Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Mide Kanseri Nedir?

Gastrik kansere ya da

Gastrik kansere ya da mide kanserine, çeşitli nedenlerden dolayı bulaşan mide mukozasındaki tümörler neden olabilir. Mide kanseri midenin tamamında görülmez sadece küçük bir kenarında görülür. Mide kanseri, son yıllarda gittikçe artmaya başladı ve kanser türleri içinde beşinci sırada yerini aldı. Mide kanseri görülme ihtimali kadınlarda daha fazladır. Yaş ile beraber risk gittikçe artar. Mideye- bünyeye uygun olmayan yiyecekler tükettikleri için doğu Asya bölgesinde mide kanseri çok yaygındır. Dolayısı ile yemek kültürü, genetik faktörler, bireysel beslenme alışkanlıklarındaki değişiklikler belirleyicidir.

Mide Kanseri Neden olur?

Mide kanseri beslenme alışkanlıkları ile alakalıdır. Fazla tuzlu yiyecek yemeyi alışkanlık haline getirmek, yeterli sebze ve meyve tüketmemek, aşırı yağlı yemek, mideyi dinlendirmemek kanserinin en önemli nedenleridir. Etin pişirilme şekli bile mide kanserini tetikleyebilir. Çok lezzetli olan mangalda et pişirme, toplum olarak vazgeçemediğimiz bir alışkanlığımızdır. Fakat eti pişirirken bir tarafının yanması diğer tarafının az pişmesi bile kanser riskini arttırabilir. Helicobacter Pylori bakterisinin üremesine ortam hazırlayacak yanlış pişirme ve yanlış beslenme alışkanlıkları mide kanserine yol açabilir.

Midenin Tamamen Alınması

Sigara tiryakilerinin, kansere yakalanma riski içmeyen kişilere göre 7 kat fazladır. Alkol bağımlıları için de aynı sorun vardır. Anne -baba yakın akrabalarda mide kanseri vakası varsa, kişi yine risk altındadır ve dikkatli beslenmesi gerekir. Kanserin erken zamanlarında mide kanseri belirtisi ortaya çıkmayabilir. Kanser ancak endoskopi ile tespit edilebilir. Tümör gittikçe yayılınca belirtiler de kendini göstermeye başlar. Bu belirtiler; çok hızlı kilo vermek, kesilmeyen bulantı ve kusma, yemekten hemen sonra şişkinlik gaz, bağırsak ve mide kanaması, anemi sık görülen belirtilerdendir. Mide kanseri teşhisinde doktorlar endoskopi yöntemini kullanarak tümörü tespit edebilirler. Mide kanseri yayıldığı zaman, midenin tamamen alınması gerekebilir. Bu durumda hastayı bekleyen zorlu bir süreç başlar. Midenin alınması kolay bir iş değildir,

Bazı hastalar damping sendromu denen durumu yaşayabilir. Midenin bir kısmı veya tamamı alındığında yutulan yiyecekler hızlı bir şekilde bağırsağa geçerler. Mide olmadığı için bu kolay geçiş bazı sorunlara yol açar. Bulantı, ishal, yemek yedikten sonra terleme ve kızarma sorunları baş gösterir. Bu semptomlara yardımcı olacak başka ilaç tedavileri varsa da hasta eski yeme alışkanlıklarını sonsuza kadar terk etmek zorunda kalır.