Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Ramazan ayında beslenme nasıl olmalı? Kilo verilir mi?

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte ‘’Ramazan ayında kilo verebilir miyim? Ramazan ayında diyet yapılır mı? Sahur yapmam şart mı ? Nasıl beslenmeliyim? ‘’ gibi sorular aklımıza gelmekte. Uzun süreli açlık ve öğün sayısının azalmasıyla birlikte yavaşlayabilen metobalizmaya rağmen , dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterdiğinizde bir miktar kilo kaybı veya kilo koruma sağlayabilirsiniz. Diyetisyen Şevval Tırpan tarafından Bağımsız Kocaeli için yazılan yazıda sağlıklı ramazan ayı geçirme tüyolarından örnek iftar listesine kadar bir çok yararlı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Ramazan ayında beslenme de dikkat edilmesi gerekenler: 

-Metabolizma hızını korumak ve açlık süresini kısaltmak adına sahura mutlaka kalkın. Sadece su içip yatılmamalıdır.

-Sahurda, gün boyu susamayı arttıracak aşırı tuzlu, baharatlı besinlerden uzak durulmalıdır

-Sahur da hazmı kolay , hafif , zeytinyağlı sebze yemeği, çorbalar veya kahvaltı tercih edilebilir.

-İftarda boş mide bir anda yüklenmemelisiniz, hazımsızlığa, tansiyon ve kan şekeri yükselmelerine sebep olabilir. 1 bardak su ,ardından çorba ile açıldıktan sonra ,10 15 dakika ara verilip yemeğe geçmek, bu durumu önleyecek ve beyne tokluk sinyali gitmesi için gerekli olan süre içinde daha az porsiyonla doyup, sofradan kalkmanızı sağlayacaktır.

– Meyve tüketimini ihmal etmemek adına, şekersiz komposto veya iftardan sonra ara öğün şeklinde tüketebilirsiniz.

– Oruç sırasında düşen kan şekeri ve vücut ısısıyla birlikte halsizlik,baş ağrısı,isteksizlik ve dolayısıyla hareketsizlik olabilmektedir. Hareketsizlik bağırsak hareketlerini yavaşlatabilir, iftardan sonra yarım saatlik bir yürüyüş bu duruma iyi gelecek ve sindirimi kolaylaştıracaktır.

-Su tüketimi iftardan sahura en az 8 bardak olmalıdır.

– İftardan sonra ki ara öğünde hafta da 1-2 defa ağır şerbetli tatlılar yerine ,sütlü tatlı veya dondurma tercih edilmelidir.

-Pide haftada 1-2 defa ile sınırlandırılmalıdır.

-Çay kahve tüketimi, diüretik olduğundan( vücuttan su attığı için) ölçülü tüketilmelidir.

Örnek sağlıklı sahur ve iftar menüsü. Miktarlar kişiye göre değişmektedir.

Diyete uygun sağlıklı sahur menüsü 

1-2 adet haşlanmış yumurta/omlet/menemen

1 dilim yy peynir

2 tam ceviz / 5 tuzsuz zeytin

Söğüş sebzeler, koyu yapraklı yeşillikler

Tam buğday/çavdar/siyez ekmek

2 kaşık yoğurt + 1 pors. Meyve

Diyete uygun sağlıklı iftar menüsü 

1 bardak su+ 1 kuru kayısı/hurma

1 kepçe çorba (kremasız)

10-15 dk ara

1 pors. Etli sebze yemeği / -et/tavuk/hindi/balık- /1 pors. Kurubaklagil yemeği

1 kase Yoğurt/ayran/cacık

Bulgur/siyez-t.buğday-çavdar vb ekmek

Salata