Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

AIDS Hastalığı Nedir?

AIDS’ten Korunma Yolları Nelerdir?

AIDS’ten Korunma Yolları Nelerdir?

Dünya üzerinde insanların yakalanmaktan en çok korktukları bulaşıcı hastalıkların başında gelen AIDS hakkında uzmanlar tarafından birçok açıklama yapılmakta. Özellikle kan yolu ile bulaşan ve henüz kesin olarak tedavisi bulunamayan AIDS hastalığının en korkutucu tarafı şüphesiz ki yıllarca belirti göstermeden insan vücudunu işgal edebilmesi. Bu konuda daha fazla bilinçlenerek gerekli önlemleri almak adına HIV ve AIDS nedir? AIDS belirtileri nelerdir? Gibi soruların yanıtlarını sizler için aşağıda açıkladık.

AIDS Nedir? AIDS ve HIV Kavramları Aynı mıdır?

AIDS hastalığının İngilizce ’deki ismi Acquired Immune Deficiency Syndrome olmakla birlikte Türkçe diline Kazanılmış Bağışıklık Yetersizliği Sendromu olarak çevrilmiştir. İngilizce isminin baş harflerinin kısaltılması ile anılan AIDS hastalığı bulaşıcı ve virüs kökenli bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Çoğu zaman HIV kavramı ile birlikte kullanıldığı için ikisinin de aynı tanı olduğu düşünülse de aslında HIV, AIDS hastalığına yol açan virüsün ismidir. Bu tehlikeli virüs kan yolu ile vücuda bulaşır ve bağışıklık sistemini zayıflatmaya başlar. AIDS hastalığının erken teşhis edilmesi ile birlikte bağışıklık yükseltici takviyeler kullanılabildiği için hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir ve aynı zamanda başkalarına bulaşması da engellenebilir.

AIDS Hastalığı Hangi Belirtiler ile Ortaya Çıkar?

Yazımızın başında da bahsettiğimiz üzere AIDS hastalığının en tehlikeli kısımlarından biri yıllarca hiçbir belirti göstermeden vücut içerisinde HIV virüsünü bulundurabilmesidir. Fakat aslında vücuda girdiği andan itibaren çoğalmaya başlayarak vücudun yapısını bozmaya yönelik saldırılara başlar. Bu saldırılar genellikle vücudun direnemediği noktalarda belirti olarak kendini gösterir. AIDS hastalığının belirtileri şu şekildedir;

  • Ağızda yaralar ve beyaz lekeler
  • Zaman zaman kendini gösteren ishal
  • Devamlı halsizlik ve yorgunluk
  • İştahsızlık ve kilo kaybı
  • Yüksek ateşin tekrar etmesi
  • Solunum sıkıntıları
  • Deri üzerinde görünen morluklar
  • Unutkanlık

Bu hastalığın belirtileri ilk başlarda normal bir grip ya da halsizlik olarak görüldüğü için dikkate alınmaz ve şikâyetler zaman geçtikçe daha ağır bir tabloya yol açabilir. Eğer kişiler şüpheli bir durumda ise ve yukarıdaki belirtilerden birkaçını sık sık yaşıyor ise uzman bir doktora başvurmalı gerekmektedir.

AIDS’ten Korunma Yolları Nelerdir?

Henüz aşısı bulunamayan AIDS hastalığı vücut sıvıları ile bulaşan HIV virüsünden kaynaklanır. Bu nedenle cilt ile temas eden kişisel eşyaların ortak kullanılmaması, cinsel ilişki sırasında korunmak, ortak kullanım alanlarında yara ve kesik olasılıklarından kaçınmak, kirli enjeksiyon kullanımına yol açan zararlı alışkanlıklardan uzak durmak gibi basit önlemler ile hastalıktan uzak durulabilir.