Türkiye’de yaşayan vatandaşların büyük bölümünü etkileyen yoksulluk giderek daha da büyük sorunlara yol açıyor. Emekli, işçi, çiftçi, esnaf, memur ayırt etmeden milyonları etkileyen yoksulluk artık öğrencileri de etkilemeye başladı. Türkiye’de yoksulluk nedeniyle 2 milyondan fazla öğrenci okulunu bıraktı. Ortaokulda öğrencilerin okul terkleri ise sadece bir yılda yüzde 3.1’den yüzde 6.2’ye yükseldi.
Cumhuriyet’ten Figen Atalay imzalı haberinde Türkiye Okul Yemeği Koalisyonu tarafından düzenlenen “Ücretsiz okul yemeği hemen şimdi!” başlıklı çalıştayın raporuna göre, okul terki ülke tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı. Resmi verilere göre ortaöğretimde okul dışına çıkan çocukların sayısı 2 milyon 9 bin. Ortaokulda bir yıl içerisinde okul terkleri yüzde 3.1’den yüzde 6.2’ye çıktı. Bunların gerçek okul terki verilerini yansıtmadığı, güncel oranların daha da yüksek olduğu vurgulanan raporda, “Okul yemeği, okullaşmada ve okul terklerinin önlenmesinde en etkili kamusal çalışma olacaktır” görüşüne yer verildi.
YETERSİZ BESLENEME HAFIZA SORUNLARINA YOL AÇIYOR
Başarı için yeterli beslenmenin önemine dikkat çekilen raporda şu bilgiler yer aldı: “Yetersiz Omega 3 yağ asiti alımı dikkat eksikliğine, öğrenme zorluklarına, hafıza sorunlarına yol açıyor. Çocuklar özellikle balık, yumurta, et, ceviz gibi besinlerden mahrum kaldığında beyin fonksiyonlarında gerilemeler yaşanabiliyor. Yetersiz protein alımı beyin gelişimini yavaşlatıyor, bu durum öğrenme sürecini de olumsuz etkiliyor. Demir eksikliğinin uzun süre devam etmesi dikkat eksikliği, öğrenme güçlüğü, bilişsel gerilikleri ortaya çıkarabiliyor. Dünyada önlenebilir zihinsel geriliğin başlıca nedeni yetersiz beslenmedir.”