Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Corona virüsü cinsel yolla bulaşır mı?

‘Corona’ salgını sürerken üç uzman cinsel ilişki kurmaya devam etmenin güvenli olup olmadığı sorusunu yanıtladı.

‘Corona’ salgını sürerken üç

Guardian gazetesi corona salgını nedeniyle evlerine kapananların güvenli cinsel ilişki için yapması gerekenleri Columbia Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü’nden Dr. Jessica Justman, George Washington Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü’nden Dr. Carlos E. Rodriguez-Diaz ve Harvard Tıp Fakültesi Bulaşıcı Hastalıklar Bölümü’nden Dr. Julia Marcus’a sordu. Uzmanlar virüsün cinsel yolla bulaştığına dair bir delil olmadığı konusunda hemfikir. Ancak Rodriguez-Diaz öpüşmenin cinsel birliktelik sırasında yaygın bir davranış olduğunu hatırlatarak virüsün öpüşme yoluyla bulaşabileceğinin altını çiziyor.

GÜVENLİ Mİ?

Eğer siz ya da partneriniz corona virüsü taşıyıcısıysa mümkün olduğunca birbirinizden uzak durmanızda yarar var. Hatta mümkünse hastalık geçene kadar virüs taşıyıcısı başka bir evde kalmalı. Bu da 72 saat boyunca ibuprofen etken maddeli ya da ateşi maskeleyebilecek herhangi bir ilaç kullanmadan yüksek ateş belirtisi göstermemek anlamına geliyor. Ayrıca nefes darlığı belirtisi düzelene kadar beklenmeli. Ancak düzenli bir partneriniz varsa, herhangi bir semptom göstermeyen, olası bir virüs taşıyıcısıyla temas etmemiş, evde kalma kuralına uyan kişiler için ‘güvenli cinsel ilişki’ mümkün. Hatta Marcus böylesi stresli bir zamanda iyi vakit geçirmek, anksiyeteyi azaltmak ve partnerinizle bağınızı sürdürmek için Cinsel ilişkiye girmeyi öneriyor.

YENİ PARTNERLE İLİŞKİYE GİRMEK

Evde kalmanın ve insanlarla mümkün olduğu kadar az temas etmenin şiddetle önerildiği bu dönemde böyle bir seçenek mümkün değil. Ancak uzmanlar görüntülü arama ve mesajlaşma gibi alternatiflerle bu açığı bir nebze kapatmanın mümkün olduğunu söylüyor.

YALNIZLARA ÖNERİLER

Çok uzun süre sosyal mesafe koyarak evde kalmak zorunda olmanızla ilgili endişeleniyorsanız yapmanız gereken şey basit: Sosyal mesafe koyma kuralına uyun ve tanıdıklarınızın da uymasını sağlayın. Bu kurala ne kadar uyarsak sosyal mesafe koymak zorunda olduğumuz süre o kadar kısalacaktır. Böylece çok yakında yeniden sosyalleşebilirsiniz. Geleceği düşünmek yerine bugüne odaklanın.