Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Okul çağı çocuklarına beslenme önerileri…

MEDAR Hastaneleri’nden Uzm.Dr. Mine Esin Euyar okul çağı çocuklarda beslenme önerilerini anlattı.

MEDAR Hastaneleri'nden Uzm.Dr. Mine

MEDAR Hastaneleri’nden Uzm.Dr. Mine Esin Euyar okul çağı çocuklarda beslenme önerilerini anlattı. Euyar’ın açıklamalarında şu ifadeler yer aldı: “Okullarda 2022/2023 eğitim öğretim yılı başladı. Çocuklarımıza küçük yaşlarda kazandıracağımız sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve toplu alanlarda uyulması gereken hijyen kurallarını edinmelerini sağlanmak, tüm hayatları boyunca onlara rehberlik edecektir. Dengeli ve yeterli beslenmenin bir çocuğun büyümesi ve gelişmesine, okuldaki başarısına, algısının artmasına katkısı çok büyüktür. Medar Hastaneleri Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanı Uzm.Dr. Mine Esin ERUYAR’ın okul çağı çocukları ve ebeveynlerine önerilerde bulundu.

Kahvaltıyı eksik etmemeliyiz

Çocukluk çağında günün en önemli öğünü kahvaltıdır. Çocuklarımız güne mutlaka dengeli bir kahvaltı ile başlamalıdır. Gün içerisinde bol sıvı tüketmelidir. Her gün en az 1 ara öğününde mevsime uygun meyve tüketmelidir. Bağışıklık sistemini desteklemek için mutlaka her gün yoğurt tüketmelidir. Hazır paketli gıdalardan, şekerli yiyecek ve içeceklerden mümkün olduğunca uzak durmalıdırlar. Böylece eve döndüklerinde evdeki öğünü iştahlı bir şekilde tüketeceklerdir.

Çocuklarda bağışıklığı nasıl güçlendirelim?

Okul çağındaki çocuklarımız özellikle okula ilk başladıklarında 8-10 kez hastalanmaları normaldir. Hastalık döneminde hekiminize danışarak, bağışıklık sisteminin güçlendirici takviyeler verilebilir. Sağlıklı ve dengeli, bir şekilde beslenen bir çocuğun normal zamanlarda ek bir gıda takviyesine ihtiyacı yoktur. Meyve, sebze, et, balık, tavuk ve su dengeli bir şekilde tüketildiğimde çocuk, ihtiyacı olan mineral ve vitaminleri alacaktır. Hekiminize danışmadan, rutin tetkiklerini yaptırmadan çocuklarımıza takviye vermek doğru değildir. Bulaşıcı hastalıklara karşı ilk önlemimiz aşıdır, her çocuk doğumdan itibaren ulusal aşı takvimine uygun tüm aşılarını olmalıdır.

Hijyen önemli

Çocuklarımız için beslenme kadar önem vermemiz gereken bir diğer konuda hijyen kurallarıdır. Özellikle kış aylarında görülen bir çok viral hastalık, çocuklarımız kapalı alanlarda çok vakit geçirmeye başladıkları için daha büyük tehlike arz etmektedir. Kapalı alanlarda çok yakın temastan kaçınılmalı, ortak kullanılan malzemelere çok temasta bulunulmamalıdır.

El hijyeni çok önemlidir. Çocuklarımıza;

  • Yemeklerden önce ve sonra,
  • Tuvaletten sonra,
  • Okuldan eve geldiğinde,
  • Dışarıda oynadıktan sonra eve geldiğinde, ellerin su ve sabun ile uygun bir şekilde yıkama alışkanlığı kazandırmalıyız.

Uyku düzeni bağışıklığı destekler

Dengeli beslenme, hijyen kurallarının yanı sıra bir çocuğun sağlıklı bir şekilde büyümesi için en önemli etkenlerden birisi de düzenli uykudur.  Bilimsel araştırmalar okul çağı ve okul öncesi çocuklarda düzenli uykunun hiper aktivite, anksiyete, depresyonu azalttığını göstermektedir.

Unutmayalım ki ‘Sağlıklı  ve mutlu çocuklar, sağlıklı ve mutlu toplumun temelini oluşturur.”