Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Pek çok insanın tüketmekten

Pek çok insanın tüketmekten kaçındığı ve tadına bakmadan dahi önyargılı yaklaştığı brokoli sebzesi aslında içeriğinde bulundurdukları ile birlikte doğal bir mucize olarak adlandırılabilir. Gerek sindirim üstünde etkileri ile birlikte zayıflamaya yardımcı olması gerekse bağışıklık güçlendirici özelliği ile hastalıklara karşı savaş açmasıyla brokoli sebzesi aslında her sofrada olması gereken bir besin. Özellikle çocuk yaşlarda tadına alıştıktan sonra yemesi daha kolay olan bu yeşil sebzeyi hem ana hem de ara öğünlere dahil etmek de oldukça kolay.

Brokolinin Faydaları Nelerdir?

Brokoli, içerisinde bulundurduğu zengin besin kaynakları ile birlikte insan vücuduna birçok fayda sağlamaktadır. Bunlar arasında;

  • Yüksek miktarda protein barındırarak vücuda gerekli desteği sağlar.
  • İçerisinde zengin K ve C vitaminlerine ek olarak manganez, potasyum, fosfor, demir, kolin ve kükürt barındırdığı için özellikle kemik gelişiminde önemli rol oynar ve kireçlenmeyi önler.
  • Böbrek ve mesane temizleyici görevi üstlenerek prostat ile bağlantılı hastalıkları önler.
  • Vücuttaki östrojen dengesini sağladığı için rahim, göğüs ve kolon kanserine savaş açar, tüm tip kanser risklerini en aza indirir.
  • Kalp ve diyabet hastalıkları için vücuda destek sunar.
  • Antioksidan içeriği sayesinde hücre yenilenmesini hızlandırarak yaşlanma karşıtı etki gösterir.
  • Toksinlerden arınmaya yardımcı olarak detoks görevi görür ve aynı zamanda vücuttaki stresi azaltır.

Tüm bu faydalara sahip bu mucizevi sebzeyi tüketmek için ise birçok yöntem bulunmakta. Özellikle parlak yeşil renginde tercih etmeniz gereken bu sebzeyi haşlayarak yemeklere dahil edebilir, zaman zaman çiğ olarak da yiyebilirsiniz. Eğer detoks etkisini daha hızlı görmek istiyorsanız suyundan da faydalanabileceğiniz bu sebzeyi farklı soslara da ekleyebilir, sarımsak ve yoğurt ile birleştirerek çok daha lezzetli hale getirebilirsiniz.

Brokolinin Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm faydalarının yanı sıra her besin gibi brokoli de fazla tüketilmesi durumunda yan etkilere yol açabilmektedir. Olması gerekenden fazla tüketilmesi durumunda mide rahatsızlıklarına ve gaz problemlerine yol açan brokoli aynı zamanda ciltte kuruluğa da sebep olabilir. Hamile kadınlarda ise belli bir düzeyde kabızlık sorununu çözerken fazla tüketilmesi sonucunda istenmeyen etkiler gösterebilir. Özellikle kansızlık sorunu yaşayan ya da kan sulandırıcı ilaç takviyesi kullanan kişilerde olumsuz sonuçlar doğurabilen bu faydalı sebzenin dengesi iyot içeren besinleri tüketmekle kurulabilir.