Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Vali Seddar Yavuz: Kocaeli’yi şimdiden depreme hazırlıyoruz

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz, İkinci İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda yaptığı konuşmada, “İstanbul’da meydana gelebilecek bir depremde Kocaeli’yi şimdiden hazırlıyoruz” dedi. Yavuz ayrıca, “Kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm demenin maliyetlerinin de ne demek olduğunu hepimiz görüyoruz” ifadelerini de kullandı.

Kocaeli Valisi Seddar Yavuz,
Nazim Ozgun Erbulan 1

Kocaeli Valiliği İkinci İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda konuşan Vali Seddar Yavuz, “2023 yılı yatırımlarının toplam proje bedeli 50 milyar 344 milyon TL’dir. 2023 yılı ödenek toplamı ise 18 milyar 516 milyon TL’dir” ifadelerini kullandı.

“DEVLET DE VATANDAŞTAN BEKLİYOR”

Yavuz, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi; “Şehirlerimizin imarı, yerleşim yerlerinin tespiti ve inşaat teknolojisinin yeniden ele alınıp bu konuda daha dikkatli ve detaylı çalışmalar yapmamız gerektiği hepimizin malumu. Daha hafif, daha az katlı binalar yapmayı öğrenmeliyiz. Kocaeli olarak büyük bir hikaye yazdığımızı, büyükşehir ile belediyeler ile, kaymakamlıklar ile tüm kurum, kuruluşlarıyla, öğrencisiyle bir şehir nasıl organize olur, nasıl tarihe ismini altın harflerle yazdırılır diye baktığımız zaman bu şehir bunu gerçekten başarmıştır. İsmini zikremediğim herkese gönülden teşekkür ediyorum. Risk planlarına çalıştık ama bir kez daha bu işe konsantre olmamız gerektiğini biliyoruz. Herkes devletten bir şey bekliyor devlet de vatandaştan bekliyor. Bekleyecek vaktimiz yok. Vatandaş diyor her sorunu devlet çözsün biz de diyoruz ki birlikte çözelim. Artık herkesin aksiyon alması gerekiyor. Özellikle kentsel dönüşümünün önünün açılması noktasında ciddi bir adım atmak gerekiyor.

“BİRİSİNİ ÖVDÜĞÜMÜ SÖYLÜYOR İNSANLAR”

Kentsel dönüşüm değil rantsal dönüşüm demenin maliyetlerinin de ne demek olduğunu hepimiz görüyoruz. Geçici barınma alanlarını tekrar gözden geçiriyoruz. Son yıllarda yapılan kamu binalarının büyük ölçüde dirençli olacağına inanıyoruz. En azından beklentimiz bu yönde. Türkiye’de kurumsal kapasitesi en yüksek belediyelere, kurumlara sahibiz. Kocaeli’nin farkını geldiğimiz günden beri söylüyorum. Benim birisini övdüğümü söylüyor insanlar. Benim kimseyi övmek gibi bir durumum olamaz. Gerçek bir tespitte bulunuyorum bu şehrin kapasitesine ilişkin, ikincisi motivasyon sağlıyorum. Deprem bölgesinde herkes Kocaeli’yi konuşuyor. Bin 300 küsür TIR göndermişiz. Her TIR 1 milyon olsa 1 milyar 350 milyonluk destekten bahsediyoruz.

“KOCAELİ’Yİ ŞİMDİDEN HAZIRLIYORUZ”

Bu şehir sanayi şehri mi? Bilişim fark yaratır. Sanayinin fark yarattığı yıllar geride kaldı. Bu şehri doğru tanımak ve doğru fonksiyonlandırmak hepimiz açısından kıymetlidir. Afetlere hazırlıkla yeni bir perspektifle hareket edeceğimi söylemek istiyorum. Bu şehirde deprem olduğunda nerede konteyner koyacağımızı belirlememiz gerekiyor. Afet meydana geldiğinde depo kurmayacağız, depoları şimdiden kuracağız. İstanbul’da meydana gelebilecek bir depremde Kocaeli’yi şimdiden hazırlıyoruz. Deprem bir kez daha gösterdi ki birincisi Türkiye cumhuriyeti devleti eski Türkiye Cumhuriyeti devleti değil, ikincisi toplumumuz eskisi gibi değil, kurumsal kapasitemiz ciddi anlamda gelişmiş.

“VERDİĞİNİZ KARAR DOĞRU OLMAYABİLİR”

Kahramanmaraş’ta sadece yıkılan bina sayısı 7 bin. 10’ar tane arama kurtarma ekibi verseniz 70 bin kişi yapar. Yani afetin büyüklüğünü anlatmak için söylüyorum. 152 bin kullanılmayacak konut var ama buna rağmen ciddi bir performans gösteren devletimiz ve milletimiz var. Kendisini değersiz görenler asla büyük işler başaramazlar. Eksikliklerimizi tartışmalıyız, tartışıyoruz. Ben kendim de tartıştım. Ben de ‘neyi daha iyi yapabilirim’ sorusunu soruyorum kendime. Daha önce hiç karşılaşmadığınız problemler çözüyorsunuz. Anlık kararlar veriyorsunuz ama iki gün sonra verdiğiniz karar doğru olmayabilir. Birinci gününün doğrusuyla 5’inci, 15’inci günü aynı değildir.

“İSTANBUL DEPREMİNDE KOCAELİ’NİN KONUMU ÖNEMLİ”

Çok zengin bir adam geldi, onunla oturuyoruz hiçbir şeyi kalmamış. Ağladı mont isteyemedi diye. Bir yere koysanız alabilir ama sizden isteyemeyiz o insanlar. Doğru bir tane değildir. Zamana göre, mekana göre değişir. Nas değişmez. Bu doğruları tekrar kendi içimizde tartışmamız lazım. Sürekli antrenmanlı farklı senaryoları oynuyor olmamız gerekir. İstanbul depreminde Kocaeli’nin konumunun çok daha önemli olacağını, özellikle lojistik üs olacağımızı söylemek istiyorum.”

Kocaeli Valiligi