programları gönüllü olarak yapıyoruz. Gençlerimizin tarihi öğrenmesini, araştırmasını istiyoruz. Farkındalık yaratmak istiyoruz. Gençler 1 Mart anıtına bakın ve bu faciayı unutmayın” dedi. Atay’ın ardından kürsüye gelen İzmit ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Mehmet Aktaş, “62 yıl önce yaşanan büyük faciada hayatını kaybeden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bugünlerin anılması, şehitlerimizin böyle programlarla anılması çok güzel. Biz mezunlarımızla gurur duyuyoruz. Bugün gerçekleştirilen programa katılım gösteren herkese çok teşekkür ederim” dedi.

KENETLENMEK ZORUNDAYIZ

Okul Müdürü Mehmet Aktaş’ın ardından söz alan ve 1 Mart Üsküdar faciasında hayatını kaybeden Necmettin Çoruh’un kardeşi Mehmet Çoruh, “Abimi 1958’de yaşanan faciada kaybettim. O zaman çoğu insan canlı çıktı fakat doktorsuzluktan hayatını kaybetti. O acı günleri yaşamak çok zordu. Tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Bu olayın unutturulmaması çok önemli” dedi. Mehmet Çoruh’un ardından söz alan İzmit Belediye Başkanı Hürriyet, “1 Mart 1958’de yaşanan faciada 272 can gitti. Giden her can hepimizin bir parçasıydı. Faciadan sadece 40 kişi kurtulabildi. Bu kentin acısı, kaybı çok. İzmitimizin maalesef çok acı hatıraları var. Bu acıları unutmamak ve unutturmamak kent adına kıymetli. Cumhuriyet tarihimizin en büyük sivil deniz kazası 1 Mart 1958’de yaşandı. Böyle acıların yaşanmaması için el birliğiyle kenetlenmek zorundayız” şeklinde konuştu.

DENİZE KARANFİL BIRAKILDI

Protokol konuşmalarının ardından, öğrenciler faciada ölenler için beyaz balon uçururken, vatandaşlar da bahçedeki 1 Mart 1958 Deniz Faciası Anıtı’na karanfil bıraktı. İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde gerçekleştirilen program sonrası İzmit Lisesi’nin eski binasında da bir program yapıldı. İzmit Lisesi Mezunları Derneği Başkanı Cem Gökmen, İzmit Lisesi’nde gerçekleştirilen programda yaptığı konuşmada faciada hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek, “Faciada hayatını kaybedenlerin anılarını yaşatmak, tarihten dersler çıkarmak bizim görevimiz. Öğrencilerimiz bu anma programlarıyla tarihlerini öğrenecek ve ufukları açılacak” dedi. İzmit Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile İzmit Lisesindeki anma programlarının ardından faciada ölenler anısına, 1 Mart Vapur İskelesinde denize karanfil bırakıldı.

KARANFIYL BIRAKTILAR min

MARIYNA 3 min

OYGYRENCIYLER min