Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Kişniş Otunun Faydaları Nelerdir?

Kişniş Otu Nasıl Tüketilebilir?

Kişniş Otu Nasıl Tüketilebilir?

Pek çok insanın bilmediği, zaman zaman tüketilse de adından fazla söz edilmeyen kişniş otu aslında doğanın bize sunduğu mucizevi besinler arasında yer almakta. Maydanoz bitkisinin farklı bir türü olan kişniş, bazı yörelerde aş otu olarak da bilinmekte. Tohumundan yaprağına birçok şifa barındıran bu bitkinin faydalarını, zararlarını ve günlük hayatta nasıl tüketebileceğinizi sizler için aşağıda açıkladık.

Kişniş Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Kişniş otu içerdiği folik asit, potastum, linoelik asit, çinko, magnezyum, A vitamini, C vitamini, B vitamini ve beta-karoten, demir ve bakır gibi besin kaynakları ile birlikte vücuda alınabilecek en doğal takviyeler arasında yer almaktadır. Tüm bu besin depoları ile birlikte;
  • Kalp ve damar hastalıklarına karşı riskleri azaltır.
  • Yüksek tansiyonun kontrol altına alınmasını sağlar,
  • Bağışıklığı güçlendirerek virüs ve bakteri kaynaklı hastalıkları uzak tutar.
  • Sindirim üzerinde hazımsızlık giderici etkisi bulunur.
  • Cinsel hayata olumlu etkilerde bulunmasının yanı sıra regl düzenleyicidir.
  • Cilt hastalıkları arasında yer alan egzamaya iyi gelir, ciltteki kuruluk ve kaşıntı sorunlarını azaltır.
  • Saçları iyileştirerek dökülmelerini azaltır ve parlaklık kazandırır.

Vücut üzerindeki etkileri saymakla bitmeyen kişniş otunu özellikle et yemekleri ile tüketmek oldukça lezzetli olabilir. Et yemeklerinin haricinde içerisine ekleyeceğiniz soslar ile birlikte makarna ve salatalarınızı tatlandırabilir, hamur işi tariflerine ekleyebilir ve hatta turşu yapımlarında da kullanabilirsiniz. Zaman zaman kahvaltılarda dahi tüketilen bu mucizevi ot baharat haline getirilebileceği gibi tohumu da farklı tarifler ya da içeceklerde tüketilebilir. Kişniş otunu bulmak için ise herhangi bir aktara gitmeniz yeterli olacaktır.

Kişniş Otunun Yan Etkileri Nelerdir?

Kişniş otu çok fazla yan etki bulundurmasa da fazla tüketimde her besin gibi olumsuz sonuçlar yaratabilmektedir. Çok sık tüketilmesi halinde sindirim üzerindeki etkisi sebebiyle ishale yol açabilen bu ot aynı zamanda mide asit dengesini de bozabilmektedir. Kişniş otunun süreli kullanımlarda karaciğeri yorduğu gözlemlenirken tohumu da bazı bünyelerde alerji oluşturabilir. Süt kesilmesine sebep olabilen bu otun hamileler ve emziren anneler tarafından doktor kontrolünde kullanılması oldukça önemlidir.