Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya

Sol Kol Ağrısı Kalp Krizi İşareti mi?

Sol kol ağrısı çoğu

Sol kol ağrısı çoğu zaman kalp krizinin bir işareti olarak görülmektedir, 45 yaş üzerindeki insanlarda sol kol ağrısı genellikle kalp krizi ile ilişkilendiriliyor ancak korkulacak bir durum olup olmadığını anlamak için bazı noktalara dikkat edilmelidir. Her sol kol ağrısı kalp krizi belirtisi olmadığı gibi; her kalp krizi belirtisinde mutlaka sol kol ağrımayabilir. Bu ağrının birçok sebebi olabilir, vücudumuz kaslar, lifler, sinir ağları, kemikler, damarlar gibi karmaşık yapılardan oluşuyor. Sol kol ağrısı basitçe sıradan bir kas ağrısından da kaynaklanabilir. Mesela, yumuşak dokuda, eklemlerde ve kan damarlarında, sinirlerde, kemiklerde, işlev bozukluğu da sol kolda ağrıya yol açabilir. Bazen midedeki bir rahatsızlık dahi sol kol ağrısına yol açabilir.

Kalp Krizini Tanıyalım

Kalp krizi geldiği zaman göğüste ani sıkışma, çeneye kadar uyuşma, sol kolda uyuşma ve sırt ağrısı, mide bulantısı, soğuk ter, baş dönmesi nefesin daralması belli başlı belirtilerdir. Böyle bir durumda hemen acil servisi aramak gerekir. Zaman kaybedilmesi ise kalp yapısında geri dönülmez bozukluklar olmasına yol açabilir. Ambulans yolda iken 1-2 tane bebek aspirini almak, kanı sulandırmak ve akışı rahatlatmak için ve pıhtının gelişmesini önlemek için alınabilir. Zaten EKG çekilerek, kalp ritminde olası sorunlar net olarak ortaya çıkacaktır. Kanda kardiyak enzimlere rastlanırsa kalbin zorlandığı da açıkça görülecektir. Hastaya düşen şey, ambulans gelene kadar panik yapmadan ve gerekli önlemleri alarak beklemektir. Panik, işleri daha da kötüleştirir.

Sol Kol ağrısı Kısa süreli ise Kalp Krizi Belirtisi Değildir

Çok kısa süren sol kol ağrısı kalp krizine işaret etmez. Ağrı eğer son birkaç saatte ortaya çıkmışsa ve hiç dinmiyorsa kalp krizinden şüphe edilebilir. Nefes alıp verirken göğüs kafesi inip çıkarken, ağrı şiddeti de değişiyorsa, muhtemelen kalp krizi ile alakasızdır. Sol kol ağrısı anjina kaynaklı da olabilir. Merdiven çıkarken nefesin daralması sonucu sol kol ağrırsa, şiddetli bir tartışma sonrası ağrı meydana gelmişse, anjina sorununuz olabilir. Bu durum da kalp krizi değilse bile ciddi bir durumdur ve tedavisi gerekir. Öte yandan sol kol ağrırken, boynunuzu hareket ettirdiğinizde ağrı artıyorsa servikal spondiloz adı verilen başka bir hastalığınız vardır. Bu hastalık, 60 yaş üzeri hastalarda çok görülüyor. Omurga disklerinde oluşan deformasyon nedeni ile gelişir.