Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Yıl 2021: İzmit’in göbeğinde ekonominin fotoğrafı!

Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit’te, Cumhuriyet Parkı’nda yer alan bir manav çürüyen ürünlerinin kapı önüne koydu. Satın alım gücü olmayan yoksul vatandaşlar çürük sebzeler arasından yenebilecek durumdakileri seçerek ayırdı. O anlara ait fotoğraf ülke ekonomisini bir kez daha gözler önüne serdi.

Kocaeli’nin merkez ilçesi İzmit’te,

Ugur ENC min e1623645972212Türkiye’de ekonomi her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Döviz yükselmiş durumda. Enflasyonun ‘resmi’ rakamları bile dayanılabilecek sınırı çoktan aştı. Ay başında maaşını alan kimse bir hafta sonra ne yapacağını şaşırıyor. Cebinde olmayan borçlanıyor. Bankalara, kredi kartlarına olan borç deliği her geçen gün büyüyor. Türkiye’nin sanayi başkenti olan Kocaeli’de sokağa çıkmak, birkaç saat kent caddelerinde dolaşmak vatandaşın yaşadığı sıkıntıları anlamak için yetiyor.

HER GÜN YENİ BİR DRAM

Kocaeli’de hemen her köşe başında başka bir dram karşılıyor dikkat edenleri. Kentin en büyük sorunu, en temel gündemi yoksulluk. İnsanca yaşayabilecek bir ücreti alamayanlar, pazarda, markette, kasapta kendine yer bulamıyor. Özellikle kentin yaşlı kesimi artan fiyatlar karşısında kuş lokması gibi kalan emekli maaşlarıyla nefes alıp verecek kadar ayakta durabilmek için mücadele ediyor. 2 milyonluk nüfusuyla Kocaeli’nin merkez ilçesi, kalbi İzmit’te bile her gün, her saat yeni bir yürek burkan görüntü ortaya çıkıyor.

İZMİT’İN GÖBEĞİNDE…

Geçtiğimiz günlerde yaşlı bir teyzenin 1 liraya su satarak 2 torununa okul kıyafeti almak için çabalamasını yazmıştım. Bugün fotoğraf Cumhuriyet Parkı’ndan geldi. Kocaeli’nin en merkezi yeri Cumhuriyet Parkı. Büyük bir manava ev sahipliği yapıyor. Söz konusu manav işletmecisi dükkanında satamayacağı, çürük sebzeleri kapı önüne koyuyor. Atılmak için boş kasaların yanında bekleyen çürümüş sebzeler kentin sessiz çoğunluğu olan yoksullar tarafından fark ediliyor. Sık sık manav önündeki sebzelerden ‘yenilebilecek’ durumda olanları ayıklayanlar bu defa yaşlı bir kadın ile erkekti.

İZMİT BÖYLEYSE DİĞER İLÇELERİ HAYAL EDİN

Titreyen güçsüz elleri kasaların içerisinde çürük sebzeleri bir bir kenara iterek yenebilecek bir parçası bulunanları aradı. Çok fazla o durumda görülmek istemiyorlardı. Hızlıca sebzeleri seçtikten sonra ellerindeki poşetlere doldurarak bölgeden uzaklaştılar. Şimdi o anlara ait fotoğrafı görenler bunu münferit olarak görebilir. Ancak bu durum kentin dört bir yanında her gün tekrarlanıyor. İzmit kentin en gelişmiş ilçesi. İzmit’te durum bu iken siz bir de diğer ilçeleri hayal edin. Yoksulluk Kocaeli’nin bütün sokaklarında bir kanser gibi yayılıyor. Türkiye’nin fakirleşmesi aynı hızla Kocaeli’nin sokaklarında hissediliyor ve durum her geçen gün daha kötüye gidiyor.

YÖNETİCİLER ANLAMALI

Bu kentin 12 milletvekili var. 12 ilçe belediye başkanı, bir büyükşehir belediye başkanı var. Valisi, kaymakamları var. Kurum müdürleri, daire başkanları, şube müdürleri var. Bu saydığım isimlerin hepsinin altında makam aracı var. Bu araçlardan inseler bile çevresindeki şakşakçılar, yalaka ordular kentin yoksulluğunun görülmesini engelliyor. Köşede biri mi var, başkan ya da müdür ya a vali o köşeden mi dönecek, öncü bir ekip gidip yöneticilerin geçebileceği hale getiriyor o köşeyi. Yoksulluk görüntüsü alelacele kaldırılıyor ortadan. Hal böyle olunca hiçbir yönetici kentin yoksulluğunun farkında değil. Bu kenti yönetenler tebdili kıyafet ile halkın arasına karışmalı. Bu kentin kanserini, bu kentin en büyük derdini, bu kentin yoksulluğunu anlamalı.

KOCAELİ’NİN GERÇEK DERDİ

Kocaeli’nin derdi ne ulaşım, çevre kirliliği, ne tarihe verilmeyen önem ne başka bir şey. Bunlar sadece küçük bir mutlu kesimin kendilerince dert edindikleri şeyler. Kocaeli’nin derdi yoksulluk, bu kentin derdi açlık. 2 milyonluk şehrin büyük bir bölümü aylardır et yemeği yememiş durumda. Çocuğunun cebine harçlık koyamadan okula gönderen büyük bir güruh var. Öğlen yemeği yemeden evine para artırmaya çalışan babalar, anneler var. Üstelik bunlar en büyük acıları yaşayan vatandaşlar da değil maalesef.

YOKSULLUĞUN FOTOĞRAFI

Bu kentte kurulan pazarlar kaldırılırken Pazar alanlarına akın eden, artıkları, çöpleri, ezilmiş meyve ve sebzeleri evlerine götürmek için rakibi yoksullarla yarışan kimseler var. Bu kentte çocuklarına, torunlarına okul üniforması alamayanlar var. Bu kentte yataktan aç kalkan ve zorunlu oruç tutan, yatağına aç girenler var. Bu kentin asıl derdi bu. 2021 yılında, 2 yaşlı yurttaşın çürük sebzelerden kendilerine yiyecek ayıklaması hem ekonominin hem de Kocaeli’nin en temel derdi olan yoksulluğunun küçük bir yansıması sadece.

https://www.bagimsizkocaeli.com.tr/yazarlar/kentin-gercek-derdi-h77464.html