Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sağlıkta yüzde 100 zam 5 TL mi?

Sağlık Bakanı açıkladığı gibi

Sağlık Bakanı açıkladığı gibi 1 Mart’tan geçerli olmak üzere üç ay ek ödemelerin yüzde 100 üzerinden sağlık çalışanlarına ödenecek denmesine rağmen bir çok personel ek ödemeden faydalanamadı. Mağdur olunması nedeniyle Türk Sağlık Sen Kocaeli Şube Başkanı, Türkiye Kamu Sen Denetleme Kurulu Üyesi Ömer Çeker yazılı açıklama yaptı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bilindiği gibi, geçtiğimiz günlerde basın yayın kuruluşları sağlık çalışanlarının maaşlarına yüzde 100 zam yapılacağını ‘sağlık çalışanlarına müjde’ başlığı ile duyurmuştu. Uzun süre kamuoyunun gündemini işgal eden bu haberlerin ardından Sağlık Bakanlığı bir düzenleme yaptı.

YÜZDE 100 ARTIŞ?

Bakanlığın yaptığı düzenleme 24 Mart 2020 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Söz konusu düzenleme ile 1 Mart’tan itibaren sağlık personeline yapılacak ek ödemelerin 3 aylık zaman dilimi için geçerli olacağı ve sağlık çalışanlarına uygulanan puanlara göre ve görev yaptıkları birime göre farklı oranları ihtiva edeceği ortaya çıktı. Söz konusu ek ödeme düzenlemesinin kamuoyu tarafından maaşlara yüzde 100 oranında bir artış olarak algılanmış olması oldukça manidardır. Bu süreçte sağlık çalışanları ek ödeme düzenlemesinin maaşlara ilave bir artış getirmediğini üç aylık bir süreyi kapsadığını ve basında ifade edilen rakamlar nispetinde olmadığını anlatmakta güçlük çekmiştir. En yakınında bulunan eşini dahi ikna etmekte zorlanmış ve zor durumda bırakılmıştır.

PEMBE TABLO

Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan tüm kurum ve kuruluşlarda görev yapan personelin yararlandırılabileceği beklentisi boşa çıktı. Her düzenlemede sağlık çalışanlarına pembe bir tablo ortaya koyan Malum Sen’in (Sarı Sendika) yapılan düzenleme neticesinde yaptığı basın açıklamasında üç aylık süre içinde alınacak maksimum ödeme tutarlarının lisans mezunu hemşire, ebe, sağlık memuru için 1000-2.100 TL arasında, birinci basamak sağlık müdürlüğü çalışanları için 1000-2.100 TL arasında, Genel idare hizmetleri sınıfında çalışanlar: 500-600 TL arasında olacağı ifade edilmişti.

2 TL 5 TL BORDROYA YANSIDI

Bu tür açıklamalarla bir yandan sağlık çalışanları, bir yandan da kamuoyu yanıltılmıştır. Aldığımız bilgiler çerçevesinde 2 TL, 5 TL gibi komik ve bir o kadar da düşündürücü rakamları bordrolarında gören sağlık çalışanları hayal kırıklığına uğramıştır. Sağlık Bakanlığı bu süreçte çalışanlarına sahip çıkmalı, personeli arasında ayırım yapmamalıdır. Sağlık personeline vermiş olduğu sözü tutmalıdır. Bakanlığın avukatlığına soyunan bir takım çevreler ise, bu tür hassas konularda biraz daha itidalli davranmalı ve sağlık çalışanlarının onuru ile oynamamalıdır.

EK GÖSTERGE DÜZENLEMESİ

Türk Sağlık Sen olarak temennimiz, sağlık bakanlığının belirlediği politikaları harfiyen yerine getiren, özveri ile sağlık hizmetini sunan, bu süreçte ailesinden, çoluk çocuğundan ve sosyal çevresinden uzak kalmış sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonuna olumsuz etki edecek uygulamalardan uzak durulmasıdır. Öte yandan, ek ödeme düzenlemesi ile yapılan ayırımın ve adaletsizliğin telafi edilmesi için bir an önce tüm personeli kapsayacak şekilde sabit ek ödemelere yüzde yüz artırım yapılmasını sağlayacak Ek Gösterge düzenlemesinin hayata geçirilmesi isabetli bir yaklaşım olacağı gibi mağduriyetleri de kökten çözecektir.”