Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kadınların En Çok Yakalandığı Hastalıklar

Adet Düzensizliği Kadınlar yaşamları

Adet Düzensizliği

Kadınlar yaşamları boyunca en çok karşılaşacağı sağlık sorunu adet düzensizliğidir. Genç kızlar buluğ (ergenlik) çağına geldiklerinde, 12-13 yaşlarında ilk adet kanamasını görürler. Adet dönemi 2 yıl içinde düzene girer. Bu düzen menopoz dönemine kadar devam eder. Henüz ergenlik dönemine girmeden kanama görülürse, nedeni mutlaka araştırılması gerekiyor.

Ergenlik döneminin ilk yıllarında ve menopoz dönemine yaklaşıldığında adet düzensizliği görülür. Aşırı anormallik ve ciddi bir sağlık sorunu yoksa tedavi gereği duyulmaz. Düzensiz ve süresi belli olmayan lekelenme, kan, değişik renkte kanamalar görülüyorsa, mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Menopoz sonrası görülen her kanama önemli olduğundan, bir şikâyetiniz varsa mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Adet Düzensizliği Neden Olur?

Evli olan kadınlarda adet düzensizliği görülüyorsa, bu durum hamilelik olarak adlandırılabilir. Hamilelik dışında testler yapılarak, hormonlar araştırılmalıdır. Rahimde miyom, ur ve hormon eksiklikleri adet düzensizliğine neden olur. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanına gidip, gerekli muayene ve testleri yaptırarak hastalığınıza bir çözüm bulabilirsiniz.

Vajinada Akıntı

Vajinada enfeksiyon ve fizyolojik sebeplerden dolayı akıntı görülür. Yapılan bir araştırmaya vajinada görülen akıntılar, genellikle enfeksiyon kaynaklı olduğu söyleniliyor. Hormonların eksik veya fazla çalışmasına bağlı olarak, artar.

Fizyolojik akıntılar, adet dönemine göre kokusuz, saydam ve renksiz olur. Enfeksiyona bağlı akıntılar, zaman farkı gözetmeksizin renkli ve kokulu olur. Bakteri, mantar, parazit ve hormonal nedenlerden dolayı görülen bu akıntılar kaşıntıya da neden olur. Kan testi ve fiziki muayene edilerek, alınan akıntı örneği incelendikten sonra ilaç tedavisi uygulanır.

Kasıklarda Ve Belde Ağrı

Kadınlar genellikle kasık ve bel çevresinde görülen ağrıların nedeni, genital bölgeyle ilişkili olabileceği gibi bağırsak, idrar yolları ve mesane bölgesiyle de ilgili olabiliyor. Aninden başlayan ağrılar genellikle şiddetli olur. Örneğin; zamansız idrara çıkma, vajinada yanma gibi şikâyetler idrar yollarındaki hastalığın habercisidir.

İdrar yollarına ait muayene ultrason ve idrar testi ile yapılabilir. Ağrının nedenini belirlemek için; gerekirse fiziki muayene, mide ve bağırsak organlarının ultrason, röntgen, endoskopi gibi muayene yapılarak araştırılması gerekiyor.

Kasık Bölgesinde Neden Ağrır?

Gastrionel mide rahatsızlıkları, böbreklerde kum, taş, idrar yolu enfeksiyonları, karın içinde kanama, yumurtalık, kist veya tümörün patlaması, dış gebeliğe bağlı kanamalar kasıklarda ve belde şiddetli ağrıya neden olur. Doktora gittikten sonra en kısa sürede tanı konur. Tedavi yöntemi ise genellikle ameliyattır.

İdrar Kaçırma

35 yaşından sonra kadınlarda idrar kaçırma sorunu başlar. Tıbbın gelişmesiyle birlikte modern tedavi yöntemleri uygulanarak tedavi edilebiliyor. Yapılan bilimsel bir araştırmaya göre, 35 yaşından sonra her 5 kadından birinde idrar kaçırma görüldüğü söylenmektedir. İdrar kaçırma tedavi edilmediği sürece, kadının sosyal yaşamını ciddi şekilde etkiler.

Gülme, hapşırma ve öksürmeye bağlı olarak karın bölgesinde basınç artar. Bu durumda idrar kaçırma olayı gerçekleşir. Gece uykuda uyanmanıza rağmen tuvalete gitmemek, yavaş hareket etmek, idrarı tutmak gibi nedenlerden dolayı da idrar kaçırma görülebilir.

İdrar Kaçırma Neden Olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Şeker, kabız, kilo, yaş, genetik, idrar torbası, vajinal enfeksiyon, menopoz, alınan diğer ilaçlar, sinir hastalıkları gibi nedenlerden dolayı idrar kaçırma görülür. Stres, sıkışma ve mix tipi idrar kaçırma çeşidi vardır. Üroloji doktoruna giderek tedavi olabilirsiniz. İdrar, kan, şeker ve ultrason testleri yapılır. İdrar kaçırmanın nedenine bağlı olarak tedavi uygulanır.

Menopoz

Menopoz, yumurtalıkların hormon üretme faaliyetine son vermesi olarak tanımlanır. Kadınlar genellikle 40-55 yaşları arasında menopoz olurlar. Menopoz olmak demek, 12 ay hiç adet görmemek demektir.

Menopoz bir hatalık olarak değerlendirilmez ancak kadının hayat biçiminde değişiklikler gözükür. Üretme hormonları çalışmaz. Adet görme ve çocuk yapma durumu ortadan kalkar. Menopoza bağlı olarak vücut fonksiyonlarında çeşitli rahatsızlıklar görülebilir.

Menopoz Olduğumu Nasıl Anlarım?

Hormonal değişiklikler, vajinada kuruluk, sıcaklamak, ateş, uykusuzluk, cinsel ilişkide isteksizlik, yorgunluk, ruh halinde değişiklikler, ağız ve diş sağlığında bozulmalar, tırnak ve saçlarda oluşan değişiklikler görülür.

Menopozun belirtileri, genital, ve hormon şikayetleri bir kadın doğum uzmanı doktoruna gidilerek tedavi edilmesi gerekmektedir.

Polistik Over Kisti

Yanlış beslenme, kilo alma, tüylenme, sivilce ve saç dökülmesi polistik over kistine neden olabiliyor. Nedeni pek belli olmasa da genellikle ergenlik dönemindeki genç kızlarda sıklıkla görülüyor.

Polistik Over Kistinin Belirtileri

Adet düzensizliği

Tüylenme

Sivilce

Saç dökülmesi

Cilt değişikliği

Polistik Over Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Karın ağrısı, ateş, terleme, adet düzensizliği, akıntı, tüylenme, anksiyete bozukluğu, depresyon gibi belirtileri vardır. Bu hastalık menopoz dönemine kadar düzelmez. Herhangi bir tedavi yöntemi bulunmuyor. Belirtilerine göre tedavi yöntemi uygulanır.

Kadın eğer kiloluysa öncelikle, diyete girerek zayıflaması gerekiyor. Erkeklik hormonunu baskı altına alacak ilaç, doğum kontrol ve hormon hapları kullanılarak tedavi edilmeye çalışılır. Evli ve çocuk sahibi olmak isteyen kadınlarda yumurtlamaya yardımcı ilaçlar kullanılır. İlaç ile düzelmeyen polistik over kisti, yapılacak operasyon ile alınır.

Adet Ağrısı

Adet görmeye başlayan genç kızlar ve yetişkin kadınlar, ilk adet gördüğü iki gün içinde karın ağrısıyla baş başa kalır. Ağrılar hafif şekilde olacağından günlük hayatını etkilemez. Ağrılar kişiden kişiye değiştiği için, şiddetli olduğu takdirde günlük hayatını etkiler. Ağrılı adet görüyorsanız, ilaç tedavisi gerektiğinde cerrahi müdahale yapılmaktadır.