Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Pandemi Dilovası’na yaradı!

Türkiye’nin kanser riski en yüksek olan ilçelerinden olan Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde yıllardır bulunmayan tomografi cihazı pandemi sürecinde geldi.

Türkiye’nin kanser riski en

Ugur ENC minKocaeli denince akla sanayi kuruluşları geliyor. Binlerce sanayi tesisinin bulunduğu kentte, sanayinin en yoğu olduğu ilçe Dilovası. Kentin 12 ilçesinden biri olan Dilovası, hava kirliliğiyle anılıyor. Hava partiküllerindeki ağır metal yoğunluğu nedeniyle bölge halkı kanserden, solunum yetmezliğine kadar pek çok hastalık tehlikesiyle birlikte yaşıyor. 2017 yılı verilerine göre Dilovası’nda kanserden ölümlerin oranı yüzde 33.7. Bu rakam Türkiye genelinde 12.9, Kocaeli’de ise 18.9. Halk arasında “Kanser Ovası” olarak anılan ilçede devlet hastanesi mevcut. Dilovası Devlet Hastanesi, ortalama bir hastanenin verdiği bütün hizmetleri vatandaşlara sunuyor ancak bölgenin en büyük sorunu olan kanserle ilgili tetkik yapamıyordu. Bunun sebebi hastanede tomografi cihazının bulunmamasıydı.

FAZLA CİHAZ KANDIRA’YA GÖNDERİLMİŞTİ

Kanser teşhisinde en önemli yöntemlerden biri olan tomografi cihazı Kocaeli’deki devlet hastaneleri içerisinde yalnızca Dilovası’nda bulunmuyordu. İl Sağlık Müdürlüğü kaynaklarından edinilen bilgilere göre; kentte bir adet fazla tomografi makinesi mevcuttu. İzmit SEKA Devlet Hastanesi, tomografi görüntülemesi için hizmet alım yoluna başvurmuş, hastanenin tomografi cihazı, hali hazırda böyle bir cihazı bulunmayan Dilovası Devlet Hastanesi’ne değil, tomografi makinesi bulunan Kazım Dinç Kandıra Devlet Hastanesi’ne gönderilmişti.

ESKİ CİHAZ DİLOVASI’NA GÖNDERİLDİ

Kandıra’da yer alan eski tomografi cihazı söküldü, yeni cihazın kurulumu tamamlandı. Sökülen cihaz uzun süre hiçbir yere gönderilmedi. İl Sağlık Müdürlüğü’nün cihazı İzmit ya da Gebze ilçelerinden birinde değerlendireceği konuşuluyordu. Corona virüsü pandemisi nedeniyle yaşanan yoğunlukta Dilovası Devlet Hastanesi tomografi cihazına kavuştu. Kandıra’da bulunan eski cihaz Dilovası Devlet Hastanesi’ne gönderildi. Hastanede artık kanser tetkikleri yapılabilecek.

Tomografinin kanser teşhis ve takibinde kullanımı

American Cancer Society internet sıtesinde tomografi ile kanser teşhisinin önemi şu ifadelerle anlatılıyor;
Özellikle organların, yumuşak doku ve kemiklerin şekil ve yerleşimini oldukça net gösterir.

Karaciğer, pankreas, adrenal bezler, akciğerler ve kemiklerdeki kanserlerin saptanması ve bunlar hakkında bilgi edinilmesinde oldukça yararlıdır.

Ayrıca kalın ve ince bağırsak, yemek borusu, mide, beyin, prostat ve diğer organlardaki kanserler hakkında bilgi edinmek için de kullanılır.

Zaman içinde yapılmış olan tomografiler karşılaştırılarak bir tümörün tedaviye nasıl yanıt verdiği ya da tedaviden sonra kanserin tekrar ortaya çıkıp çıkmadığı görülebilir.