Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

KOÜ Hastanesi Başhekimi’nden çok önemli uyarılar

Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk, hafta 7-13 Nisan Sağlık Haftası dolayısıyla verdiği bilgilerde vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu

Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi

7 Nisan Dünya Sağlık Günü ve devamındaki hafta 7-13 Nisan Sağlık Haftası dolayısıyla Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk önemli bilgiler verdi. Prof. Dr. Zafer Cantürk sağlığın önemini vurgulayarak;  “Sağlığın her şeyden önemli olduğunu özellikle şu son bir yıl içerisinde herkes öğrendi. Üçüncü pik dönemiyle birlikte hasta sayılarımız oldukça yüksek ve zorlu bir süreçten geçiyoruz. Sağlık ancak kaybedildiği zaman önemi anlaşılan bir parametre durumundaydı ama şimdi bakıyoruz ki bu sadece bireysel sağlığımız olmaktan çıktı. Binlerce insanın kovid-19 hastalığına yakalandığını duyuyoruz, yoğun bakımda olan insanlar var. Her gün 200’ü geçkin can hayata gözlerini yumuyor. Bu nedenle sağlıkla ilgili bütün aktivitelere özen göstermek gerekiyor. Aldığımız nefesten, yaptığımız spora, yediğimiz yemeğe kadar sağlığın kıymetini bilmek gerekiyor.  Bizler de sağlığının kıymetini bilmeyenlere sizler yani basın aracılığı ile en doğru bilgileri aktararak, onların daha sağlıklı yaşamasına imkân hazırlama gayretindeyiz” ifadelerini kullandı.

SAĞLIĞIMIZI KORUMAK NOKTASINDA HEPİMİZİN TEK TEK GAYRET ETMESİ GEREKİYOR

Sağlıklı bir birey olmak için yapmamız gerekenler ve kaçınmamız gereken risk faktörleri hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Zafer Cantürk,  hem ruh sağlığının hem de fiziksel sağlığın bir bütün halinde önemli olduğuna dikkati çekerek: “Sağlık dediğimizde hem ruh sağlığımız hem de fiziksel sağlığımız bir bütün halinde önemli. Öncelikle ruh sağlığımız için endişeye, strese karşı tedbirler almamız lazım. Stresten uzak duracak bir yaşam tarzını benimsemek büyük önem arz ediyor. Çünkü stres ve endişe bağışıklık sistemini baskıladığı için kanser, kalp hastalıkları gibi birçok önemli hastalıklara zemin hazırlıyor. Fiziki sağlığımız için de sağlıklı beslenmek ve sportif aktivitelere önem vermemiz gerekiyor. Son 15-20 yılda özellikle Türkiye’de sağlıklı yaşamı yönlendirmek için belediyelerin ve Sağlık Bakanlığı’nın çeşitli aktiviteleri oldu. Sağlıklı yaşam yürüyüşleri, sağlıklı yaşamla ilgili, beslenme alışkanlıklarının yönetilmesi ile ilgili bilgilendirme toplantıları ve parklar gibi çeşitli yerlere insanların spor yapmasına fırsat sağlayan düzenlemeler yapıldı. Sağlığımızı korumak noktasında hepimizin tek tek gayret etmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

SAĞLIKLI BESLENME VE SPOR YAŞAM BİÇİMİ HALİNE GETİRİLMELİ

Gerek toplum gerek birey için sağlıklı bir gençliğin, sağlıklı bir gelecek demek olduğu ifade eden Prof. Dr.Zafer Cantürk, “Kalp hastalıklarına kadar pek çok hastalığın sebepleri çocukluktan başlayabiliyor. Bizim çocukluğumuzda sokakta daha fazla oynuyorduk. Günümüzde ise çocuklar ve gençler daha çok bilgisayar başında vakit geçiriyorlar. Tabii ki şuan içinde bulunduğumuz pandemi süreci sportif aktivitelerin dışarıda gerçekleştirilmesi açısından pek elverişli değil ama normal hayatımızdan bahsedersek özellikle çocuklar için sokakta oyun oynamak, yürümek gibi fiziksel aktivitelerde bulunmak çok önemli. Gençlerin de sigara ve alkol tüketiminden uzak durmaları ile dengeli beslenmeyi ve sporu bir yaşam biçimi haline getirmeleri oldukça önemli. Alışkanlık haline getirdiğimiz, yaşam biçimine dönüştürdüğümüz her şeyi kolaylıkla sürdürebiliyoruz, aksi takdirde yapılması zor şeylere dönüşüyor.” sözleriyle gençlere tavsiyelerde bulundu.

SAĞLIK ALANINDA DÜNYADA NE YAPILIYORSA KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ’NDE DE O YAPILIYOR

Türkiye ve bölge için önemli bir konumda olan Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’ndeki yenilikler, yapılan çalışmalar ve verilen hizmetler hakkında bilgiler veren Prof. Dr.Cantürk,  sağlık alanında şuan dünyada gerçekleşen tüm hizmetlerin Kocaeli Üniversitesi Hastanesinde de gerçekleştiğine dikkat çekti: “Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Türkiye’nin ve bölgenin önemli bir kurumu. Bu konuda mütevazi değiliz. Hakikaten iyi durumdayız. Kaliteli bir öğretim üyesi kadromuz var. Hastanemize sadece içinde bulunduğumuz bölgeden değil, çevre illerimizden de hastalar geliyor. Ben burada göreve başlayalı26 yıl oldu ve o zaman burada laboratuvar tahlilleri yapılamıyordu. Şimdi ise dünyanın neresinde ne yapılıyorsa Kocaeli Üniversitesi Hastanesi’nde de o yapılıyor. Şu anda çok modem laboratuvar aletlerimizle, her türlü laboratuvar işlemini gerçekleştirebiliyoruz. Hastanemizde tüm gelişmiş olanaklara sahibiz, her türlü tanı ve tedavi hizmetini sunuyoruz. Bu pandemi döneminde bile hastanemizle ilgili yatırım hizmetleri durmadı. Bilindiği gibi Rektörümüzün önderliğinde poliklinik binası bitirdik. Poliklinik binamız, var olan bölümleri ve imkanlarıyla şuan bölgemizdeki en iyi poliklinik binalarından bir tanesi.

Cumhurbaşkanımızın katılımıyla Semahat Aracı Onkoloji ve Palyatif Bakım Merkezimizi açtık. Daha önce Morfoloji binası diye adlandırdığımız binamızı Çocuk Hastanesi haline getirdik. Yine bu pandemi döneminde bir tane çok kaliteli bilgisayarlı tomografive MR cihazı aldık. Bunlar çok büyük yatırımlar. Rektörlüğümüzün katkılarıyla hastanemizi daha iyi noktalara taşıyoruz.”

HASTALAR KENDİLERİYLE İLGİLİ BÜTÜN VERİLERE UYGULAMADAN ULAŞABİLECEK

Kocaeli Üniversitesi Hastanesi olarak bir takım yenilikler ile diğer kamu hastanelerine öncülük edildiğinden bahseden Prof. Dr. Zafer Cantürk, “Pandemi döneminde başladığımız ve şu anda psikiyatri ve çocuk psikiyatrisi ile sürdürdüğümüz online muayene sitemimizin yanı sıra, kamu hastaneleri arasında ilk olarak hastalarımıza polikliniklerimizde öğretim üyesi muayeneleri için ödeme kuyruğuna girmesi zorluğunu ortadan kaldırma amacıyla bankamatiklerden veya internet bankacılığı üzerinden ödeme kolaylığını sunuyoruz. Yaptığımız hizmetlerin en önemlilerinden biri de telefonlar için geliştirdiğimiz hastane uygulamamız. Bu sayede hastalarımız polikliniğinin önünde sırasını beklemek durumunda kalmıyor, poliklinik sırasının gelip gelmediğini takip için bu uygulamayı kullanabileceği gibi kendisiyle ilgili bütün verilere buradan ulaşabilecek. Bu da Türkiye’de kamuda ilk defa gerçekleştirilecek bir hizmet” şeklinde bilgiler verdi.

REKTÖRÜMÜZÜN TALİMATI İLE KADIN DOĞUM VE TÜP BEBEK ÜNİTESİNİ GELİŞTİRECEĞİZ

Prof. Dr. Zafer Cantürk Kocaeli Üniversite Hastanesi’ndeki diğer çalışmalardan bahsederek, “Psikiyatri polikliniğimizi yeniledik, yeni Mamografi ünitesi oluşturduk. Yeni uyku laboratuvarımız inşa ediliyor. Klinik araştırmalar birimini yeni yerine taşıdık orada faaliyete başlıyor. Şimdi Rektörümüzün talimatı ile Kadın Doğum ve Tüp Bebek ünitesini geliştirip, daha kullanışlı daha güzel bir konuma getireceğiz.  Yeni yoğun bakım yatakları oluşturacağız. Patoloji Laboratuvarımızı geliştiriyoruz. Acil ünitemizi de genişleterek hastalarımıza daha iyi hizmet verme çabasındayız. Bunların ötesinde son bir yıl içerisinde pandemi ile mücadele konusunda ciddi bir hizmet verdik. Türkiye’de PCR’ı Sağlık Bakanlığı dışında şehrimizde veya bölgede ilk biz gerçekleştirdik. Sağlık Müdürlüğüne PCR çalışmaları için de öncülük yaptık. Bu konuda öğretim üyelerimiz katkılarda bulundu. Hastanemizde iki katı Yoğun bakım ünitelerimizin bir kısmını Kovid-19 hastalarımıza ayırdık. Şimdi pandeminin yeni dalgasıyla birlikte bu konuda hastalarımıza fayda sağlayacak yeni kararlar almak üzereyiz”ifadelerini kullandı.

YANLIŞ BİLGİLER TOPLUMDA ENDİŞEYE NEDEN OLUYOR

Sağlık konusunda yapılan yanlış bilgilendirmelerle toplumda oluşabilecek endişe ve stresin sağlığı tehdit ettiğini ifade eden Prof. Dr. Cantürk, “Bizim asli görevlerimizden bir tanesi de sizlerin yani basın aracılığıyla bazı kaynaklardan topluma yapılan yanlış bilgilendirmeleri ve toplumda bunlara bağlı oluşabilecek endişeyi, stresi azaltmak.  Çünkü bazen tırnak içinde söylüyorum ‘ağzı olan konuşuyor’ ve insanlara yanlış bilgiler veriliyor. Bu yanlış bilgiler de toplumda endişeye ve strese neden oluyor. Bu yüzünden hastalarda oluşan endişeler, hastanın o an ciddi bir rahatsızlığı olmasa bile başka hastalıklara yelken açabiliyor.  Hastanemizde biraz önce ifade ettiğim gibi tüm gelişmiş olanaklara sahibiz, her türlü tanı ve tedavi hizmetini sunuyoruz. Ama her şeyin başının, sağlığımızı riske atacak şeylerden kaçınmak yani korunma olduğunu hatırlatmak isterim. Bunun için de sağlıklı beslenme, spor yapma, ruh sağlığımız için sosyal aktivitelerde bulunma gerekliliğinin altını tekrar çizmek istiyorum” dedi.

KOCAELİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BİZE HER ZAMAN DESTEK OLUYOR

Hastane olarak, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere tüm paydaşlar ile işbirliği içinde olduklarını belirten Prof. Dr. Cantürk, “Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile birlikte gerçekleştirdiğimiz pek çok çalışma var. Kocaeli Valiliği’nin önderliğinde pandemi kurulları oluşturuldu. Oralarda Rektör hocanın ve hastanemizden öğretim üyelerinin fikirlerine zaman zaman ihtiyaç duyuluyor ve bizler de katılarak fikirlerimizi paylaşıyoruz. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi zaten hastanemize pek çok imkanın sağlanmasında bize her zaman destek oluyor. Sadece belediye ve valilik değil çeşitli sivil toplum kuruluşları da hastanemize katkıda bulunuyor. Başta Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere diğer paydaşlarımızla kurduğumuz işbirliği ile toplum sağlığını sağlama mücadelemiz devam edecek” ifadeleri kullandı.

AMATEM-ÇEMATEM BİNALARIMIZ 2022 YILINDA HİZMETE AÇILACAK

Kocaeli Valiliğinin talebi üzerine Kocaeli Üniversitesi Umuttepe Yerleşkesi’nde Sağlık Bakanlığı’nca yapılan ve hizmete geçmesi beklenen AMATEM- ÇEMATEM  binaları hakkında da açıklama yapan Prof. Dr. Zafer Cantürk: “Binalarımız büyük oranda bitti ama böyle bir yapının faaliyete geçirilmesi biraz zaman isteyen bir durum. Bina inşaatı ihalesi ile ilgili süren bir takım sorunlar var. Sağlık Müdürlüğümüz bunun üzerine çalışıyor. Bugünlerde bu meselenin çözülmesini bekliyoruz. Tahmin ediyoruz ki senenin sonuna doğru belli bir noktaya gelinecek ve 2022 yılında binalarımız hizmete açılacak”  şeklinde konuştu.

DEVLETİMİZİN ALDIĞI TEDBİRLER VE VATANDAŞIMIZIN UYUMU İLE FERAHA ERECEĞİZ

İçinde bulunduğumuz pandemi döneminden işbirliği ile çıkılabileceğine vurgu yapan Kocaeli Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Zafer Cantürk, “Özellikle bu pandemi döneminde maske, mesafe ve hijyene dikkat etmek gerekiyor. Bu pandemi sorunundan kurtulmak için iş birliği önemli. Pandemi konusunda şuan hakikaten çok kötü durumdayız. Ama her karanlığın arkasından, bir aydınlık; her gecenin arkasından, gündüz geldiği gibi bu kötü süreci de aşarak,mutlu günler ulaşacağımızdan eminim.  Aşılamalar sürüyor.  Devletimizin aldığı tedbirler ve vatandaşımızın uyumu ile üçüncü dalgayı aştıktan sonra feraha ereceğimizi umut ediyorum.” cümlelerinden sonra herkese sağlık dileyerek konuşmasını sonlandırdı.