Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Siyez Buğdayının Faydaları Nelerdir?

Değişen dünya düzeninde gün

Değişen dünya düzeninde gün geçtikçe sağlıklı beslenmeye verilen önem artmakta. Bununla birlikte sağlıklı yaşamı ve doğal beslenme düzenini de birçok kişi alışkanlık haline getirmekte. Gerek kolay yetiştiği için gerekse faydalı içeri sayesinde sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlarından biri de siyez buğdayıdır. Ülkemizin dışında Avrupa’da da oldukça popüler olan ve kolay ulaşılabilen siyez buğdayı, özellikle bulgur ve un üretimlerinde kullanılmaktadır. Faydaları saymakla bitmeyen bu karabuğday çeşidi birçok hastalığa karşı bağışıklık sistemini güçlü tutarken aynı zamanda metabolizma üzerindeki etkisi ile de diyetlerin vazgeçilmezi halini almıştır.

Siyez Buğdayı Nedir?

Üretimi yaklaşık 10 bin yıl öncesine dayanan Siyez buğdayı, hemen hemen tüm gıdalarda kullandığımız buğdayın işlenmemiş hali olarak tanımlanmakta. Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu’sunda yetişen bu buğday türü, genetiği değiştirilmeden kaldığı için oldukça doğal ve sağlıklı olarak tüketilebilmekte. Siyez bulguru ismi ile de anılan bu doğal gıda, dünya üzerinde içerisinde 14 kromozom bulunduran tek besin kaynağı sıfatı taşımakta. İçerisinde; Fenolik, Karotenoid, Protein, Sarı Luteine, Tokoferol gibi zengin içerikler bulundurak siyez buğdayı diğer buğday türlerine oranla çok daha sağlıklı.

Siyez Buğdayının Faydaları Nelerdir?

Siyez buğdayının düzenli tüketilmesi durumunda vücut üzerinde birçok faydası bulunmaktadır. Bunların arasına ise;

  • Düşük yağ oranı sayesinde kolesterolü dengeler,
  • Vücuda gerekli protein desteğini sunar,
  • Zengin bir kalsiyum, çinko ve magnezyum deposudur.
  • Antioksidan özelliği sayesinde vücutta detoks etkisi yaratır ve hücre yapısını korur.
  • Sinir sistemi üzerinde olumlu etkileri bulunur.
  • Sindirim sisteminin ihtiyacı olan b1 vitamini ile birlikte düzenleyici etkisi vardır.
  • İçerdiği zengin lif deposu ile birlikte sindirimi ve kilo kontrolünü kolaylaştırır.
  • Diğer buğdaylara göre daha az glüten içerir.

Siyez Buğdayının Kullanım Alanları Nerelerdir?

Türkiye’de özellikle siyez bulguru ismi ile anılan bu buğday türü adından da anlaşılabileceği üzere buğday üretiminde oldukça sık kullanılmaktadır. Aynı zamanda un yapımında da kullanılan bu gıda ile elde edilen siyez onu daha az glüten içerdiği için diğer buğdaylardan çok daha sağlıklıdır. Bu un ile hazırlanan hamur işleri ya da pilav türleri bazı diyet listelerinde de yer almaktadır. İnternet üzerinden siyez unu, siyez bulguru ve siyez buğdayı anahtar kelimeleri ile birlikte birçok tarif bulabilirsiniz.